Startlaphoz Csatlakozz!

Romlani fog a pénzünk

2015 már nem lesz olyan szép és derűs, mint 2014

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 04. vasárnap, 13:44

8 éves csúcsra törő, unió élvonalába kerülő gazdasági növekedéssel, drasztikusan csökkenő munkanélküliséggel és lényegében pénzromlás nélkül telt el az év. 2015-ben ilyenről már álmodni sem érdemes – írja az mfor.hu.

   Míg 2014 sorra megjelenő pozitívnál pozitívabb számokról és egyre jobban magára találó, korábban vergődő ágazatokról szólt, 2015-ben úgy tűnik, a szép világ csak tiszavirág életű volt, hiszen hasonló folyamatokról már nem érdemes álmodni. Legalábbis a főbb makrogazdasági prognózisok erről árulkodnak.
 
Lassuló növekedés
 
  2014 minden bizonnyal a vártnál is jobb gazdasági növekedést hozott, ám ez a lendület az idei évben visszavesz, és a tavaly 3 százalék feletti bővülés legjobb esetben is 2,6 százalékra lassul majd. Ennyit a kormányhoz kötődő gazdaságkutató, a Századvég vár, amivel szemben a legpesszimistább várakozás a GKI 2 százalékos növekedési üteme.
 
   Csak zárójelesen megjegyezzük, ahogy az a lenti táblázatban is látható, a Századvég Gazdaságkutató a legoptimistább várakozásokat fogalmazta meg a 2014-es és a 2015-ös évre vonatkozóan is. Olykor még a kormányzati becsléseket is meghaladóan. 
 
  A lassuláson egyébként sokat nincs is mit csodálkozni, hiszen a szép számok elérésében részben a 2013-as alacsony bázis, részben pedig a felgyorsított ütemben lehívott uniós pénzekből megvalósuló beruházások segítettek. Igaz ugyanakkor az is, hogy a növekedési szerkezet kiegyenlítettebbé vált: hozzájárultak a háztartások a fogyasztásukkal, az építőipar és az ipar is egyaránt.
 
Visszaeső beruházások
 
   Sokáig a gazdaság vesszőparipája volt a beruházások elmaradása, az alacsony volumen, ám 2014-ben a már említett uniós pénzek és a választási év minőség is sokat lendített. Így nem is csoda, hogy a legoptimistább várakozás szerint 15,6 százalékkal bővülhettek a beruházások tavaly, ám a kormány legpesszimistábbnak minősülő 10,3 százalékos, költségvetésben megfogalmazott várakozása sem lenne egy rossz eredmény.
 
   2015-ben azonban már nem lesz sem választási sem, az uniós pénzek sem fognak olyan nagy mennyiségben hazánkba folydogálni, így jelentős visszaesés várható ezen a területen. A jegybank például már csak 1,8, az Európai Bizottság 3,1, és a kormány is mindössze 4,3 százalékos növekedést vár. Igaz, a GKI egy stagnálásnál többet nem néz ki a területből, miközben a Századvég reményei nem csökkentek, 7 százalékos növekedésben bíznak.
 
Semmivel sem fognak jobban megnyílni a pénztárcák
 
   A háztartások jövő évi fogyasztásával kapcsolatban több kérdőjel is felmerül. 2014-ben a defláció sokat segített azon, hogy jobban költekezzen a lakosság, ám 2015-ben kisebb mértékű pénzromlásra már mindenképpen számítani lehet a prognózisok alapján, melyek 0,9-2,8 százalékos sávban szóródnak.
 
   Másfelől az új évet meghatározó kérdés lesz, hogy az üzletek vasárnapi zárva tartása mennyiben fogja vissza a költekezési hajlandóságot. Ezzel kapcsolatban többen kételkedve fogadják azt a véleményt, miszerint a vasárnapi bevásárlásokat a hét többi napján fogják intézni a családok, így a forgalomban kiesés nem jelentkezhet.
 
  Az általunk összegyűjtött prognózisok átlaga alapján egyébként, akárcsak tavaly, úgy idén is közel 2 százalékkal növekedhet a háztartások fogyasztása.
 
Romlani fog a pénzünk
 
  A 2014-es extrém és évtizedek óta nem látott deflációs környezet jövőre a várakozások szerint ismét inflációba csap át. A nulla százalék körüli tavalyi várakozások után ugyanis jövőre átlagosan 1,8 százalékos pénzromlási ütemre számítanak a szakemberek. Kérdőjelek ugyanakkor itt is vannak, hiszen az olajárak alakulása jelentősen befolyásolhatja az inflációt, míg az élelmiszerfelügyeleti-díj megemelése, a kiterjesztett chipsadó, a dohányipari egészségügyi hozzájárulás esetleg áthárítása az árindexet növelő hatást eredményezhet.
 
Kicsit még tovább csökken a munkanélküliség
 
  2014-ben várhatóan jelentősen csökken majd  munkanélküliségi ráta - a pontos adatokat néhány hét múlva ismerhetjük meg -, a trend azonban az előrejelzések szerint már nem folytatódik. A tavalyi 7,5-8 százalékos ráta alig 0,2-0,6 százalékponttal mérséklődhet.Idén ugyanis már kisebb volumenű lesz a közfoglalkoztatási program kiterjesztése, a bejelentések alapján júliustól terveznek 50 ezer plusz embert bevonni, így az állami munkahelyteremtés csak kisebb mértékben húzhatja lefelé a rátát. A versenyszféra munkahelyteremtése ugyan már 2014-ben is kezdett magára találni, ám még nem sikerült a válság előtti szintet elérni. A bővülés mértéke vélhetően 2015-ben sem lesz számottevő és kiugró.
 
Költségvetés: no para!
 
  A költségvetési folyamatokat az Orbán-kormánynak úgy sikerült átalakítani, hogy 2013 óta lényegében már nem is kérdés, hogy a kívánatos 3 százalék alatt lesz-e a büdzsé hiánya. 2014-ben és 2015-ben is egyöntetően arra számítanak az elemzők mellett a brüsszeli szakemberek is, hogy ezt a pontot kipipálhatjuk.
 
   A 2015-öt érintő várakozásokat nézve egyébként egyedül a Századvéd számít a kormánynál is jobb egyenlegre, 2,3 százalékos deficitre, míg a többi prognózis 2,9 százalékos hiányt vetít előre. Bár kockázatok akadnak az új év költségvetésében, melyek esetleg kisebb kihívások elé állíthatják a kormányt, ám véleményünk szerint minimális az esélye a 3 százaléknál nagyobb deficit kialakulásának.

Forrás: mfor.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - 2015 már nem lesz olyan szép és derűs, mint 2014.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector