Startlaphoz Csatlakozz!

Lesz, amiért többet kell fizetni

Így néz majd ki 2015 a pénztárcáknak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 01. csütörtök, 16:43

Mitől lesz 2015 a banki elszámoltatás éve? Attól, hogy a kormány arra fűzte fel a gazdaságpolitikáját, hogy jövőre visszakapunk a bankoktól 225 milliárd forintot, és azt rögvest el is dorbézoljuk. Ha pedig költekezünk, akkor a kormány céljainak megfelelően felpörgetjük a gazdaságot. És ebbe még az is belefér, hogy fizessünk az M0-ásért, egy kicsit többet költsünk szappanra meg művirágra, de lehetőleg ne vasárnap. Lássuk, hogyan fog kinézni a következő évünk! – olvasható a vs.hu-n.

   Ha a banki elszámoltatás a vezérfonal, akkor kétségtelenül az lesz az egyik legfontosabb dolog jövőre, hogy 1,3 millióan levelet kapnak a bankjuktól. Ki-ki ugyanis ebből értesül arról, hogy a teljes 1000 milliárdos banki elszámoltatásból jövőre esedékes 225 milliárd forintból mennyi jut rá. Azok, akik már visszafizették a hitelüket, de a bankok tisztességtelenül jártak el velük szemben, készpénzben kapnak meg együttesen 105 milliárd forintot.
 
 
  Azoknak pedig, akiknek még ketyeg a törlesztőrészletük, kevesebbet kell majd fizetniük havonta, és ennek következtében az év egészében 120 milliárd forint marad a családi kasszájukban. Január 1-jétől természetesen már csak fair bankok működhetnek Magyarországon, kordában tartott kamatokkal, apróbetűk nélkül. Már csak azért is, mert 2015-ben az egyik legnagyobb banktulajdonos maga az állam lesz, hiszen az MKB után várhatóan lezárul a Budapest Bank megvétele is, sőt, még további szerzemények is kerülhetnek a portfólióba.
 
Több közmunka, kevesebb segély
 
  A kormány ugyanakkor nemcsak a devizahitelesek bukszáját várja a bolti pénztárakhoz, hanem a közfoglalkoztatottakét is. A sokat kritizált közmunka-programokba jövőre már 270 milliárd forintot pumpálnak a költségvetésből. Cserébe kevesebb jut a szociális segélyekre. Bár a közfoglalkoztatottak minimálbérnél is alacsonyabb járandósága lenyomja az átlagbéreket, ám a segélyeknél még ez az összeg is nagyobb, a különbözet pedig várhatóan az áruk és szolgáltatások iránti keresletet fokozza.
 
Nő a minimálbér, de nem a tanároknak
 
   Január 1-jétő 1,8 százalékkal emelik a nyugdíjakat és a nyugdíjszerű ellátásokat is, és folytatódik a pedagógusoknak beígért bérprogram. Igaz, ez utóbbiból egy kicsit visszametszettek: ezentúl már nem az évről-évre emelkedő minimálbérhez kötik a tanárok illetményalapját, hanem 101 ezer 500 forintban rögzítették az összeget. Viszont júliustól 44 milliárd forintos kerettel elindítják a rendvédelmi dolgozók, vagyis a katonák, rendőrök életpályamodelljét is.
 
Pénz - nem csak pajzán gondolatokért
 
   Ráadásként pedig adókedvezménnyel honorálják a házasságot, és vissza nem térítendő állami támogatással a gyermeket vállalók fészekrakását. Aki január 1-jén vagy azt követően házasodik, annak két éven át havonta ötezer forint adókedvezmény jár, korhatár nélkül, feltéve, hogy legalább egyiküknek ez lesz az első házassága. Júliustól pedig már félmillió forintingyenpénzhez is hozzájuthat az ifjú pár, ha az otthonteremtéshez beígéri a gyermekvállalást.
 
   A kormány szerint mindebből már vígan lehet költekezni, úgyhogy a következő években alaposan fel is fut a fogyasztásunk. Akinek emellett hosszú távú öngondoskodási céljai vannak, és még a maradék magánnyugdíjpénztárak valamelyikének tagja, akkor jól teszi, ha oda is fizet, mert a pénztárak napjai meg vannak számlálva. 2015. szeptember 30-án eldől, megmarad-e egyáltalán egyetlen ilyen pénztár a piacon.
 
Lesz, amiért többet kell fizetni
 
   Bár kétségtelen, hogy még mindig élvezzük a rezsicsökkentés árbefagyasztásait, sőt márciusra már az állami tulajdonban lévő nonprofit közműszolgáltató vállalat is működésbe lép, ráadásul az internetadót is megúsztuk, azért így is lesz új fiztenivalónk. Januártól újabb alapvető árucikkekre vetik ki a környezetvédelmi termékdíjat, így például a szappanra, a kozmetikai cikkekre és az irodai papírra.
 
   Fizetni kell az M0-áson és az autópályák budapesti bevezető szakaszain. Sok helyen drágul a menza, miután a januártól előírt egészségesebb ételek ára borsosabb, amit áthárítanak a szülőkre. Valamelyest mérséklik a kafetéria kedvezményeit is, bár az eredetileg tervezettnél kisebb mértékben. Jóval többet kell azonban fizetni a cigiért, és az állam már a dohány-nagykereskedelmet is rövid pórázra fogta.
 
   Jövőre az eddiginél jobban megérezzük, hogy Európa legmagasabb áfája pont nálunk van. Januártól ugyanis az igénybevétel helyén érvényes adókulcs alapján kell fizetni az elektronikus szolgáltatásokért, köztük a játékalkalmazásokért vagy a zeneletöltésekért. Márpedig Magyarországon ez 27 százalék, míg az eddig szokásos luxembourgi kulcs mindössze 15 százalék volt.
 
   Ráadásul a satuba került önkormányzatok is megpróbálják fejni a tehenet, hiszen rá lesznek szorulva, és közvetlenül a választások után ez kevésbé kockázatos. Szegeden például drágul a tömegközlekedés, a menza, a szociális bérlakások díja, a kéményseprés. Több, zömében hátrányos helyzetű önkormányzat is él az új települési adó kivetésének a jogával, esetleg emeli a már korábban kivetett építmény- és kommunális adókat.
 
A maradékot hat nap alatt kell elkölteni
 
   A mindennapi életet talán legjobban forgató változás az lesz, hogy március idusától vasárnap már nem nyithatnak ki a boltok, és más napokon is csak este 10-ig lehet shopingolni. Kivételt képeznek a pékségek, az újságosok és a virágosok, amelyek nyitva lehetnek vasárnap délelőtt is. Felmentést kapnak a kötelező zárva tartás alól a világörökségi területen, lényegében Budapest belvárosában található boltok, illetve a kétszáz négyzetméternél kisebb üzletek, ha vasárnap az egyik (a cég legalább egyötöd részét birtokló) tulajdonos vagy családtagjai dolgoznak.A törvény felhatalmazást ad a kormánynak, hogy rendeletben állapítson meg eltérő nyitva tartási szabályokat.
 
   A piaci szereplők pozícióit alaposan átszabó jogalkotás azzal is gátolja a nyakló nélküli költekezést, hogy a legnagyobb hipermarketeket drasztikusan megsarcolja az élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal, ami áremelésre ösztönözheti az üzletláncokat. Az élelmiszerek drágulását az is kikényszerítheti, hogy az áfacsalások kiszűrésére januártól munkába lép az elektronikus árukövetési rendszer, valamint márciusra regisztrálni kell az ital- és ételautomatákat.
 
Akár még össze is jöhet
 
   Vagy bejönnek a kormány számításai, vagy oda a gazdasági növekedés. A bővülés alapja ugyanis továbbra is a belső felhasználás, csak már nem elsősorban az uniós pénzből finanszírozott beruházások, mint 2014-ben, hanem a fogyasztás. Ez pedig akár a kormányzati prognózisnál is erőteljesebb, 2,5-3 százalékos ütemet is felvehet 2015-ben - mondta a VS.hu érdeklődésére az ING vezető elemzője, Balatoni András.
 
   Az alacsony infláció miatt egyrészt masszívan nőnek a reálbérek, másrészt viszonylag  dinamikusan bővül a cégek igénye újabb és újabb dolgozók foglalkoztatására, így 2014 első kilenc hónapjában már 7 százalékkal több bért fizettek ki a dolgozóknak, mint 2013 azonos időszakában.
 
   Igaz, szép számmal vannak kockázatok is. Így például egyelőre nem világos, hogy a bürokráciacsökkentés jegyében hány embert bocsátanak el a közigazgatásból, másrészt pedig kiszámíthatatlanul forrong körülöttünk a világ. Ki tudja, mit hoz még, vagy ha úgy tetszik, mit visz el az orosz és az ukrán gazdaság megroggyanása?
 
Forrás: vs.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Így néz majd ki 2015 a pénztárcáknak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector