Startlaphoz Csatlakozz!

15-20 ezer munkahely szűnhet meg

Újabb áruházak zárhatnak be Magyarországon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 13. kedd, 15:57

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj drasztikus emelése és a vasárnapi zárva tartás érinti érzékenyen a láncokat.

   A Tesco boltbezárásai kapcsán - amelynek kapcsán a kormány is megszólalt - a Hír24 a hazai élelmiszerüzlet-láncokat kérdezte terveikről - a Spar és az Auchan válaszolt is.
 
   A cikk szerint a Spar Magyarország 2011 és 2014 között 11 áruházat zárt be költség-racionalizációs okokból. A céget saját bevallása szerint egyelőre egyértelműen a drasztikusan megemelt élelmiszerlánc-felügyeleti díj sújtja a legjobban: emiatt olyan új helyzet állt elő, aminek következtében a vállalatnak minden működési területen jelentős megtakarításokat kell elérnie. Ennek része az is, hogy az áruházi működés területén a munkaerő toborzását lelassítják, illetve az áruházak eredményességét - ahogy eddig minden évben, idén is - felülvizsgálják. Ez akár áruházak bezárását is jelentheti, de a kalkulációk jelenleg is folyamatban vannak.
 
15-20 ezer munkahely szűnhet meg
 
   Február közepén várhatók azok a leépítési döntések, amelyek a március 15-től hatályos vasárnapi és éjszakai boltzárlat miatt következnek be - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Világgazdaságnak. Szerinte 15-20 ezer ember vesztheti el a munkáját a kereskedelemben.
 
    A Spar a Világgazdaságot arról tájékoztatta, hogy mivel az eddigi 325 millióról jövő évben körülbelül 9 milliárd forintra emelkedik az általuk fizetendő élelmiszerlánc-felügyeleti díj, a tervezett 59 millió eurós beruházási összeget 25 millióra csökkentették. Emiatt 2015-ben elmarad nyolc új üzlet megnyitása, illetve országszerte mintegy 30 áruház korszerűsítése és felújítása - az elmaradó beruházások 600 új munkahelyet teremtettek volna.
 
   Az Auchan Magyarország arra számít, hogy a vasárnapi zárva tartás miatt az aznapi kieső forgalom a hét többi napján részben eloszlik, forgalmuk egy részét el is veszíthetik, hiszen azok a vásárlók, akiknek vasárnap kell bármilyen oknál fogva vásárolniuk, csak az aznap nyitva tartó kereskedőket választhatják. Terveik nem változtak, hosszú távra gondolkodnak Magyarországon.
 
Felülvizsgálta terveit a Tesco - nem is most
 
   A társaság 2013-as üzleti évének beszámolójában jelezte, hogy felülvizsgálta magyarországi üzleti terveit, az áruházlánc az emiatt végrehajtott terven felüli több tízmilliárdos értékcsökkenés okán vaskos veszteséggel zárta az üzleti évet. Ebben az időszakban egyébként az átlagos statisztikai létszám 9 százalékkal, 1,8 ezer fővel 19,2 ezerre csökkent. További részleteket minderről korábbi cikkünkben itt olvasat.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Újabb áruházak zárhatnak be Magyarországon.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector