Startlaphoz Csatlakozz!

A népszavazási kezdeményezést kiskereskedelmi áruházláncok is támogatnák

Mindenképp a nép dönt a vasárnapi zárva tartásról

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 13. kedd, 12:44

Megnehezíthetik a Demján Sándor vezette Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének dolgát, de a szervezet főtitkára szerint az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásáról szóló népszavazást senki nem akadályozhatja meg. Az Összefogás nevű párt hasonló kezdeményezése miatt azonban csak késő tavasszal vagy a nyár elején nyújthatja be hitelesítésre a VOSZ a saját kérdéseit – írja a Népszabadság.
 
  Miközben a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) lényegében beígérte a népszavazást a vasárnapi zárva tartás ügyében, a kezdeményezést csaknem sikerült meghekkelnie a volt monoki polgármesternek. Szepessy Zsolt, az Összefogás nevű párt elnöke tavaly decemberben több egymással összefüggő kérdést tartalmazó aláírásgyűjtő ívet nyújtott be hitelesítésre, beelőzve a VOSZ-t.
 
  Mivel a szabályok szerint hasonló tárgyban mindaddig nem lehet más beadványt befogadni, amíg Szepessy íveit el nem bírálják, a politikus hónapokkal tudta késleltetni a VOSZ akcióját. Ha bármelyik kérdése megfelelne, ki is foghatná a szelet Demjánék vitorlájából.
 
  A szervezetet ez nem rettenti el – szögezte le kérdésünkre Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára, aki szerint a zárva tartás nem jó senkinek, ezért érthetetlen, miért akarják az erről szóló népszavazást meghekkelni. A referendumról testületi döntés született, s a megfelelő szervezeti és anyagi háttér is megvan ahhoz, hogy azt sikerre vigyék – mondta el Dávid Ferenc. Hozzátette: az egyik nagy szakszervezeti tömörülés támogatására is számítanak, de nem árulta el, melyikére.
 
   A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége azt közölte, hogy ebbe nem akarnak beszállni, így Dávid vélhetőleg a Liga Szakszervezetekre utalt. Ott azt mondták, hogy az együttműködés nem kizárt. – Akkor kellene elkezdeni az aláírásgyűjtést, amikor a vasárnapi zárva tartás hatásait már mindenki érzékelheti: az elbocsátott dolgozók és a szombatonként sorban állásra kényszerített vásárlók is – véli a főtitkár.
 
   „Egyetért-e ön azzal, hogy vasárnap minden multi nyitva legyen?” A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) múlt pénteken kimondta, hogy erről a kérdésről biztosan nem lehet népszavazást tartani, mivel ez nem felel meg a népszavazási törvényben leírt egyértelműség követelményének. Szoboszlai György választási szakértő szerint nem lehetne azonos tárgyról beszélni, ha valaki hasonló területet érintő, de világos kérdéssel áll elő. Például, egyetértenek-e az emberek azzal, hogy a kiskereskedelmi szektorban megtiltsák a vasárnapi munkavégzést.
 
  A népszavazási törvény betű szerinti értelmezése alapján viszont az is következhet, hogy meg kell várni, amíg az NVB elutasító határozatáról – már ha Szepessy felülvizsgálati kérelmet nyújt be – a Kúria dönt. Erre kilencven nap áll rendelkezésére. Szepessy beadványait korábban formai okokra hivatkozással dobták vissza, ám azokat az egymásnak ellentmondó tartalmú kérdéseket a múlt héten ismét benyújtotta. A népszavazási törvény szerint ez önmagában ok az elutasításra, mert egymást kizáró jogalkotási kötelezettséget róna az Országgyűlésre.
 
  Így elnöki határozattal is elutasíthatnák Szepessy Zsolt kérdéseit. De ha a beterjesztő ragaszkodik hozzá, az NVB-nek ezekről is érdemi határozatot kell hoznia. A huzavona eltarthat akár február végéig, plusz még itt is játszik a 90 napos felülvizsgálati eljárás.
 
A DK is beszáll, de idő előtt
 
   Népszavazási kezdeményezést nyújtott be a Demokratikus Koalíció (DK) a Nemzeti Választási Bizottsághoz szombaton. Varju László elnökségi tag azt mondta, nem fogják eltűrni, hogy a kormány beleszóljon az emberek magánéletébe és a döntésével több mint harmincezer dolgozó állását tegye kockára. Azt kérdeznék: „Egyetért-e ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap is nyitva tarthassanak?" A kérdéssel forrásaink szerint nincs baj, de azonos tárgyú, mint Szepessy még bizonytalan sorsú kezdeményezése, tehát idő előtti.
 
  A hatályos népszavazási törvény lehetőséget biztosít arra, hogy mások törvényes kezdeményezését bárki késleltesse, tehát rossz – állítja Szoboszlai. Könnyen elképzelhető, hogy Szepessy Zsolt minden beadványa kapcsán a Kúriához fordul, s akkor még négy-öt hónapig húzhatja az időt. A választási szakértő szerint ez elég abszurd, mert az időszerűségnek egy referendum esetén is fontos szerepe van. Szoboszlai az azonos tárgyú kérdésekre vonatkozó tilalmat pontosítaná, a felülvizsgálati eljárás határidejét pedig csökkentené.
 
Aláírásgyűjtés az üzletekben?
 
   A VOSZ főtitkára már több alkalommal jelezte, hogy a népszavazási kezdeményezést kiskereskedelmi áruházláncok is támogatnák. A referendum elrendeléséhez szükséges támogató aláírások gyűjtéséhez pedig akár saját üzleteik eladóterét is rendelkezésre bocsáthatják. A hatályos jogszabályok szerint aláírást gyűjteni a dolgozónak csak a saját munkahelyén tilos, külsősök azonban jogszerűen kérhetik a vásárlókat a referendum támogatására.
 
Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mindenképp a nép dönt a vasárnapi zárva tartásról.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector