Startlaphoz Csatlakozz!

A szigorú szabályozás nyertesei az online üzletek

Vasárnapi zárva tartás: így lehet kijátszani a szabályt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 28. vasárnap, 12:01

Olaszországban a hét legnépszerűbb bevásárlási napja a vasárnap, miután néhány éve lehetővé tették az áruházaknak a nyitva tartást, Franciaországban most van napirenden a szabályok liberalizálása, Németországban viszont elvileg lehetetlen vasárnap vásárolni, de megtalálták a kiskaput.

  Franciaországban lazítani fogják a vasárnapi nyitva tartás szabályait, miközben Németországban a kereskedők minden próbálkozása hiábavaló a bebetonozott tilalom miatt - derül ki a Bloomberg összeállításából. A németeknél egy évszázados hagyományra tekint vissza, hogy a hét utolsó napját - elvileg - a családra, a barátokra és a pihenésre szánják az emberek.
 
  A vasárnapi nyitva tartás tilalmát még a Weimari Köztársaság idején, 1919-ben vezették be, majd a második világháború után megalakult Német Szövetségi Köztársaság is átvette ezt a szabályt. Nem is akárhogyan: mindjárt az alkotmányba írták bele, hogy a kereskedők nem nyithatnak ki vasárnaponként. A szakszervezetek és az egyházak azóta is elleneznek minden olyan törekvést, amely lazítana ezen a szabályon.
 
Mindig megjárják
 
  A hét utolsó napján a lehető legkevesebb embernek kell dolgoznia, a tisztán gazdasági szempontokat, a piaci versenyt ennek kell alárendelni - mondja Hans Ulrich Anke, a német evangélikus egyház feje. Miután a németek majdnem egyedül állnak Európában ezzel a szokásukkal, a lazítás szigorú betartásával szembe mennek más országokkal, amelyek éppen hogy lehetővé teszik a vasárnapi nyitva tartást, a kereskedők újra és újra megpróbálják megtalálni a megfelelő kiskaput.
 
   És mindig hoppon maradnak - legutóbb Hessen tartományban járták meg. A német alkotmánybíróság két hete semmisítette meg azt a jogszabályt, amely a könyvtáraknak, a videókat áruló boltoknak és a lottózóknak lehetővé tette volna a vasárnapi nyitva tartást. Az egyik videotéka tulajdonosa teljesen ki van akadva, mert a rövid ideig, amíg nyitva tarthatott, a hét utolsó napján kétszer akkora forgalma volt, mint más napokon.
 
Újra próbálkoznak
 
   A hesseni döntés összhangban volt azzal a berlini határozottal, amelyet még 2009-ben fogadott el az alkotmánybíróság. A német főváros önkormányzata azt akarta, hogy a karácsony előtt négy hétvégén tarthassanak nyitva az üzletek, ám csak ezüst és arany vasárnapot tarthatnak és a két ünnep közötti vasárnapok sem jelentenek kivételt a zárva tartási szabály alól.
 
  A kereskedők szervezetei nem tehetnek mást, mint hogy igyekeznek elérni, hogy a hétköznapokon és szombatokon minél tovább nyitva lehessenek az üzletek. Van olyan tartomány, ahol lehetséges a 24 órás nyitva tartás, de Bajorországban például csak reggel hattól este nyolcig fogadhatják a vevőket a boltok.
 
  A szigorú szabályozás nyertesei az online üzletek. A németek ugyanis nem családi programokkal töltik a vásárlás tilalma nyomán felszabadult idejüket, hanem internetes shoppingolással. A berlini Zalando SE online kiskereskedő cég részben erre alapozva idén 2,2 milliárd euró bevételt akar elérni. A vállalat tapasztalatai szerint a legtöbb árut szombatonként és vasárnaponként adják el. Egyes hétvégék elviszik a teljes heti forgalom több mint felét.
 
Előre a nyitva tartás útján
 
   Franciaországban a héten jelentették be, hogy lazítani fogják a vasárnapi zárva tartási szabályt. Ez része a kormány új kezdeményezéseinek, amelyekkel meg akarja könnyíteni az üzleti vállalkozások tevékenységét, illetve lendületet akar adni a gazdasági növekedésnek. Az új jogszabály ötről tizenkettőre emelné azoknak a hétvégéknek a számát, amikor nyitva lehetnek a boltok, továbbá bizonyos népszerű idegenforgalmi célpontok környékén teljesen feloldanák a nyitva tartás tilalmát.
 
  Olaszországban a hét legnagyobb forgalmat hozó bevásárlási napja lett a vasárnap 2011 óta, amikor lehetővé tették a kiskereskedőknek, hogy tetszés szerint fogadják a vásárlókat. Svédországban és Finnországban hasonló szabály van érvényben néhány év óta.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vasárnapi zárva tartás: így lehet kijátszani a szabályt.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector