Startlaphoz Csatlakozz!

Egymilliárdnál többe került eddig

Lakhatási támogatás: nem vész el, csak átalakul

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 07. szerda, 07:20

Januártól már nem 18 hanem csak 12 hónapra kaphatnak az ország túl felén munkát vállaló álláskeresők lakhatási támogatást. A minisztérium szerint ezzel nem járnak rosszabbul – írja az fn.hir24.hu.
 
   Összesen 2134 álláskereső vette igénybe a 2012. októberétől elérhető lakhatási támogatást tavaly év végéig. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-nek adott tájékoztatása szerint a legtöbb kérelmet Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben nyújtották be. A munkavégzés pedig a fővárosra, valamint Pest és Győr-Moson-Sopron megyékre koncentrálódott az eddigi igénylések alapján.
 
  A 2134 persze nem túl sok, ha azt nézzük, hogy a KSH legfrissebb jelentése szerint még mindig több mint 320 ezer munkanélküli van. Szóval úgy tűnik nem volt eléggé csábító ez a lehetőség. Ezért talán nem is véletlen, hogy a minisztérium úgy döntött, januártól módosulnak az igénybevétel szabályai. Az NGM a lapunknak küldött válaszában is a gyakorlati tapasztalatokra hivatkozott, amikor a módosítás okáról kérdeztük. Azonban bővebben sajnos másodszori megkeresésünkre sem fejtették ki, mik is voltak ezek a tapasztalatok.
 
Így változik a lakhatási támogatás
 
  Az igénylés új feltétele, hogy legalább egy hónapja álláskeresőként tartsák nyilván a kérelmezőt. Ez kedvezőbb, mint az eddigi gyakorlat volt, hiszen már nem kell kivárni a három hónapot munka nélkül. Feltétel maradt, hogy a munkavégzés helye az állandó lakóhelytől távol, 100 kilométeren túl legyen, vagy 5 órát meghaladó utazással járjon eljutni oda.
 
  Változás lesz még, hogy a támogatás időtartama már nem 18, hanem legfeljebb 12 hónap lehet. Viszont januártól fix összegű lesz a támogatás, vagyis megszűnik az a korábbi gyakorlat, amely szerint félévente csökkentették az összeget. Rákérdeztünk, ez összességében mit jelent majd az álláskeresőknek, vagyis hogy végül is kevesebbet kapnak-e az egy év alatt, mint kaptak a másfél évre. Azt a választ kaptuk az NGM-től, hogy a támogatás végösszege nem változik. Így csak annyi történik a minisztérium szerint, hogy az álláskeresők rövidebb idő alatt kaphatják meg a teljes összeget.
 
  Változatlan, hogy a támogatás mértéke továbbra sem nem haladhatja meg a havi 100 ezer forintot ugyanazon lakóingatlanra. Kedvező újdonság viszont, hogy amennyiben az ingatlant igénybe vevő közeli hozzátartozók közül legalább ketten megfelelnek a támogatás feltételeinek, úgy a havi támogatás összege legfeljebb havi 150 ezer forintra növekedhet. Ha pedig az ingatlant három vagy több olyan személy veszi igénybe, aki a megfelel a feltételeinek, akkor a támogatás mértéke maximum havi 200 ezer forintra emelkedhet.
 
   A minisztérium szerint azzal, hogy a támogatás fix összegűvé vált, az adminisztráció is lényegesen lecsökken. Ez indokolta azt is, hogy a közeli hozzátartozókra, továbbá a három vagy több személyre vonatkozó korábbi rendelkezést is módosítsák.
 
   Mivel az új szabályozás 2015. január 1-jétől hatályos, így az újonnan benyújtott kérelmeket már az új feltételek szerint bírálják el.
 
  A lakhatási támogatást egyébként továbbra is a bérleti díjjal és közüzemi díjakkal kapcsolatos kiadásokra lehet felhasználni. Vagyis az albérleti összeg mellett a bérleményhez kapcsolódó víz-, csatorna-, villamos energia-, távfűtés-, gáz- és hulladékszállítási díjat, valamint a közös költséget lehet figyelembe venni.
 
1 milliárdnál többe került eddig
 
  Az álláskeresők lakhatási támogatására eddig több mint 1 milliárd forintot fordítottak a minisztérium szerint. Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy a maximális összeghez képest átlagosan mekkora támogatást kaptak az álláskeresők, és mennyi ideig, azonban erre a kérdésünkre nem tudtak válaszolni. Azt írta az NGM, hogy mivel minden ügy egyedi, jelentősek az eltérések. Voltak, akik 18 hónapra igényelték a támogatást, más álláskeresők 12 hónapra, vagy még rövidebb időszakra. Emiatt pedig a megítélt támogatások összege is eltérő volt.

Forrás: fn.hir24.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Lakhatási támogatás: nem vész el, csak átalakul.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector