Startlaphoz Csatlakozz!

Nyugdíjszerű ellátások

A polgármesterek közszolgálati járadéka

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 30. kedd, 17:06

A nyugdíjszerű ellátásokat bemutató sorozat utolsó írásaként egy különleges ellátást, a polgármesterek közszolgálati járadékát ismertetjük - olvasható a munkajog.hu oldalán.

   Az ellátás különlegességét az adja, hogy a közéletben végzett, megválasztással létrejövő megbízatás hosszú időn keresztül történő teljesítése kapcsán a megbízatás nyugdíjkorhatárhoz közeli életkorban történő megszűnése esetén átmenetet képez az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig az érintettek számára.
 
A jogosultak köre
 
   A polgármesterek közszolgálati járadékára a polgármesterek, és meghatározott feltételekkel az alpolgármesterek jogosultak.
 
  Az ellátásra az a foglalkoztatási jogviszonyban álló polgármester jogosult (tehát a társadalmi megbízatású polgármester nem) akinek megbízatása az új polgármester megválasztásával szűnt meg.
 
   A jogosultság akkor is fennáll, ha a polgármester nem indult a választáson.
 
  Az alpolgármester akkor szerez jogosultságot a közszolgálati járadékra, ha az önkormányzati választáson nem választották meg önkormányzati képviselőnek, vagy megválasztották, de alpolgármesternek nem.
 
A jogosultsági feltételek
 
   A polgármester, alpolgármester a közszolgálati járadékban akkor részesülhet, ha legalább három választási ciklus során, de legkevesebb tizenegy évig foglalkoztatási jogviszonyban polgármesteri vagy alpolgármesteri tisztséget töltött be, foglalkoztatási jogviszonya megszűnését követő tizenkettedik naptári év végéig a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvényben meghatározott öregségi nyugdíjkorhatárt betölti és rendelkezik az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel.
 
   A polgármesteri, alpolgármesteri tisztség, mint jogosító időszak 2014. október 12. napját megelőzően keletkezett jogviszony esetén ad a járadékra jogosultságot, újabb jogosultság nem szerezhető.
 
   Kizárja a közszolgálati járadékra való jogosultságot, ha a polgármester, alpolgármester meghatározott ellátásban (öregségi nyugdíj, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, balettművészeti életjáradék, átmeneti bányászjáradék, megváltozott munkaképességű személyek ellátásai) részesül.
 
A közszolgálati járadék összege
 
   Az ellátás összege a polgármester, alpolgármester által e tisztségében betöltött idő hosszához igazodik és az érintettek várható öregségi nyugdíjának a meghatározott mértékeként kerül kiszámításra.
 
   Ha a jogosult három választási cikluson keresztül, de legalább tizenegy évig töltötte be tisztségét, az ellátás várható öregségi nyugdíjának ötven százaléka. Hatvan százalékos mértékű a közszolgálati járadék, ha a tisztség négy választási cikluson, de legalább tizenöt éven át fennállt.
 
   Hetven százalékos mértékű a járadék, ha öt vagy ennél több választási cikluson keresztül, de legalább tizenkilenc éven át volt foglalkoztatási jogviszonyban polgármester vagy alpolgármester az érintett személy.
 
   A közszolgálati járadék összege évente az éves nyugdíjemelés mértékével azonosan emelkedik.
 
A jogosultság megszűnése
 
   A közszolgálati járadék folyósítása megszüntetésre kerül, ha a volt polgármester, alpolgármester legalább három hónapot elérő munkavégzésre irányuló jogviszonyt létesít, vagy öregségi nyugdíjban részesül.
 
A járadék folyósításának feléledése
 
  A közszolgálati járadék az időközbeni nyugdíjemelésekkel növelt összegben újra folyósításra kerül, ha a polgármester, alpolgármester munkavégzésre irányuló jogviszonya megszűnik.
 
   A munkavégzésre irányuló jogviszony létesítését és annak megszűnését az érintett személy bejelenti a nyugdíjfolyósító igazgatási szervhez.
 
Igénybejelentés
 
   A közszolgálati járadék megállapítására a lakóhely szerint illetékes fővárosi/megyei kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatósága rendelkezik hatáskörrel.
 
   A járadék megállapítása iránti igény írásban, formanyomtatványon vagy elektronikus úton nyújtható be.
 
   A igénybejelentő, és pótlapja letölthető az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján található nyomtatványtárból.
 
  Az igénybejelentéshez mellékelni kell a polgármesteri, alpolgármesteri tisztség folyamatos ellátásáról a jegyző által kiadott igazolást is.
 
Fontos határidő
 
  A közszolgálati járadék megállapítására vonatkozó igény kötött határidőn belül nyújtható be a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervhez.
 
   A kérelmet a polgármesteri, alpolgármesteri tisztség megszűnése napjától számított három hónapon belül lehet előterjeszteni. 
 
Forrás: munkajog.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A polgármesterek közszolgálati járadéka.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector