Startlaphoz Csatlakozz!

Érdekegyeztetést sürget a kormánnyal a Vasas szakszervezet

Korkedvezményes nyugdíj: mikor lesz törvényi garancia?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 08. csütörtök, 07:04

Az érdekegyeztetés fontosságára hívta fel Orbán Viktor figyelmét a Vasas Szakszervezeti Szövetség országos elnöksége abban az állásfoglalásban, amelyet a korkedvezményes nyugdíjra vonatkozó új szabályok megalkotásának évek óta tartó elodázása miatt fogalmaztak meg, és amelyet a szakszervezeti tömörülés szerdán az MTI-hez is eljuttatott.

    Balogh Béla, a szakszervezet elnöke közölte: 2014. december 31-ével megszűnt annak a lehetősége, hogy az egészségre ártalmas munkakörben dolgozók újabb kedvezményre jogosító időt szerezzenek.

    Hozzátette: mindez annak ellenére történt, hogy a korkedvezmény átalakítására vonatkozóan a szakszervezetek kezdeményezésére születtek olyan kormányzati koncepciók, amelyek egy új, a kockázatértékelésre és felülvizsgálatokra alapozó rendszert tartalmaztak.

    Ugyanakkor tényként rögzíthető, hogy a kohászat-öntészet területén olyan egészségkárosító és a szervezetet fokozottan igénybe vevő munkák vannak, amelyek az átlagosnál lényegesen gyorsabban elhasználják az emberi szervezetet - jegyezte meg, hozzátéve: emiatt tiltakoztak évek óta és hallatták hangjukat a korkedvezményes nyugdíj rendszerének megszüntetése ellen, azt is belátva, hogy a régi szabályozás felülvizsgálatra szorul.

    Balogh Béla emlékeztetett arra, hogy már 2011. áprilisban levélben fordultak Orbán Viktorhoz, kérve, hogy a témával a kormány kiemelten foglalkozzon, felajánlották szakmai közreműködésüket ebben a munkában.

    Mint mondta: az elmúlt évben is számos alkalommal demonstráltak, aláírást gyűjtöttek, követeléseikhez a nemzetközi és az európai szakszervezeti szövetség is csatlakozott.

    Szólt arról is a vasasok elnöke, hogy „semmitmondónak és a valódi megoldás keresését elodázónak” tartják a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fóruma decemberi megállapodásában is szereplő és Varga Mihály miniszter azon kijelentését, hogy „a különösen nagymértékű fizikai és/vagy pszichés megterhelést okozó munkakörülmények között dolgozó munkavállalók helyzetének javításáról, figyelembe véve a korkedvezményes nyugdíjrendszer megszüntetését is” jogszabályi garanciát kell adni. 

    De mikor? - tette fel a kérdést a szakszervezeti vezető, emlékeztetve arra: a 2015-ös költségvetésben már nem szerepel a korkedvezmény biztosítási járulék fizetési kötelezettsége, a korkedvezményre jogosító szolgálati idő szerzése 2014. december 31-ével megszűnt, mintegy 70 ezer ember azóta is ártalomnak kitett munkahelyeken dolgozik.

    Balogh Béla azt is közölte: felszólítják a kormányt, az országgyűlési képviselőket, hogy mielőbb tegyenek lépéseket azért az alapvető szakszervezeti és munkavállalói érdekért, hogy az egészséges és biztonságos munkafeltételek biztosítása, a munkahelyi ártalmak minimalizálása, ezzel párhuzamosan a szerzett jogok védelme megvalósuljon.

    „Amennyiben erre nem kerül sor, a következményekért minden felelősséget a kormánynak kell vállalnia, elvárjuk és követeljük, hogy ebben és a hasonló kérdésekben a kormány a meglévő érdekegyeztetési fórumokat ne kerülje meg” - tette hozzá a vasasok elnöke.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Korkedvezményes nyugdíj: mikor lesz törvényi garancia?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector