Startlaphoz Csatlakozz!

Ösztönzőleg hat?

Egyre jobban leszakad a közmunkások bére

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 05. hétfő, 14:41

Idén a közfoglalkoztatoti bér bruttó 79 155 forint lesz, míg a szakképzett közfoglalkoztatotti bér 101 480 forintra emelkedik bruttóban - derül ki a legutóbbi Magyar Közlönyből.

   2015-ben az alap közfoglalkoztatási bruttó bér 1855 forinttal emelkedik 79 155-re, míg a szakképzett munkakörök esetében 2380 forintos plusz után 101 480-ért dolgozhatnak az érintettek. Nettóban ez a változás még kevesebbet jelent: az alapbér 2,4 százalékos plusszal 50 632 forintról 51 847-re emelkedik, míg a szakképesítést igénylő foglalkoztatás esetében a tavalyi 65 000 forint helyett 66 469-et vihetnek haza az érintettek.
 
   A növekedés mértéke és összege is némileg elmarad a minimálbér esetében elrendelt változástól, ami azt eredményezte, hogy idén már 16 928 forinttal fognak tudni többől gazdálkodni a kötelezően adandó legkisebb bérért dolgozók, mint azok, akik a másodlagos munkaerőpiacon helyezkednek el. 2011-ben ez a differencia még „csak” 13 575 forint volt. Noha, több érdekképviselet szeretné elérni, hogy a közfoglalkoztatási bér a minimálbér szintjére emelkedjen, a kormány intézkedései ezzel gyökeresen ellentétesek.Az elmúlt években jellemző különbségeket tekintve a „szakadék” egyre inkább a nő két fizetés között, mint hogy közelítsen egymáshoz akár minimálisan is. Bár Orbánék szándékait tekintve ezen túlságosan meglepődni nem érdemes. Meggyőződésük ugyanis, hogy a minimálbérnél alacsonyabb, ám de a különféle segélyeknél magasabb közfoglalkoztatotti bér ösztönzőleg hat az emberekre, és elősegíti azok visszaterelését az elsődleges munkaerőpiacra.
 


  A különbségeket - vagy fogalmazhatunk úgyis, hogy a közmunkások elsődleges piacon dolgozókhoz képest tapasztalt leszakadását - jól jelzi, hogy míg 2011 óta a minimálbér közel 8200 forinttal emelkedett, a közfoglalkoztatotti alapbér 4800-zal. Emellett a garantált bérminimum 9361, a szakképzett közmunkásbér pedig 5869 forintos növekedést mutatott.
 
Forrás: mfor.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egyre jobban leszakad a közmunkások bére.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector