Startlaphoz Csatlakozz!

Áttörni a félelmet

Közmunkás-érdekvédelem

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 28. vasárnap, 10:36

Közmunkás aktivisták, aktív közmunkások – a Közmunkás Mozgalom a Jövőért (KMJ) tagjai saját érdekeik védelmében csoportot szerveznek, közösséget építenek, hangjukat hallatják a Belügyminisztériumban és Brüsszelben – írja a Magyar Naracs.

   „Öt évig voltam regisztrált munkanélküli, mindig csak két-három hónapra kaptam munkát, pedig van érettségim, technikumom, négy szakmám és 35 éves munkaviszonyom. Voltam operátor a Nokiánál, biztonsági őr az MTA könyvtárában, dolgoztam nyomdában és még Angliában is. Mindent megpróbáltam. Aztán közmunkásként három és fél hónapig utcát söpörtem, majd megszűnt a szerződésem és soha többé nem hívtak. Ennek már két éve, jelenleg szociális segélyből élek” – meséli Károly, akinek öt éve van a nyugdíjig. A rendszerből törölték, a munkaügy helyett mostanában a családgondozóba jár. A csoporthoz másfél éve csatlakozott, jelenleg ő látja el a médiakoordinátori feladatokat, szerkeszti a blogot és a Facebook-oldalt.
 
Nincs főnök
 
   A Közmunkás Mozgalom a Jövőért (KMJ) „egy közmunkás tapasztalattal rendelkező emberekből álló pártfüggetlen, önkéntes, érdekvédő csoport” – definiálják magukat. 2012 őszén kezdte szervezni Vojtonovszki Bálint a Magyar Szegénységellenes Hálózat olyan „fiókcsoportjaként”, amely egyfajta érdekvédelmi társaságként működik. „A Szegénységellenes Hálózat 2004 óta létezik Magyarországon, jelenleg 134 tagszervezetből áll, és két fő törekvése van: az egyik, hogy különféle programokon keresztül segítse a szegénységben élőket, másrészt hogy szakpolitikai tevékenységgel és aktív érdekképviselő szervezetként tudjon fellépni a védelmükben” – mondta Bálint Mónika, a KMJ jelenlegi szervezője. (A hálózat a jövedelmi szegénységre koncentrál – F. Zs.) Egy idő után erősödött az az igény, hogy a célcsoport tagjai maguk is megtanuljanak élni a jogaikkal és tudjanak nyilatkozni a helyzetükről, akár a nyilvánosság előtt is. Ezért választotta a hálózat egyik tevékeny­ségeként a közösségszervezést mint új stratégiát. Eleinte az Orczy-kertben szerveztek közmunkáspiknikeket, majd elindult az utcai megkeresés, amelynek köszönhetően decemberre 40-50 tagú lett a csoport. „Ez volt az az év, amikor a kormány is egyértelműen kinyilvánította, hogy a közmunkát továbbra is támogatja: nagyobb lesz a bázis, de kevesebb a bér” – mondta Bálint Mónika, aki 2014 szeptemberében vette át a KMJ szervezését Vojtonovszkitól. A csoport elsődleges céljaként a közmunkásbérek növelésének elérését határozta meg, de ugyanilyen fontosnak tartják a szerződések időtartamának felülvizsgálatát, vagy a munkakörülmények javítását és a munkavédelmi előírások betartását is.
 
   Jelenleg 10-15 aktív tag van a csoportban (a kezdeti 40-ről 2013-ra 15-20 főre csökkent a létszám), újakat elérni nem egyszerű. A közmunkások könnyen elbocsáthatók, ezért sokan már néhány mondat után azon aggódnak, meg ne tudják a munkahelyükön, hogy beszéltek a mozgalom tagjaival. A szervezők a félelmet legyűrendő igyekeznek a csoportba járást különféle szolgáltatásokkal is vonzóbbá tenni, például nyelvi és számítógépes tanfolyamok indításával.
 
   Mindenki hangsúlyozta, náluk nincs főnök. „Konkrét feladata jelenleg úgy öt-hat embernek van, ők a munkacsoportok vezetői, illetve vannak a mentorok. Hivatalosan az számít tagnak, aki legalább hat alkalommal eljött a találkozóinkra, de formális tagságunk nincsen. Van továbbá két szóvivőnk, József és Erzsike, igyekszünk a nemi egyensúlyra is figyelni” – mondta Bálint Mónika szervező, aki hetente új tagokat igyekszik bevonzani a KMJ-be, a fluktuáció ugyanis igen nagy, van, akit néhány alkalom után többet nem látnak.
 
   A csoport tagjai közül mindenkinek bizonytalan a lakhatása, a szerencsésebbek rokonnál vagy ismerősnél élnek, de sokan hajléktalanszállón. „Erzsike az egyedüli, aki szociális áron bérli a lakását a VIII. kerületben, de őszintén szólva, nem tudom, hogy tudja fenntartani” – mondta Mónika. A szerencsésebbek közé tartozik József is, aki ápolásra szoruló nagynénjénél lakik, egyébként ő is az utcára került volna. 2009 júliusa óta közmunkásként dolgozik, a IX. kerületben söpri az utcát. „Előtte 17-18 évig éttermekben dolgoztam, az utolsó munkahelyem azonban csődbe ment, ekkor regisztráltam a munkaügyi központban, egy hónap múlva pedig már a Lónyay utcát takarítottam. Akkor még egyéves munkaszerződést és minimálbért kaptunk, 2011 januárja óta sokkal rosszabb a helyzetünk, 50 ezer forintból maximum éhen halni lehet.” József 2012 augusztusától, tehát kezdettől tagja a csoportnak. Azóta ő a KMJ egyik sajtószóvivője, a CEU-n külföldi roma diákoknak tartott előadást közösségszervezésből, de hívják előadni a Corvinusra és az ELTE Társadalomtudományi Karára is, tavaly pedig ő képviselte a csoportot Brüsszelben, a szegénységben élők európai találkozóján. Esélyt nem lát arra, hogy a közfoglalkoztatásból kikerüljön az elsődleges munkaerőpiacra, januártól azonban őt is beiskolázzák: a múlt héten szóltak neki, hogy március végéig az iskolapadban kell ülnie, de hogy napocskát kell rajzolnia vagy OKJ-s képzésre járni, még nem tudja.
 
Civilek a pincében
 
  A munkacsoportok vezetői tartós önkéntes szerződésben állnak a Szegénységellenes Hálózattal, így alkalmi jelleggel – például ha rendezvényre, előadásra hívják őket – legalább az útiköltségüket megtérítik. A közmunkásoknak amúgy nem jár utazási támogatás, ami még jobban nehezíti a csoporttá szerveződést. „Van, aki naponta jár be Csepelről dolgozni és vissza, és persze bliccel a buszon meg a HÉV-en, de miből is venne jegyet vagy 10 ezer forintos bérletet?” – vázolta a helyzetet Mó­nika, hozzátéve, ezért koncentrál a KMJ is a belső kerületekre.
 
   A Bérkocsis utcai pincehelyiséget egy civil szervezet bérli a tulajdonostól, és több más civil szervezet is használja találkozóhelynek, a közmunkáscsoport hetente hat órát, ha eltölt benne: a hétfő délutáni szeánszok alkalmával a munkacsoportok vezetői beszélik meg a teendőket, keddenként az egész csapat találkozik. „Ha olyan dologban kell döntenünk, amely az egész csoport számára fontos, vagy ha képviselőt kell választanunk, vagy az a kérdés, hogy felvegyük-e a kapcsolatot más szervezetekkel, ekkor bocsátjuk szavazásra” – mondta Bálint Mónika, aki a XIII. kerületben is közösségszervezésbe kezdett. A helyiség rezsiköltségét, a telefon vagy a nyomtatás költségeit, illetve a találkozókon biztosított kávé és sütemény árát a hálózat állja. „Egy magánalapítványtól kapunk minderre támogatást, ez a forrás jövő augusztusig van. Tavaly a Szimpla-kertben volt egy főzésünk, és adománygyűjtést is többször szerveztünk már, jó lenne, ha saját lábra tudnánk állni.” Mónika szerint munkájuk alapdilemmája, hogy egyfelől a KMJ önálló civil szervezetté válásán dolgoznak, másfelől viszont a közmunkarendszer ellen harcolnak, amelyet emberi jogi szempontból korántsem tart elfogadhatónak. „Aktivistaként jobban örülnék egy másfajta rendszernek, de úgy látszik, a közmunkaprogramot jó pár évre bebetonozta ez a kormány, így azért küzdünk, hogy a közmunka segítsen visszavezetni az egyént az elsődleges munka­erőpiacra. Ezért kell tárgyalnunk a foglalkoztatókkal, ezért kell tanácsot adni az önkormányzatoknak, hogyan használják ki a legjobban forrásaikat értelmes, a későbbiekben is fenntartható munkahelyek létesítésére.”
 
Eseti lobbizás
 
  A foglalkoztatókkal való tárgyalásról – ahol a KMJ-t önkéntes jogászok segítik – egyelőre felemásak a csoport tapasztalatai. Konkrét ügyekben jó az együttműködés, átfogóbb kérdésekben kevésbé. Utóbbira példa, hogy a KJM „szeptember óta bombázza levelekkel” a VIII. kerületi közfoglalkoztatót, egyelőre hiába, pedig a csoport mindössze két kérdésre vár választ: miért kell bizo­nyos közmunkásbrigádok tagjainak szá­mot hordani a kabátjukon, illetve miért csak bankszámlára utalják a béreket, holott a munka törvénykönyve szerint ha a cég rendelkezik házipénztárral, a foglalkoztatott dönthet a kifizetése módjáról. Ezzel a csoport érdekvédelmi képviselője, Zoltán foglalkozik, aki Amerikában járt egyetemre, majd a 2000-es évek elején hazajött. „Azt hittem, minden csuda jó lesz, de miután nem lett semmi sem az, én is beleestem a közfoglalkoztatás rendszerébe.” Zoltán hivatalosan két-három évig volt közmunkás, de végzettségére és korára tekintettel soha nem tudtak neki munkát adni, mostanra pedig már kiesett a rendszerből. Egy éve lett az érdekvédelmi munkacsoport vezetője, a Belügy­minisztériumtól kezdve a Józsefvárosig mindenkivel ő levelezik, tárgyal. „Beszélem a nyelvüket, értem, amit mondanak, és nem félek tőlük. Engem nem tudnak megszorongatni.” Van eredmény is. Például a tavaly téli közfoglalkoztatási képzésen lévők később kapták meg a fizetésüket – a bért a jelenléthez kötötték, a jelenléti íveket viszont késve adták le –, sokaknak veszélybe került a lakhatása. A tárgyalás után azonban minden rendeződött, és a csoport máig ezt tartja működése egyik legnagyobb sikerének.
 
Közfoglalkoztatók
 
   A fővárosi területek közfoglalkoztatásáért 1996 óta a Budapest Esély Nonprofit Kft. a felelős (elsősorban a hajléktalanok közfoglalkoztatását szervezi), ám a kerületi önkormányzatoknak joga van eldönteni, szerződnek-e a kft.-vel, vagy maguk oldják meg a közmunka szervezését – így például a Budapest Esély mellett a VII. kerületben az ERVA Zrt., a VIII.-ban pedig a Józsefvárosi Közterület-felügyelet és Városüzemeltetési Szolgálat (JKFVSZ) is jelen van. A Budapest Esély 2014-ben 160 közmunkás munkába állását segítette elő, a Feszofe pedig átlagosan havonta 200-500 fővel dolgozik a IX. kerület teljes területén. Utóbbiak kérdésünkre elmondták, nem állnak kapcsolatban a KMJ-vel, a Budapest Esély viszont néhány alkalommal találkozott és egyeztetett a csoport képviselőivel.
 
Forrás: Magyar Narancs
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Közmunkás-érdekvédelem.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector