Startlaphoz Csatlakozz!

270-an kaptak végleges felmondást

Bezár a Márkushegyi Bányaüzem

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 12. hétfő, 14:19

14 óra 10 perc. Nyílik a kapu, kiömlik rajta ötszáz ember. Hideg van, néhányan ugyan rágyújtanak vagy a kocsma felé veszik az irányt, de a többség a buszokhoz siet. Vége a munkanapnak. És a bányának – olvasható a Vasárnapi Hírekben.
 
   Lehetett volna ez bármelyik hétfő délután, akkor is így rohantak volna haza. Ez a nap azonban az a nap, amikor a zsebükben felmondólevéllel ültek buszra. Meglepődést, döbbenetet egyetlen arcon sem láttunk – az oroszlányi bányászok évek óta készülnek erre a pillanatra. Október óta pedig biztosan tudták is, hogy december utolsó napja egyben a bánya utolsó napja volt. Hétfőn a Márkushegyi Bányaüzem ötszáz dolgozójából 270 végleges felmondást, 230 pedig némi haladékot kapott.
 
   Már 2002-ben sejteni lehetett, hogy a Vértesi Erőmű Zrt. bányája előbb vagy utóbb bezár. Ugyan a bánya 2007 óta folyamatosan veszteséges, a végső megrendülést 2010 hozta el: csődeljárás indítottak az évben 11 milliárd forint mínuszt termelő üzem ellen. Az utolsó csapás a System Consulting Zrt.-vel kötött szerződés volt: a nemrégiben elhunyt Kapolyi László cége nemcsak meg akarta venni az üzemet, de 250 megawattnyi áramot is rendelt a Vértesi Erőműtől, amelyik – saját kapacitás hiányában – több 10 milliárd forintos tartozást halmozott fel, hogy tartani tudja a szerződésben foglaltakat. A System Consulting viszont visszalépett – ironikus módon épp fizetési nehézségekre hivatkozva. Ebben az időszakban a bánya már csak a szénfillérekből (a fogyasztói számlákon megjelenő pluszdíjból) tudta fenntartani magát, ám 2010-re nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem lesz elég – főleg miután a rezsicsökkentés a lakosság számláiról lefaragta a szénfilléreket és csak az ipari fogyasztókkal fizettette meg. Az elbocsátásokat nem sikerült elkerülni. Az Orbánkormány ugyan kezdetben nem támogatta a bezárást, és az Európai Bizottság is nyújtott némi segítséget, csakhogy a fenntartó reorganizációs tervében kötelezte magát arra, hogy 2014 végén leállítja a bányászati tevékenységet.
 
   Pedig Márkushegyen van annyi szén, hogy 2020-ig bőven lehetne bányászni, táplálni belőle az erőművet – ez azonban önmagában nem elég a fennmaradáshoz. Bár maga a bánya a körülményekhez képest viszonylag modern eszközökkel van felszerelve (milliárdos felszerelésekről van szó, amelyek sorsa a bezárás után még bizonytalan, de értékük csak odalent van), az oroszlányi erőmű azonban nem lett megfelelő módon modernizálva, így költséges és egyáltalán nem hatékony a szén felhasználása. Ezért valóban nem éri meg tovább folytatni a szénfejtést. Mégis: a bánya zár be, az erőmű viszont működik tovább.
 
Hova tovább?
 
  Ugyan több szenet a bánya nem ad, viszont munka akad még itt, 2016- ig biztosan. Azok a dolgozók kaptak még egy lélegzetvételnyi időt, akiknek az elkövetkező két évben van esélyük arra, hogy megszerezzék a 25 éves munkaviszonyukat, vagy a ledolgozandó 5000 műszakot. Így részesülhetnek majd az átmeneti bányászjáradékban. Ők vehetnek részt a rekultivációs folyamatban, vagyis a bánya lezárásához szükséges munkálatokban.
 
   És aki nem? Azokat is segítik majd, tudjuk meg a helyi szakszervezet elnökétől, Illés Róberttől: végkielégítést és újrakezdési támogatást biztosan kapnak, emellett átképzések indulnak számukra. Amelyeken az előzetes hírek szerint például bolti eladónak vagy éppen biztonsági őrnek tanulhatnak, de emellett versenyképes szakmák is helyet kaptak a listán, Beomlott fellegvár illetve nyelvtanfolyamokon vehetnek részt. Eddig 35-en jelentkeztek átképzésre.
 
  „Nincs pánikhangulat, fel voltunk rá készülve” – mondja az egyik bányász. Többen a vállukat vonogatják, nyilatkozni (pláne névvel!) egyikük sem szeretne, hiszen titoktartást kellett fogadniuk.
 
   A bánya és az azt fenntartó Vértesi Erőmű Zrt. érdeke ugyanis az, hogy békés legyen a bezárás, hangulatkeltésre (bár ezt szó szerint senki nem mondja ki) a legkisebb szükség sincs. Így a kapuban leginkább elforduló bányászokat látunk, olyanokat, akik beletörődtek a megváltoztathatatlanba, és ha lejárt a műszak – épp úgy, mint az elmúlt években-évtizedekben – sietnek haza. „Valami majd lesz”, „Munkát biztos találunk”, „Nem aggódom én már semmi miatt” – ilyen véleményekkel találkozunk. „Majd átmegyünk egy másik bányába” – vonja meg a vállát valaki. Igen ám, de hova? Az utolsó mélyművelésű szénbánya zárta be ugyanis kapuit.
 
   Márkushegy amúgy is egy jó ideje gyűjtőhelye volt mindazon bányászoknak, akik a fentebb említett 25 év/5000 műszakos határ elérése érdekében – munkahelyük megszűnése után – kénytelenek voltak vándorolni. Vagyis innen már nincs hova menni. Farkaslyukon ugyan nemrég elkezdődött némi bányászati tevékenység, ám jelenleg ott sem foglalkoztatnak 50-nél több embert, és bár a jövőben terveznek bővítést, ennyi bányászra bizonyosan nem lesz szükség. Külföldre – például Lengyelországba – lehetne persze menni, de ez sem tűnik reális megoldásnak. Marad az átképzés, és a reménykedés: talán akad majd a városban munka. Abban a városban, amely a létezését is a bányának köszönheti.
 
A város felkészült
 
   Oroszlány, a város, aminek szinte minden nagyobb utcáját csille vagy csákány díszíti, és ami felett az erőmű kéményei őrködnek, talán mégsem érzi meg olyan nagyon a korszakváltást. Lassú, csendes halódás volt ez, egyre csökkenő bányászlétszámmal, egyre több nyugdíjassal, egyre kevesebb termeléssel. Ám még így is: a most elbocsátott munkások mintegy fele itt él, s ha át is képeztethetik magukat, nem lesz egyszerű a helyzetük.
 
  Vár rájuk az ipari park, esetleg pár helyi építkezés, de nem valószínű, hogy egyik napról a másikra el tudnak majd helyezkedni. Maga a város lassan 15 éve folyamatosan zárja le a bányászkorszakot – ezzel párhuzamosan erősödött meg az ipari park is, és lett egyre vonzóbb célpontja a fiatal munkavállalóknak. A bánya és az erőmű azonban ezzel együtt is a harmadik legnagyobb foglalkoztatója volt a városnak – legalábbis a polgármester, Lazók Zoltán szerint.
   Óvatos becslések szerint nagyjából ötezren lehettek azok, akik a bányából éltek – és ebbe nemcsak a bányászok és családjaik, de az ide beszállító cégek is beletartoztak. Szállítottak fát, olajat, felszereléseket.
 
   Mostantól ez sincs.
 
   Mivel az erőmű természetesen nem áll le, ezért szénre továbbra is szüksége lesz – 10 százalékban importszénre (mivel az még mindig olcsóbb, mint egy egész bányát veszteségekkel és a munkásokkal együtt fenntartani), és hazai, de máshol kitermelt szén is érkezik majd. Hogy mindez meddig marad így, nem tudni. Korábban úgy volt, hogy biomassza-erőmű épül a térségben, ezt az MVM közgyűlése tavaly december közepén váratlanul leszavazta, és inkább egy gázturbinás erőmű mellett döntöttek, méghozzá indoklásuk szerint azért, mert ez gyorsabb megoldást jelent a gazdaságos hőtermelésre.
A biomassza-erőmű viszont nem csak azért lett volna jó megoldás, mert a város kommunális hulladékának egy jó részét feldolgozná, de további elbocsátásokat is megelőzhetett volna: a gázturbinás erőmű ugyanis jóval kevesebb emberrel is üzemeltethető – vagyis még több munkahely szűnik meg. Ha a bányák bezárása nem lett volna elég, most lehet erre is készülni.
 
A szakma halála
 
  Pedig egykor az oroszlányi szénmedence környékén egész családok tették fel az életüket a bányászatra: rengetegen települtek ide, még külföldről is, apáról fiúra szállt a foglalkozás, ami sosem volt veszélytelen, ám egy ideig ennek megfelelően megbecsült és megfizetett szakmaként egész életeket lehetett rá építeni. Hogy csak egy példát említsünk: a kilencvenes évek legelején hazánkba érkező 18 éves erdélyi fiatalember egy évvel azután, hogy dolgozni kezdett, már hitelt vett fel a banktól, s még egy évvel később már ki is fizette első saját lakását. Most, alig túl a 40-en, már csak azt számolgatja, sikerül-e megszereznie a szükséges számú műszakot még itt, a Márkushegyen.
 
   Pedig 20 éve még úgy érezte, hogy nincs olyan, amit bányászként ne tudna elérni. Aztán jöttek a kevésbé jó idők, a megbecsültség odalett, a fizetésekkel együtt. És ahogy a szénfillérek kezdték felaprózni az ágazatot, már inkább csak a bezárásokról és elbocsátásokról lehetett hallani.
 
   A Márkushegyi Bányaüzem bezárásával minden esély megvan arra is, hogy maga a szakma hal ki Magyarországon. Nincs ebben semmi túlzás. Egy márkushegyi vájár szerint igazán jó bányász csak abból lehet, akit megfelelő mester oktatott. „Gyönyörű szakma ez, össze nem téveszthető semmivel. A bánya szaga, ahogy állsz a fronton – ez nem a futószalag, ami mellett egész nap ugyanazt a mozdulatsort végzed. Másodpercek alatt kell dönteni, és szó szerint életek múlnak ezeken a másodperceken. Ezt nem lehet könyvből megtanulni. Egy bánya minden nap más és más feladatokat tartogat, amikhez azonnal igazodni kell. Ezt a tudást csak egy tapasztalt vájár tudja átadni az újoncoknak.” De hol lesznek itt tapasztalt vájárok akkor, amikor majd megérkeznek az újoncok?
 
   És egyáltalán lesznek-e még olyanok, akik ezt a szakmát választják maguknak? Nos, úgy tűnik, hogy lesznek. Bármily meglepő épp ebben a tanévben kezdődött újra hosszú évtizedek után a vájárképzés Magyarországon.
 
Szépséghibás újraélesztés
 
  Lesz tehát hamarosan legalább 45 vájár: az idei tanévben az ország három pontján, Komlón, Lőrinciben és Bátonyterenyén indult újra a képzés. „Nagyon fontos lépést tettünk annak érdekében, hogy egy régi szakma ne tűnjön el Magyarországon” – mondta szeptemberben a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály. Szakmájukat viszonylag kevés helyen fogják tudni azonban gyakorolni ezek a diákok: bár kisebb, 4-5 főt foglalkoztató kavicsbányák például vannak az országban, és külszíni fejtéssel nagyobb bányák is üzemelnek, mindez azonban egy egész szakma életben tartásához kevés. Ráadásul maga a képzés sem kifejezetten korszerű, az európai normákhoz képest legalábbis biztosan nem az.
 
   Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára viszont épp a napokban jelentette be, hogy a jövőben nyílhatnak új szénbányák Magyarországon. A Fidesz többször is belengette már a szénbányászat felélesztésének tervét, konkrét cselekvés (az egyetlen, farkaslyuki esetet leszámítva) azonban mindeddig nem történt. „Ha ironikusan akarok fogalmazni, azt mondom: kommunikációs bányáink már bőven vannak” – mondja Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke, aki szerint egyáltalán nem túlzás, hogy a márkushegyi bánya bezárásával egy szakma kultúrájának fellegvára szűnik meg. Az új bányák nyitásával szemben kissé szkeptikus ő is, hiszen az utóbbi években többször is szó volt erről, ám ennél tovább nem sikerült lépni. Így viszont – mondja az elnök – nem csoda, hogy a fiatalok számára sem túl vonzó pálya a bányászlét, hiszen jelenleg semmilyen biztonságot, életpályát nem tud kínálni. Vagyis mindazoknak, akik ezt a rögös és veszélyes utat választják, csak egyet lehet kívánni: Jó szerencsét! Csakúgy, mint azoknak, akik egy borús hétfői napon felmondólevéllel a zsebükben rohantak a buszhoz.
 
8,5 milliárd tonna – körülbelül ennyi Magyarország szénvagyona, ám csupán egy része lenne felszínre hozható.
A Márkushegyi Bányaüzem az oroszlányi szénmedence „utolsó mohikánja”. Az eocén program keretében az üzem 1981. április elsején lépett be a termelésbe, és nagyjából 400-500 méter mélységből hozta fel a barnaszenet. Hatalmas bányáról van szó, földalatti vágatrendszerének teljes hossza több mint 50 kilométer, ahonnan évente 800 ezer tonna energetikai szén jött fel (ez napi 3-4000 tonnát jelent).
JÓ TUDNI:
A rendszerváltás előtt még hat szénbánya működött (a Mecsekben, Veszprémben, Oroszlányban, Tatabányán, Borsodban és Mátraalján), már azonban csak a visontai és bükkábrányi bányaüzem termel évi 8-8,5 millió tonna lignitet, külszíni fejtéssel.

Forrás: Vasárnapi Hírek

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bezár a Márkushegyi Bányaüzem.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector