Startlaphoz Csatlakozz!

A szakszervezetek nem tudták átvinni akaratukat

Kínosan puha megállapodás

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 02. péntek, 13:13

Aláírták a 2015-ös bérmegállapodást, a szakszervezetek nem tudták átvinni akaratukat. Annyi lesz a minimálbér, amennyit a munkaadók akartak, s a kormány sem visszakozik egyelőre sem a sztrájktörvény, sem a korkedvezményes nyugdíj ügyében. Mivel nem sikerült csomagban megállapodni a vitás ügyekről, lényegében borítékolható: a nyitott kérdésekben is a kormány akarata érvényesül majd – írja a Népszabadság.
 
  Erőtlennek bizonyultak a szakszervezetek a 2015-ös bérmegállapodás és egyéb szabályok újratárgyalását illetően. December közepén még forgalomlassító megmozdulást szervezett a Liga annak érdekében, hogy a kormányt tárgyalásra bírja, tegnap pedig Gaskó István a munkavállalói oldal képviselőjeként aláírta a megállapodást, ami lényegében semmiben nem tér el attól, ami miatt az egész tüntetést kilátásba helyezték a szakszervezetek.
 
   A céljuk eredetileg az volt, hogy a bérekről csomagban tárgyaljanak, vagyis a munka törvénykönyvét, a sztrájktörvényt és a cafeteria átalakítását is egyben kezeljék. Elképzeléseik szerint öt-hat százalékos emelés lett volna elvárható, ami jócskán meghaladta a munkaadók által javasolt háromszázalékos ajánlatot. Mindehhez képest tegnap egy a szakszervezetek számára talán kínosan puha megállapodást sikerült aláírni – az is lehet, hogy belátták, eredeti elképzeléseik kissé túlzóak voltak. Ráadásul, mivel már nem csomagban kell megállapodni a többi vitás kérdésről, a kormány és a munkaadók könnyebben viszik át akaratukat.
 
   2015-ben a minimálbér 105 ezer forint lesz az idei 101,5 ezer forint után, a garantált bérminimum pedig 122 ezer forintra nő. A versenyszférának ajánlott béremelés mértéke három-négy százalék. Ez a költségvetésben szereplő 1,8 százalékos inflációs célhoz mérve még némi reálbéremelést is jelenthet – épp annyit, amennyit az alkalmazottak egyébként stagnálásként érzékelnek, a felmérések szerint ugyanis két százalék feletti növekedést élnek meg a munkavállalók valódi pluszként. Jövőre a nettó bérek nem változnak érdemben az adómódosítások miatt. Az idén és tavaly a családi adókedvezmény komoly hangulatjavító intézkedésként hatott az érintett családoknál, ez most elmarad, 2016-ban lehet majd folytatása.
 
   A bérmegállapodást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter írta alá a kormány részéről. Kiemelte: konzultáció indul a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának (VKF) keretei között. Ezek során kerülnek szóba a szakszervezetek által korábban követelt módosítások. Így a sztrájktörvény vagy a korkedvezményes nyugdíj rendszerének újratárgyalása. Az alkotmányos jogot jelentő sztrájkjognak a munkavállalók számára hátrányos szűkítéséről lehet majd talán a legkönnyebben megállapodni, hasonlóképpen megoldható a munka törvénykönyvének hozzáigazítása a gyakorlati problémákhoz.
 
   Nehezebb ügy lesz a korkedvezményes nyugdíjazás ügyének rendezése. A korai nyugdíj igénybevételének lehetősége az idén év végével lejár, s ezzel nagyjából 70 ezer munkavállaló járhat rosszabbul.
 
   Kérdés, hol lehet meghúzni majd azt a határt, s kinek kell ezt a lehetőséget mégis megadni. A kormányzati álláspont a szabályozás megalkotásakor az volt, hogy a munkaadók így motiváltak lesznek abban, hogy fejlesztésekkel, átalakításokkal óvják a munkavállalók egészségét, az érintett szervezetek szerint azonban ez nem mindig lehetséges. A kérdés most az, hogyan javítható a különösen nagy mértékű fizikai, pszichikai terhelést okozó körülmények között dolgozók helyzete, illetve kik is tartozhatnak majd ebbe a kategóriába.
 
   A cafeteria átalakítása – pontosabban a megszavazott átalakítás visszavonása – lekerült a napirendről. Ennek oka vélhetőleg az volt, hogy a munkaadók többsége egyszerűen nem ad akkora juttatást, amely felett a módosítás életbe lép. A jogszabály szerint évi 200 ezer forint felett 450 ezer forintig már csak akkor lesz kedvezményes a juttatások adózása – ez 36 százalékot jelent, amit a munkaadó fizet meg –, ha az SZÉP-kártyára megy. Más esetben az adó 52 százalék.
 
Százezres veszteség a tanároknak
 
   Az Index számításai szerint januártól havi bruttó 5-10 ezer forintos béremelésről maradnak le a tanárok, miután a fizetésüket a költségvetés elfogadásával leválasztották a minimálbérről. A büdzsé elfogadásával dőlt el ugyanis, hogy a pedagógusok fizetésének alapja 2015-től már nem a mindenkori minimálbér lesz, ami azt jelenti, hogy a tanárok illetményének meghatározásakor jövőre is az idei, azaz a 101 500 forintos minimálbért veszik alapul.
 
   Ha maradt volna a korábbi rendszer, akkor a jövő évre meghatározott 105 ezer forintos minimálbérrel számolva a pedagógusok éves szinten 60-120 ezer forinttal kapnának többet kézhez.
 
Forrás: Népszabadság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kínosan puha megállapodás.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector