Startlaphoz Csatlakozz!

Belügyminisztérium:

Mintegy 364 ezren vettek részt a közfoglalkoztatásban november végéig

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 01. csütörtök, 12:20

Mintegy 364 ezren vettek részt a közfoglalkoztatási programban november végéig - közölte az MTI érdeklődésére a Belügyminisztérium (BM) írásban.

    Január-novemberben a közfoglalkoztatásban töltött átlagos időtartam 4,2 hónap volt. A 2014. évi közfoglalkoztatásra biztosítható teljes előirányzat 231,1 milliárd forint volt. A jövő évi közfoglalkoztatási célok megvalósítására 270 milliárd forintot irányzott elő a költségvetés. 

    E forrás biztosítása esetén jövőre havonta átlagosan mintegy 220 ezer ember dolgozhat közfoglalkoztatásban - írta a tárca. A minisztérium adataiból kiderül, hogy 2013-2014-ben a közfoglalkoztatottak 11-13 százaléka tudott elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon a közfoglalkoztatás befejezését követő 180. napon. 

    A közfoglalkoztatottak havi átlagos létszáma az első tizenegy hónapban mintegy 180 ezer volt, legtöbben, 29 ezren Borsod-Abaúj-Zemplén megyében dolgoztak, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg megye következik havi 24 ezer közfoglalkoztatottal. A BM adatai szerint Hajdú-Bihar megyében mintegy 16 ezren dolgoztak havi átlagban, Budapesten valamivel több mint 4500-an.

    A közfoglalkoztatottak havi átlagos létszámának több mint négyötöde szakképzettséget nem igénylő munkakörökben - egyszerű szolgáltatási, szállítási, ipari, építőipari és mezőgazdasági foglalkozások - dolgozott.

    A havi átlagban dolgozó 180 ezer közfoglalkoztatottból 82 ezren általános iskolát, 45 ezren szakmunkásképzőt, 14 ezren szakközépiskolát végeztek. A 36-40 és a 51-55 éves korcsoportból került ki a legtöbb közfoglalkoztatott, ők az összes dolgozó mintegy negyedét tették ki.

    Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy hozzájárult-e a közfoglalkoztatás a munkanélküli juttatások, segélyek csökkenéséhez, a BM azt válaszolta: míg 2013. január-októberben átlagosan 194 ezer regisztrált álláskereső kapott foglalkoztatást helyettesítő támogatást, 2014 hasonló időszakában ez a létszám 133,7 ezer volt a Nemzeti Munkaügyi Hivatal adatai szerint.

    A minisztérium válaszából az is kiderült, hogy a 2013-2014. évi téli közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó képzések keretében - a halmozottan hátrányos helyzetű, alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők magas aránya miatt - elsősorban alapkompetencia, kompetenciafejlesztő és felzárkóztató képzéseket valósítottak meg. 

    A képzésbe 99 571 embert vontak be, 93 százalékuk sikeresen befejezte azt. A 2014-2015. évi téli közfoglalkoztatás keretében a képzésekbe 28 686 embert terveztek bevonni, 2014 december második hetére 83 százalékuk kezdte meg a tanfolyamokat.

    A BM értékelése szerint előremutató, hogy a tervezett tanfolyamoknál jelentős elmozdulás van az államilag elismert OKJ-s képzési irányok felé. Az eddig sikeresen megvalósult képzésekben mintegy 22 százalékkal képviseltették magukat az államilag elismert OKJ-s képzések, addig a jelenleg induló programok esetében ez az arány 61,4 százalék.

    A minisztérium tájékoztatása szerint a közfoglalkoztatásról szóló törvény - 2011. évi CVI. törvény - módosítása lehetővé teszi, hogy a közfoglalkoztatási jogviszonyban álló álláskeresők mentesüljenek a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségük alól arra az időre, amíg munkaviszony - ide nem értve a másik közfoglalkoztatási jogviszonyt - létesítése céljából állásinterjún vesznek részt. Erre az időre a közfoglalkoztatottakat megillető állásidőre járó bérre lesznek jogosultak.

    A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény - 1991. évi IV. törvény - módosítása kötelezővé teszi a közfoglalkoztatottak számára a felajánlott, a fenti törvény szerint megfelelőnek minősülő munkahely elfogadását, hasonlóan a közfoglalkoztatási jogviszonyban nem álló álláskeresőkhöz - írta a minisztérium a tájékoztatásban.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mintegy 364 ezren vettek részt a közfoglalkoztatásban november végéig.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector