Startlaphoz Csatlakozz!

Mi van, ha nincs nyitva tartás?

A webáruházak is kitehetik a zárva táblát

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 12. hétfő, 16:47

 Március 15-e után vasárnap nem lehet házhoz szállítani az online megrendelt árukat. A Tesco eddig vasárnap is kivitte a tejet és a mosóport, de tavasztól nemcsak az üzleteiket kell bezárniuk, hanem az árukiszállítás is szünetelni fog vasárnaponként. Ennek ellenére egyes szakemberek szerint a webáruházak akár profitálhatnak is a vasárnapi zárva tartásból – olvasható az Origo oldalán.

  Még a kormány, pontosabban a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) sem tudja, hogy március 15. után működhetnek-e a webshopok vasárnap. Azok a boltok, amelyek nem nyithatnak ki, a minisztérium szerintházhoz szállítást sem végezhetnek majd, mert az is kereskedelmi tevékenységnek minősül, amelyet a törvény tilt. De mi a helyzet a webshopokkal?
 
Mi van, ha nincs nyitva tartás?
 
   Számtalan kérdés merült fel a webshopokkal és a házhoz szállítással kapcsolatban. Ezeket elküldtük az NGM-nek:
 
   A házhoz szállítás tilalma vonatkozik az olyan boltokra is, amelyek amúgy nyitva lehetnek vasárnap, mert megfelelnek a törvényi előírásoknak?
 
   A házhoz szállítás tilalma vonatkozik az olyan kereskedelmi tevékenységet folytató cégekre, amelyek nem rendelkeznek üzlethelyiséggel, így nyitva tartási idővel sem? Például a webshopokra?
 
   Ha az előző kérdésre a válasz igen, akkor az olyan webshopok szállíthatnak majd házhoz vasárnap, amelyek megfelelnek a törvényi előírásoknak, például csak a tulajdonosok és családtagjaik dolgoznak?
 
A rendelet még készül
 
  A tárca válaszából csak az derül ki, hogy még ők sem tudják, mi lesz a webshopokkal: "A kormány fontos törekvése, hogy vasárnap senkit ne lehessen dolgoztatni, a törvény is ezt a célt szolgálja. A Nemzetgazdasági Minisztérium a törvény értelmezésénél is ezt a szempontot veszi figyelembe. A törvény ugyanakkor számos kivételt tartalmaz, amelyre a jogszabály hatálya nem terjed ki, illetve felhatalmazást ad a Kormánynak arra, hogy a törvénytől további eltérő szabályokat állapítson meg az adott település (településrész) sajátosságaira – különösen az idegenforgalom kiszolgálásának igényére, a vásárlási szokásokra, a foglalkoztatottak számára és a lakókörnyezet érdekeire – tekintettel. A részletekre kiterjedő rendelet 2015. első negyedévében készül el."
 
   Mivel a törvényben egy szó sincs a webshopokról vagy az üzlethelyiség nélkül kereskedelmi tevékenységet folytató cégekről, feltehetően a kormány majd a kivételeket megállapító rendeletben fogja őket szabályozni. Ahogy arról korábban már írtunk, erre nincs sok ideje, a boltzár március 15-én, három hónap múlva lép életbe.
 
Az internet milyen hely?
 
  Az NGM válasza szerint az adott település (településrész) sajátosságai alapján fogja megállapítani a kormány a kivételeket. De hogyan lehet ezt az elvet egy webshopra alkalmazni, ami az interneten van? Nyilván ezeknek az üzleteknek is van székhelyük, raktáruk, ahol a csomagok összeállítását végzik, de a kereskedelmi tevékenységük földrajzilag nyilván nem korlátozódik a raktár környékére.
 
A webshopok is kitehetik a zárva táblát
 
  Bár az ügyfelek online megrendelhetik a számukra szükséges termékeket, azok kiszállítása 22 és 6 óra között, valamint munkaszüneti és vasárnapi napokon nem történhet meg – közölte korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium. A törvény hatálya kiterjed az online áruházak nyitva tartására is, miszerint az üzletek kiskereskedelmi napokon 6 óra és 22 óra között tarthatnak nyitva, vasárnap és munkaszüneti napokon pedig zárva tartanak.
 
Az ellentmondások
 
  A tárca ebben a kérdésben mintha ellentmondásban lenne önmagával. Ha a törvény az online boltok nyitva tartására is kiterjed, akkor a webshopoknak vasárnaponként és este 10-től reggel 6-ig le kellene állítaniuk a honlapjukat: egy webshop esetében a zárva tartást nem nagyon lehet másképp értelmezni. Viszont ha leállítják a honlapokat, akkor az ügyfeleik nem tudnak rendelni, pedig az NGM szerint erre lehetőségük lesz.
 
A G'Roby öt üzlete vasárnap bezár
 
  A G'Roby élelmiszerláncot 1992-ben alapították. 40 ezer rendszeres online vásárlójuk van, Budapesten hat üzletet üzemeltetnek. 1999 óta vállalnak házhoz szállítást. Magyarországon az elsők között, 2000 tavaszán nyitották meg online áruházukat. A G'Roby hat üzletéből öt március közepe után vasárnaponként zárva lesz. Nagy Sándor, a G'Roby ügyvezető igazgatója az Origónak azt mondta: bár az üzletek forgalma nem vasárnap a legmagasabb, kisebb visszaesésre számítanak a kényszerzárás miatt.
 
A webáruházak tarolhatnak
 
  Egyelőre nem tervez elbocsátásokat a G'Roby. Nagy Sándor egyébként nem tartja rossz ötletnek, hogy vasárnap ne dolgozzanak az emberek, és hozzátette, sok olyan kereskedőt ismer, aki nem fizeti ki alkalmazottainak a hétvégi pótlékot, és kihasználja a munkavállalóit. Nagy Sándor szerint a vasárnapi zárva tartás miatt bővülhet az online áruházak piaca. Átalakulhatnak a vásárlói szokások, és az online bevásárlás rövidesen a mindennapjaink része lesz – véli a G'Roby Netshop Kft. ügyvezető igazgatója.
 
Nem igénylik
 
  A magyarok sokat dolgoznak hétköznap, sokan csak hétvégén tudnak bevásárolni. Véleménye szerint márciustól szombatonként tumultus lesz az üzletekben. A G'Roby hétfőtől szombat délig vitte eddig is házhoz a megrendelt árut. Naponta 200-250-en kértek házhoz szállítást. Az ügyfélkörükben végzett felmérés szerint a vásárlóik nem igényelték a vasárnapi kiszállítást eddig sem. A hétfőn kiszállított termékeket eddig is szombaton vagy már pénteken összekészítették, a friss pékárut és gyümölcsöket pedig a szállítás napján rakják a bevásárlókosarába.
 
Egyeztetést kezdeményeznek
 
   A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért vezetője, Ormós Zoltán egyeztetést kezdeményez a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékeseivel a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban. Ormós Zoltán szerint a probléma abból fakad, hogy úgy tudják: a vasárnapi boltbezárás miatt bírsággal sújthatók azok a webáruházak, melyek vasárnap és ünnepnapokon, illetve 22.00 és 06.000 óra közözött kiszállítást végeznek. A szövetség azt írta az Origóhoz eljuttatott közleményében, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetből nem látják közvetlenül és egyértelműen levezethetőnek a neten korábban vagy aznap rendelt termékek kiszállításának a tilalmát.
 
A Tesco kivár
 
  Az Origónak a Tesco szóvivője azt mondta, egyelőre nem kívánnak reagálni arra a hírre, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint bár vásárnap meg lehet rendelni a kenyeret vagy a mosóport a webáruházukban, de házhoz nem vihetik a terméket. A szóvivő azt mondta: a Tesco hatástanulmányokat végez, és csak ezután akarnak nyilatkozni.
 
  Lapinformációk szerint már 2015-ben több veszteséges üzletétől kénytelen lesz megválni a Tesco. A Magyar Nemzet szerint a felügyeleti díj hatvanszorosára emelése és a vasárnapi zárva tartás miatt 500-600 alkalmazottállása kerülhet veszélybe.
 
   Az egyik Tesco Expressz boltvezetője az Origónak azt mondta: egyelőre nem tudják, lesz-e elbocsátás vagy boltbezárás. A boltvezető szerint a vasárnapi zárva tartás miatt a Tesco forgalma biztosan csökkeni fog. Hozzátette: a vasárnapi bevétel 20-30 százaléka eshet ki. A Tesco Expressz üzletek 10-20 évre előre kötnek bérleti szerződéseket, ezért egy-egy kisebb bolt bezárása komoly anyagi problémát okozhat.
 
Hatalmas ugrás
 
   Az eMag online webáruház nem szállított eddig vasárnap házhoz, kivétel volt a fekete péntek időszaka. Akkor a karácsony miatt annyira sokan rendeltek tőlük, hogy vasárnap is kiszállították a megrendelt táblagépeket és egyéb árucikkeket is. A fekete pénteken 2,3-2,7 milliárd forintos forgalmat generáltak a magyar webáruházak.
 
   Tavaly a 266 milliárd forintot is elérte az interneten keresztül lebonyolított kiskereskedelmi forgalom Magyarországon, ami 22,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket – közölte az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. A 2014–2018-as időszakra további gyorsulást várnak, mivel a vásárlási szokások átalakuló félben vannak, és egyre többen bíznak az netes kereskedelemben.
 
Heti mínusz egy nap
 
   A 2015 márciusától bevezetendő vasárnapi zárva tartás kulcskérdése, hogy tudnak-e ebből profitálni az e-kereskedők, és magukhoz tudják-e csábítani a vasárnapi vásárlókat – mondta az Origónak Pintér Róbert, az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. kutatásvezetője.
 
   Pintér Róbert szerint azok a webáruházak járnak főleg rosszul, akiknek saját boltjuk is van, hiszen a bérleti díjat az eddigi 7 nap helyett 6 nap alatt kell majd kitermelniük.

Forrás: Origo

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A webáruházak is kitehetik a zárva táblát.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector