Startlaphoz Csatlakozz!

A megszerzett jövedelemmel nem arányos az elégedettség

A szegényeknek egyre kevesebb jut a jövedelmekből

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 24. szerda, 10:54

Az anyagi életkörülmények alakulását járta körül a KSH. Elsősorban a foglalkoztatottságra, a megszerzett jövedelmekre és a megélt életminőségre koncentráltak – olvasható az fn.hir24.hu oldalán.
 
   Ha az emberek kiszorulnak a foglalkoztatásból, akkor csökkennek az erőforrásaik, elszigetelődhetnek, elszegényedhetnek, és romolhat az életminőségük – állapítja meg többek között a KSH Jóllét névre keresztelt kutatása, amelyben a tavalyi évet vizsgálták. Ebből ragadtunk ki néhány momentumot.
 
A legszegényebbeknek jut a legkevesebb munka
 
   Az alacsony munkaintenzitás egyértelműen szoros összefüggést mutat a háztartások jövedelmi helyzetével. Az elmúlt nyolc évben a nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásban élők aránya Magyarországon 11–13 százalék között mozgott, 2013-ban ez az érték 11,4 százalék volt.
 


   Magyarországon a legalsó jövedelmi ötödbe tartozó népesség 40 százaléka élt nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásban. És megfordítva a dolgot: a nagyon alacsony munkaintenzitású háztartások az átlagosnál jóval nagyobb mértékben vannak kitéve a szegénységnek. Szegénységi kockázatuk több mint négyszerese az országos átlagnak.
A jövedelmi csoportok között a gazdagabbak felé haladva az alacsony munkaintenzitás kockázata folyamatosan csökken, a legfelső jövedelmi ötödbe tartozók közül csupán minden 100. személy élt nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásban.
 
A szegényeknek egyre kevesebb jut a jövedelmekből is
 
  Az egy főre jutó éves nettó jövedelem értéke 2013-ban 528,4 ezer forint, ami azt jelenti, hogy az előző évhez képest növekedett az érték (akkor 522,6 ezer forint volt).
 


   A jövedelem nagyságára az egyén gazdasági aktivitása (amire az iskolai végzettség jelentős befolyással bír), valamint a háztartás típusa, a nevelt gyermekek száma és a lakóhely van elsődleges hatással – állapítja meg a KSH.
 
   Az elmúlt évben például a felsőfokú végzettséggel rendelkező felnőttek 2,2-szeres havi átlagos jövedelemmel rendelkeztek a legfeljebb általános iskolát végzettekhez viszonyítva (a különbség nőtt az elmúlt nyolc évben.)
A jövedelem eloszlásának a szerkezete ugyanakkor elég stabil volt - írják. Aztán kiderül, hogy míg 2009-ben a népesség felső 20 százaléka az összes jövedelem valamivel több mint négytizedét birtokolta (40,4%), addig 2013-ra 43,3 százalékára nőtt e csoport részesedése az összjövedelemből.
 
A megszerzett jövedelemmel nem arányos az elégedettség
 
  A legfelső ötöd egyébként több mint négyszer annyit képes a jövedelmekből megszerezni, mint a legalsó ötöd.
 


  Az is kiderül azonban, hogy bár az anyagi helyzet szubjektív megítélése erősen függ a jövedelmi helyzettől, de az elégedettség mértéke az objektív mutatókkal nem arányos.
 
  Erre utal, hogy bár a felső 20 százalékba tartozók anyagi helyzetükkel nemhogy négyszer, de kétszer sem voltak olyan elégedettek, mint a legalsó ötödbe tartozók.
 
A szegényeknek kevesebb a szabadidejük is
 
  Leginkább a szegényebbek érzik úgy, hogy kevés idejük van azzal foglalkozni, amivel szeretnének. Ezt jól mutatja, hogy a legalsó jövedelmi tizedben csupán 17 százalék elégedett a szabadidejének mennyiségével. A legfelső jövedelmi tizedből pedig 47 százalék gondolja azt, hogy elég ideje van azzal foglalkozni, amivel szeretne.


Forrás: fn.hir24.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A szegényeknek egyre kevesebb jut a jövedelmekből.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector