Startlaphoz Csatlakozz!

A kertészet nem pláza

Vasárnapi boltbezárás: hatalmas baklövés

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 06. kedd, 11:09

Egy kertészmérnök írt nyílt levelet az Országgyűlésnek, hogy elmondja, mekkora tévedés a kertészeti árudák vasárnapi bezárása – tudta meg az fn.hir24.hu.

   A „Kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról" elfogadott törvényjavaslat fonákjára szeretne levelével rávilágítani Megyeri Szabolcs kertészmérnök. Mint írja, a kertészetek korántsem plázatípusú kereskedelmi egységek, mégis egy kalap alá veszik őket a többiekkel.
 
   Lényegre törően foglalta össze, mit gondol a kertészetek és a vasárnapi tilalom kapcsolatáról, hogy árnyalja a problémát.
 
Ez a gond
 
  Országosan több száz kertészetről van szó, ami több ezer fizikai munkát végző magyar családot jelent, több ezer alkalmazottal. A legtöbb kertészeti áruda területe a termékpaletta jellegéből adódóan bőven több, mint 200 m2, nekik tehát be kell zárniuk. Viszont a kisebbeknél a szabályozás megengedi, hogy vasárnap valamely családtag dolgozzon. De mégis ki jöhetne szóba? – teszi fel a költői kérdést. Aztán meg is válaszolja.
 
   Egy kertészetben gyakoriak a nehéz, körülményesen mozgatható termékek, a tulaj felesége, édesanyja, tinédzser gyermeke bajosan fogja az ötvenliteres termőföldet vagy a 20 kilogrammos smaragd tuját a vevő csomagtartójába pakolni... Ez némiképp egybevág azzal a cikkünkkel, amiben megírtuk, miért lesz rossz a kisboltosoknak a vasárnapi zárva/nyitva tartás.
 
   Amennyiben a szabályozás a családok védelmében született, nem érti, hogyan fér össze ezzel a családtagok vasárnapi dolgoztatása, főleg egy olyan területen, ahol a munka részben nehéz fizikai munkát jelent...
 
A kertészet nem pláza
 
   Arra is rávilágít, hogy e kertészeteknél a vasárnap nem egyenlő egyszerűen egy nappal a hétből. A vasárnap az a nap amikor a vegetációs időszak tavaszi és őszi periódusában a kertbarátok növényeket vásárolnak a hazai kertészetekben, ahol többnyire hazai földben nevelt növényt árulnak.

   Ha tehát tavasszal vasárnaponként nem lehet majd vásárolni, és alkalmazottakkal kiszolgálni emberi módon a vevőket, akkor az ágazat hatalmas veszteségeket fog elszenvedni – borítékolta.
 
  A kertészetben a válogatás, bóklászás - és ebben talán a javaslat legvérmesebb támogatói is egyetértenek vele - egészen más jellegű időtöltést testesít meg, mint a plázázás, a sétálgatás az üzletközpontokban – tette hozzá. A kertészetekben a növényekkel, a kertészkedéssel mint produktív hobbival, vagyis magával a természettel kerülhetünk kapcsolatba, ez pedig amellett, hogy hasznos elfoglaltság, akár tartalmas családi program is lehet - véli.
 
A válság így is megtépázta
 
  Azt is megemlítette, hogy a magyarországi kertészeti árudák döntő többsége a 2008-as válság hatására zuhanó spirálba került, melyhez további speciálisan erre az ágazatra jellemző negatív hatások is adódtak (pl. a 2013 márciusban bekövetkező rendkívüli hóhelyzet). A kis magyar vállalkozások számára a vasárnapi korlátozás olyan veszélyfaktort jelent, mely egyéb negatív hatásokkal karöltve már katasztrofális hatásokat generálhat szerinte.

   Arra is felhívta a figyelmet, hogy a növényeket vasárnap éppúgy öntözni kell, mint a hét bármely napján. De ha nem lehetnek nyitva, így a kertészetekben tárolt áru is veszélybe kerülhet.

  Mindezek miatt állítja, hogy hatalmas tévedés egy kalap alá venni a speciális kereskedelmi egységeket az élelmiszer, műszaki cikk, ruha és egyéb profilú üzletekkel.
 
  A kertészeti árudákban dolgozók érdekében tehát azt az igényt és kérést fogalmazta meg a törvényhozás felé, hogy kezdjenek a szakma képviselőivel egyeztetéseket, és korrigálják a vasárnapi korlátozásokat!
 
Forrás: fn.hir24.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vasárnapi boltbezárás: hatalmas baklövés.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector