Startlaphoz Csatlakozz!

Korhatár, jogosultsági idő

Ki mehet öregségi nyugdíjba 2015-ben?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 13. kedd, 16:35

Az idei évben kizárólag az 1953. előtt születettek szerezhetnek jogosultságot öregségi nyugdíjra a nyugdíjkorhatár betöltés alapján, a születési évüknek megfelelően. Rajtuk kívül csak azok a nők mehetnek öregségi nyugdíjba, akik rendelkeznek a 40 év jogosultsági idővel – írja az adozona.hu.

   A korhatár előtti nyugdíjak – előrehozott, korengedményes, korkedvezményes öregségi nyugdíj – 2012. január 1-jétől történt megszüntetését követően saját jogú öregségi nyugdíj megállapítására kizárólag azon személyek esetében nyílik lehetőség, akik betöltötték az öregségi nyugdíjkorhatárukat, illetve nők esetében nyugdíjkorhatárra tekintet nélkül, amennyiben rendelkeznek 40 év jogosultsági idővel.

   A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatára annak, aki

– 1952. január 1-je előtt született, a betöltött 62. életév, 
– 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183 nap,
– 1953-ban született, a betöltött 63. életév,
– 1954-ben született, a 63. életév betöltését követő 183 nap,
– 1955-ben született, a betöltött 64. életév,
– 1956-ban született, a 64. életév betöltését követő 183 nap,
– 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életév.

  A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) vonatkozó rendelkezései szerint öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki a születési évének megfelelő öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, és legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik, valamint azon a napon amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

   Ennek alapján például az 1952. október 1-jén született személy részére legkorábban 2015. április 2-ától lehet öregségi teljes nyugdíjat megállapítani, amennyiben ezen időpontban az egyéb jogosultsági feltételeket – 20 év szolgálati idő megléte és a biztosítási jogviszony megszüntetése – is teljesíti. 

   Meg kell jegyezni, hogy a gyakorlatban a biztosítási jogviszony megszüntetése feltétel teljesüléséhez kizárólag a munkaviszony, vagy munkaviszony jellegű jogviszonyok esetében kötelező a biztosítási jogviszony tényleges megszüntetése. A vállalkozói típusú jogviszonyok esetében – egyéni vállalkozó, társas vállalkozó – nem kell megszüntetni, szüneteltetni a vállalkozást. 

   A Tny. végrehajtására kiadott 168/1997. (X.6.) kormányrendelet 9/A paragrafusa ugyanis meghatározza, hogy ezen biztosítási jogviszonyban álló személy esetén a biztosítási jogviszony megszűnése napjának azt a napot megelőző napot kell tekinteni, amelytől kezdődően a nyugellátást megállapítják. Az említett szabályozás alapja, hogy az öregségi nyugellátás megállapításának kezdő napjától az adott személy már kiegészítő tevékenységű vállalkozónak, társas vállalkozónak minősül, mely alapján már nem minősül biztosítottnak.

   Amennyiben a fent említett születési dátumú személy nem rendelkezik 20 év szolgálati idővel, de rendelkezik legalább 15 év szolgálati idővel, úgy részére öregségi résznyugdíjat lehet megállapítani. A résznyugdíj megállapítását követő 15 napon belül az adott személy megállapodást köthet a lakóhelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási szervvel, hogy megvásárolja az öregségi teljes nyugdíjhoz – 20 évhez – hiányzó szolgálati időt.

   Ezen lehetőségre az öregségi résznyugdíj megállapításáról rendelkező határozatban hívja fel a nyugdíjas figyelmét az igényét elbíráló nyugdíjbiztosítási szerv. Fontos megjegyezni, hogy a külön jogszabályban meghatározott nyugdíjjárulék összegét viszont a megállapodás megkötését követő 15 napon belül, egy összegben kell megfizetni.

   Az említett szolgálati idő egyösszegű megváltásának lehetősége azt a személyt is megilleti, aki az öregségi résznyugdíjhoz szükséges 15 év szolgálati idővel nem rendelkezik, de van legalább 10 évi nyugdíjjogosultságnál figyelembe vehető szolgálati ideje. Ebben az esetben kizárólag a résznyugdíjhoz hiányzó szolgálati idő vásárolható meg.

   A saját jogú nyugellátás megállapítására irányuló kérelmet írásban, kizárólag az erre a célra rendszeresített nyomtatvány (igénybejelentő-lap) kitöltésével, illetve elektronikus úton ügyfélkapus azonosítással az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján (www.onyf.hu) az „Elektronikus ügyintézés” menüponton keresztül is be lehet nyújtani, a benyújtott igényt a kérelmező lakóhelye szerint illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatósága bírálja el.

   Fontos megemlíteni, hogy az igényt visszamenőleg legfeljebb hat hónapra lehet érvényesíteni, az ellátást a jogosultsági feltételek fennállása esetén legkorábban az igénybejelentés időpontját megelőző hatodik hónap első napjától lehet megállapítani. 

  Például egy 1952. január 1-jén született személy 2014. július 3-án betöltötte a rá irányadó nyugdíjkorhatárt, és ezen időponttól kezdődően nem áll biztosításra kötelező jogviszonyban, ezért 2014. július 3-ától jogosult lenne öregségi nyugdíjra. Ha viszont a nyugellátás megállapítására irányuló igénybejelentését csupán 2015. február hónapban terjesztené elő a lakóhelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási szervnél, akkor legkorábban 2014. augusztus 1-jétől lehetne részére nyugellátást megállapítani.

   Ebben az esetben tehát a 2014. július 3-ától 2014. július 31-éig terjedő időre, mely időszakra vonatkozóan egyébként a nyugellátás már megillethette volna, utólagosan már nem érvényesíthetné az igényét.

Forrás: adozona.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ki mehet öregségi nyugdíjba 2015-ben?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector