Startlaphoz Csatlakozz!

Tömeg lesz szombaton az üzletekben

Ma még családi programnak számít a vasárnapi vásárolgatás

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 08. csütörtök, 13:17

Az outletek és a Decathlon sportáruházlánc vásárlóinak egyaránt hiányozni fog a vasárnapi nyitva tartás, hiszen ezek látogatása családi programnak számít. A kereskedők a hét utolsó napján érik el heti forgalmuk több mint ötödét és attól félnek, szombaton még nagyobb lesz a tumultus – írja a Világgazdaság.

  A tavalyelőtt Nyíregyházán, Pécsett és Szegeden nyitott áruházak valamint az elmúlt júliusban indított webáruház révén a Decathlon lánc 27 milliárdos árbevétele harmadával haladta meg a 2013-ban elért szintet. Ez volt a negyedik év, amikor a cég megdöntötte saját árbevételi rekordját. Az idei évre további forgalombővülést tervezett Pósfai Gábor ügyvezető igazgató, aki a vasárnapi zárvatartás elrendelése és az online megrendelt termékek vasárnapi kiszállításának tilalma ellenére sem borúlátó. Mint mondja, a vasárnapi nyitvatartás korlátozásának hallatán azt tervezték, hogy a csak hétköznapokon kiszállító webshop munkaidejét a hétvégére is kiterjesztik, hogy kompenzálják azt a 20 százalékos forgalomkiesést, amit a vasárnapi zárvatartás okoz. Miután az NGM szerint ez sem lehetséges, a létszámleépítés elkerülése érdekében az áruházak szezonális átrendezését, az árufeltöltést és leltározást az eddigiekkel szemben nem éjszaka, hanem vasárnap fogják végezni. Emellett a nagyobb forgalmú áruházakban újabb kasszák beállításra készült a cég, hogy csökkentsék a várható tumultust péntek este, szombaton és hétfőn. A szombat amúgy is a hálózat legnagyobb forgalmú napja, amikor az árbevétel a heti forgalom egynegyedét teszi ki, a hétfőt pedig azért emelte ki Pósfai Gábor, mert a munkaszüneti napok utáni első nap forgalma mindig is jelentősen meghaladta az átlagot.
 
  Mindezek alapján az ügyvezető igazgató még nem meri azt mondani, hogy mérséklődni fog a társaság forgalma, és fenntartja az idei évre vonatkozó hálózatbővítési terveket is. Eszerint a 16 áruházzal rendelkező lánc év végéig 3-4 kisebb méretű, 1000 - 1500 négyzetméteres, belterületi üzlettel bővül, mivel ezzel a mérettel könnyebb kitermelni a bérleti díjat, nem is beszélve arról, hogy a belső területeken még 2000 négyzetméter körüli megfelelő helyen lévő kiadó üzletet sem könnyű találni. Jóllehet a cég már nem ragaszkodik a peremkerületi elhelyezkedéshez, Pécsett mégis a TESCO kereskedelmi parkjában kötött ki a Decathlon, pedig két belvárosi helyet is megvizsgáltak, de azok alkalmatlannak bizonyultak.
 
   Pósfai Gábor szerint ugyanakkor vége a több ezer négyzetméteres egységek létesítésének. A cég legnagyobb áruháza a 8 ezer négyzetméteres budaörsi, ahonnan a webshopban megrendelt árut szállítják ki, mert annak a legszélesebb a kínálati palettája. Ötven kilogrammos súlyhatárig 990, afölött 5990 forint a házhoz szállítási díj az ország egész területére, de a könnyű termékek kiszállítása ingyenes is lehet, ha a vásárlási érték meghaladja a 20 ezer forintot.
 
  Soroksáron van a második legnagyobb áruház, ami már csak 4 ezer négyzetméteres, viszont ekkorára szeretné bővíteni a hétvégeken már elviselhetetlenül zsúfolt 3 ezer négyzetméteres dunakeszi áruházat a társaság. Az első 12 áruház saját beruházásban létesült és a cég tulajdonában van, azóta azonban inkább bérlik a helyiségeket. A válság következtében már nem létesülnek városszéli kereskedelmi zónák, ugyanakkor egyre több a kiadó üzlet, így jobban megéri bérelni, mint építeni. Ilyen szempontból a magyar leányvállalat eddig kilógott a sorból, mert külföldön a Decathlon áruházak mindössze fele van saját tulajdonban.
 
   A Hatvanban öt éve létrehozott, 4 milliárd forintba került Oxylane Logisztikai Központ szolgálja ki a magyar hálózat mellett a 14 romániai, a 4 bulgáriai és a horvátországi áruházat. A 150 alkalmazottal dolgozó 24 ezer négyzetméteres regionális logisztikai központ ma 35 áruházat szolgál ki, de kapacitása ötvenre is elegendő. A Decathlon tulajdonosa, az Oxylane csoport idén még két egységet nyit Horvátországban – magyar leányvállalat kapta feladatul a horvátországi Decathlon-lánc elindítását és későbbi irányítását –, és tavasszal megkezdi a működést az első szlovákiai Decathlon is Pozsonyban.
 
Az outlet-vásárlóknak is fájni fog a változás
 
  „Bennünket igen hátrányosan érint a vasárnapi zárvatartást előíró törvény, mivel az outletben működő üzletek heti forgalmuk 23 százalékát aznap érték el az elmúlt évben” – tájékoztatta lapunkat Imre Csaba, a biatorbágyi Premier Outlet igazgatója. Azért akkora a hétvégi látogatottság, mert az outletek közelében nincs átmenő forgalom, mint a bevásárló központok esetében, ahova vásárlók hétköznap is beugorhatnak. Az outlet felkeresése általában családi program, amikor a nézelődő látogatók meglátnak valami kedvező ajánlatot és gyorsan megveszik. Így az outletek esetében magas az úgynevezett spontán vásárlások aránya.

   A törvény hatása a Premier Outlet esetében egy szépívű fejlődést akaszthat meg, hiszen a vásárlók száma 2013 márciusa óta szinte folyamatosan emelkedik. Az elmúlt évben tíz százalékkal többen keresték fel a kereskedelmi központot, mint tavaly előtt és a több mint 70 üzlet árbevétele 14 százalékkal nőtt. Az egy látogató eső költés mértéke pedig több mint négy százalékkal bővült. Ebben a helyzetben az üzemeltető arra készül, hogy a bérlőkkel való egyeztetést követően csütörtökön és pénteken este tízig hosszabbítsa meg a ma még nyolc óráig tartó nyitvatartást.

   Imre Csaba attól tart, hogy még nagyobb lesz a tömeg szombaton és úgy véli, a törvény szembe megy az Németországban és Franciaországban tapasztalható, a kereskedelem liberalizálását és a foglalkoztatottság növelését célzó tendenciákkal. Egy közvélemény kutatás szerint ugyanakkor a bécsiek 72 százaléka is kereskedelmi nappá nyilvánítani a vasárnapot.
 
Forrás: vg.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ma még családi programnak számít a vasárnapi vásárolgatás.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector