Startlaphoz Csatlakozz!

EY:

Majdnem 4 millió állás szűnt meg az euróövezeti válságban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 06. kedd, 18:11

Az euróövezetben eddig majdnem 4 millió állás szűnt meg a gazdasági-pénzügyi válság miatt az EY könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég elemzése szerint.

    Az EY (korábbi teljes nevén Ernst and Young) kedden a Die Welt című német lapban ismertetett jelentése alapján 2007 - a válság előtti utolsó év - és 2014 között összesen 3,8 millió munkahelyet számoltak fel az euróövezet tagállamaiban, és a 18 ország közül 16-ban növekedett a munkanélküliség. (Litvánia 2015. január 1-jétől az euróövezet 19. tagja.)

    A legtöbb, csaknem 3,3 millió állás Spanyolországban szűnt meg, ott így 16,4 százalékkal csökkent a munkahelyek száma. A második helyen Görögország áll, az alig 11 millió lakosú országban 1,027 millió munkahely szűnt meg a válság miatt, ami 23 százalékos visszaesés. Olaszországban 871 ezerrel, 4 százalékkal csökkent az állások száma, Portugáliában pedig 570 ezerrel, 11 százalékkal. 

    Az EY szerint a válságot leginkább megszenvedő déli régióban egyhamar nem áll vissza a foglalkoztatottság korábbi szintje, de a krízis legsúlyosabb szakasza már véget ért és a következő időszakban a munkanélküliség lassú csökkenésével lehet számolni. A 2020-ig kitekintő elemzés szerint Spanyolországban a jelenlegi 25 százalékról 18 százalékra, Görögországban 27 százalékról 16 százalékra süllyedhet a munkanélküliségi ráta a vizsgált időszak végére, ami azt jelenti, hogy a válság kitörése után 13 évvel még mindig kétszer akkora lesz a munkanélküliség, mint a válság előtti utolsó évben.    

    Olaszországban és Portugáliában egyaránt 2 százalékpont körüli csökkenés várható, a munkanélküliségi ráta így 10,6 százalék, illetve 12,5 százalék körül alakulhat az évtized végén az EY előrejelzése szerint. 

    Az övezet egészét tekintve azért nem szűnt meg jóval több állás, mert Németországban és Máltán bővült a munkahelyek száma. A csupán 400 ezres Máltán elenyésző mértékű növekedést regisztráltak, az övezet és az Európai Unió legnagyobb gazdaságában, Németországban viszont 2,2 millió állást hoztak létre a munkaadók 2007 óta - áll az EY elemzésében.

    A német statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn közölt előzetes adatai szerint 2014-ben sorban a nyolcadik alkalommal emelkedett történelmi csúcsra a foglalkoztatottság, a 80,5 millió lakosú országban átlagosan 42,6 millióan álltak munkaviszonyban az utóbbi 12 hónapban, ami 372 ezres, 0,9 százalékos növekedés 2013-hoz képest.

    A német gazdaság kiemelkedő válságtűrő képességét mutatja egy másik vizsgálat is, a kölni IW gazdaságkutató intézet elemzése az ipari termelés alakulásáról, amelyről a Handelsblatt című üzleti lap számolt be kedden. A német iparszövetség (BDI) megbízásából készült tanulmány szerint 1995 és 2013 között a német feldolgozóipar aránya ugyan 9,2 százalékról 6,3 százalékra csökkent a globális feldolgozóipar bruttó értékteremtésében, de abszolút értékben jelentős növekedés ment végbe. A német feldolgozóipari vállalkozások az IW adatai szerint 2013-ban 561,3 milliárd euró értéket állítottak elő, ami 45 százalékkal meghaladja az 1995-ös szintet.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Majdnem 4 millió állás szűnt meg az euróövezeti válságban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector