Idén kevesebbet költünk a karácsonyi menüre
Ajándék csak a gyerekeknek, de a halászlén nem spórolunk
Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 25. csütörtök, 16:26
Közzétéve: 2014. december 25. csütörtök, 16:26
A legfrissebb felmérések szerint az idén kevesebbet költünk majd a karácsonyi menüre, de vannak ételek, amiről képtelenek vagyunk lemondani. Sok család van, ahol nem is kerül ajándék a fa alá, a lakosság negyede pedig csak a gyerekeknek vesz ajándékot.
A magyar családok többsége idén kevesebbet költ majd a karácsonyi menüre. Egy közel ezer fős – nem reprezentatív – felmérés szerint a válaszadók 44 százaléknál szűkösebb lesz a menü az ünnepek alatt. 26 százalékuk költ ugyanannyit, mint tavaly és csak 30 százalékuk költ majd többet az idei évben.
Az önkéntes felmérés néhány szomorú tényre is rávilágított az ünnepek közeledtével. A válaszadók hat százalékának bevallása szerint idén nem kerül semmilyen ajándék a karácsonyfa alá. A válaszadók negyedénél pedig csak a gyermekeknek jut ajándék idén karácsonyra.
Azok, akik többet szánnak az ételekre, saját bevallásuk szerint elsősorban kényszerből teszik ezt. A válaszadók fele az áremelkedéssel indokolta, miért nőnek a kiadásai, 10 százalékuk a család bővülésével magyarázza a növekvő költekezést. A válaszadók fennmaradó része egyéb indokok miatt tud többet költeni, például azért, mert idő előtt megkapták a karácsonyi prémiumot – derül ki areceptneked.hu felméréséből.
A halászlé a legfontosabb
A felmérés szerint vannak olyan ételek, amelyről a karácsonyi ünnepek alatt nem szívesen mondanánk le. A lista egyértelmű győztese a halászlé. A válaszadók 25%-a szerint ez az étel elhagyhatatlan része a karácsonyi menünek.
Hasonlóan népszerű a töltött káposzta (19%), a bejgli (17%), és a sült, vagy rántott hal (15%) is. A halászlével együtt ez a négy étel a legfontosabb a magyarok számára a karácsonyi ünnepek alatt. A többi étel messze leszakadva követi a vezető négyest, az ötödik helyezett zserbót már csak a válaszadók négy százaléka jelölte meg, mint kihagyhatatlan ételt.
Forrás: Piac&Profit