Startlaphoz Csatlakozz!

Diplomás gyed, csok, adókedvezmény

Tájékoztató kampány a családi támogatásokról

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 01. csütörtök, 18:34

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság tájékoztató kampányokat indít a jövő év első hónapjaiban azért, hogy a fiatalok és a családosok megismerjék az őket érintő kedvezménylehetőségeket, köztük a diplomás gyedet vagy az év közepén induló családi otthonteremtési kedvezményt (csok), korábbi nevén „a szocpolt”.

    Novák Katalin az MTI-nek adott nyilatkozatában arról beszélt, az idén a kormány számos olyan új intézkedést hozott, programot indított, amelyek kedvezően érinthetik a családalapítás előtt álló fiatalokat vagy a gyermekes családokat, ugyanakkor szerinte még nem jutott el mindenkihez e lehetőségek híre.

    Az államtitkár elmondta, a tájékoztató kampány például a családi támogatások konkrét lehetőségeiről, a foglalkoztatásban érvényesíthető kedvezményekről, illetve a júliustól elinduló csok részleteiről szól majd.

    Arra hívta fel a figyelmet, lehetnek akármilyen jók a jogszabályok, a törvények előírhatnak bármilyen kedvezményt, ha például az édesanyák nem tudják, hogy a munkáltatójuknál igényelni kell a részmunkaidős foglalkoztatást, és kisgyermek kellett ezt meg is kell kapniuk, akkor „mit sem ér az egész”. Szerinte azért indokolt a tájékoztató, figyelemfelkeltő kampányok elindítása, hogy „az üzenet” a megfelelő formában eljuthasson a címzettekhez.

    Novák Katalin az új családi kedvezmények közül kiemelte a csok-ot, ami már a gyermektelen, de legalább egy gyermeket vállaló és az egygyermekes családoknak is segítséget jelenthet. Emlékeztetett arra, hogy a kormány döntése értelmében 500 ezertől 3,25 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kaphatnak a szülők (házastársak vagy élettársak) a meglévő gyermekeik után, továbbá azok a házaspárok, akik a következő négy évben gyereket kívánnak vállalni.

    Elmondta, az állami támogatás nagysága a gyerekek számától, a lakás nagyságától és a lakás energiatakarékosságától is függ. Használt lakásra vagy bővítésre akár ugyanannyi csok is kérhető, mint új lakásra, ami azt jelenti, hogy a mostani rendszerben már nincs „félszocpol”. A rendszer újdonsága az is, hogy akár - a jelenlegi 60 helyett - már 40 négyzetméteres lakásra is kérhető támogatás.

    Közölte, a csok-ra elkülönített költségvetési forrás jövőre - 6 hónapra - plusz 4 milliárd forint, de a keret „felfelé nyitott”; ez azt jelenti, hogy ennél nagyobb igény esetén is biztosítani tudják a szükséges forrásokat. Közölte, éves szinten 12 ezer család támogatásával számolnak az új rendszerben.

    Azt mondta, a kormány szeretné hosszú távon is tervezhetővé tenni a gyermekvállalást, ezért foglaltak törvénybe olyan vállalásokat is, amelyek csak 2016-tól lépnek életbe, ezek között például a kétgyermekesek adókedvezményének kétszeresére növelését.

    Novák Katalin elmondta, a tájékoztató kampányt elsősorban a világhálón indítják majd el, és közösségi oldalakon is meg kívánnak majd jelenni egyszerű, közérthető kiadványaikkal.

    Arra is felhívta a figyelmet, hogy a csok részleteiről az Emberi Erőforrások Minisztériuma központi ügyfélszolgálatán - telefonon vagy személyesen - már kérhetnek tájékoztatást azok, akik igénybe szeretnék majd venni az állami támogatást, de bármelyik másik új vagy már futó programról is érdeklődhetnek. A nyitva tartási idő a http://emmiugyfelszolgalat.gov.hu/tisztelt-ugyfeleink oldalon található meg.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tájékoztató kampány a családi támogatásokról.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector