Startlaphoz Csatlakozz!

2016-tól differenciálnák a támogatási rendszert

Pozitív és negatív ösztönzéssel akarják rábírni a vállalkozásokat a fogyatékosok alkalmazására

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 06. kedd, 07:22

Nem csak üzletileg éri meg fogyatékos vagy megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatni, ez társadalmi felelősség is. A kormány célja, hogy ezek az emberek a nyílt munkaerőpiacon helyezkedjenek el, pozitív és negatív ösztönzéssel igyekszik rábírni a vállalkozásokat az alkalmazásukra, és 2016-tól differenciálná a támogatási rendszert – olvasható a Magyar Hírlapban.

   „A kormány célja, hogy minden fogyatékos és megváltozott munkaképességű embernek legyen lehetősége arra, hogy – a pénzbeli támogatás mellett – képességei szerint munkát vállaljon” – mondta lapunknak Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Hozzáfűzte, Magyarország több térségében a munkához való hozzáférés lehetősége nehezebb, mint másutt, ezért ezen is változtatni kell. Ennek egyik módja a „negatív ösztönzés”, ilyen a kötelezően fizetendő rehabilitációs hozzájárulás. „Pozitív ösztönzés” ezzel szemben az olyan cégeknek járó állami támogatás, amelyek viszont foglalkoztatnak fogyatékos vagy megváltozott munkaképességű embereket. Jelenleg minden típusú és súlyosságú fogyatékosság esetében ugyanakkora az összeg, ezért a támogatási rendszert differenciálni kell, ez 2016-ra várható.


  Egyértelmű kormányzati cél az, hogy a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek a nyílt munkaerőpiacon helyezkedjenek el, s csak azok dolgozzanak védett munkahelyeken, akiknél nincs más megoldás. Czibere Károly hozzáfűzte: két éve elkezdődött a tranzitálás, ez annyit tesz, hogy különféle civilszervezetek felkutatják az ügyfeleik foglalkoztatására alkalmas munkahelyeket. A munkaadókat és a munkavállalókat egyaránt felkészítik, később pedig részt vesznek a felvetődő konfliktusok kezelésében.


   Czibere Károly szerint nem csak üzletileg éri meg fogyatékos embereket foglalkoztatni, ez társadalmi felelősségünk is. Ráadásul, ezáltal mi is jobb emberekké, jobb állampolgá­rokká válunk – hangsúlyozta. A fogyatékos emberekben ugyanis hatalmas lehetőségek és értékek rejlenek, a kormányzatnak pedig célja, hogy ezeket megmutassa. Szándék az is, hogy a fogyatékos emberek értékteremtő munkát végezzenek. A kormányzat ezért nemcsak anyagilag, hanem lehetőségek teremtésével is támogatja őket. Nem akarják hagyni, hogy a fogyatékos emberek „belesüppedjenek” a támogatási rendszerbe – fűzte hozzá az államtitkár. 


   Ezért a megváltozott munkaképességű és fogyatékos embereket foglalkoztató akkreditált cégek tavaly év végén kétmilliárd-hatszázhetvenmillió forint támogatást kaptak arra, hogy fejlesszék eszközeiket, javítsák a munkakörülményeket. Január elsejétől jelentősen könnyebbé válik az ilyen cégek adminisztrációja is. A tervek szerint a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását célzó programot továbbfejlesztik, hogy a munkaadók minél több érintettet tudjanak alkalmazni. Az államtitkár emlékeztetett, az elmúlt négy évben csaknem a kétszeresére, nyolcvanezerre nőtt azoknak a megváltozott munkaképességű embereknek a száma, akik valamilyen foglalkoztatási jogviszonyban dolgoznak.
 
Autista fiatalok készítik a kockacsokit

   Az autista fiatalokat foglalkoztató Kockacsoki kézműves csokoládé manufaktúra szeptember óta működik, a 22 éves, autista Saláta Tamás a kezdetektől ott dolgozik. Egyelőre még segítőként, de egy kivételével a csokoládékészítés mindegyik fázisát megtanulta már – mondta el lapunknak Dénes Ákos, az optikusból lett csokikészítő. „Tamás találta ki, hogy a különféle ízesítésű, jellegű csokikhoz milyen színű papír illik. Jó érzéke van a díszítéshez, és rájött, hogy miként lehet kieső idő nélkül szervezni a munkát.” Rövidesen két újabb fiatalember kezdi el a gyakorlatot a műhelyben, attól kezdve ők lesznek a segítőik.

Forrás: Magyar Hírlap

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Pozitív és negatív ösztönzéssel akarják rábírni a vállalkozásokat a fogyatékosok alkalmazására.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector