Startlaphoz Csatlakozz!

Van néhány szempont, amely inkább a munkavállalónak kedvez

Érdemes határozott idejű munkaszerződést kötni?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 14. szerda, 11:50

Egyszerűbb, praktikusabb és kevésbé kiszolgáltatott jogviszony – így foglalhatóak össze röviden a határozott idejű munkaviszony előnyei a munkáltató szemszögéből. De van néhány szempont, amely inkább a munkavállalónak kedvez. A Piac&Profit összefoglalta, mit takarnak ezek a gyakorlatban, hogy mérlegelhessünk.
   
   Alapvető szabály, hogy a  határozott időre szóló munkaviszony időtartama – ideértve a meghosszabbított és az előző határozott időre kötött munkaszerződés megszűnésétől számított hat hónapon belül létesített újabb határozott időtartamú munkaviszony tartamát is az öt évet nem haladhatja meg. Azért, hogy egy esetlegesen újrakötött határozott idejű munkaszerződés ne irányuljon a dolgozó jogos érdekeinek csorbítására, a munkáltató csak a jogos érdekeinek fennállása esetén köthet hat hónapon belül egy újabb munkaszerződést. Jó tudni, hogy a megrendelések alakulását nem fogadják el a munkaügyi bíróságok az újabb és újabb határozott idejű szerződésekhez.
 
   A munkaügyi ellenőrök tapasztalata szerint, rendszeresek azok munkáltatói törekvések, hogy munkáltatói jogos érdek fennállása nélkül néhány hónapos időtartamú határozott idejű munkaszerződéseket “hosszabbítgatnak” folyamatosan. Ezzel úgymond kikerülik a felmondási (azon belül a felmentési) időre járó távolléti díj, valamint a végkielégítés fizetésének a kötelezettségét. Egy munkaügyi ellenőrzés során az ilyen szerződések könnyedén átminősíthetőek és a munkáltató komoly bírságra számíthat.
 
   A legfontosabb előny, hogy amennyiben a munkáltató tevékenysége szezonálisan, kampányszerűen jelentkezik (pl. a megrendelői, megbízói igény kielégítése végett), határozott idejű munkaviszony létesítése a közép és hosszú távú bérköltségek terén jelentős megtakarítást jelenthet.
 
   Határozott időtartamú szerződés fennállása alatt mind a munkavállaló, mind a munkáltató élhet azazonnali hatályú felmondás jogával. A munkáltató a határozott idejű munkaviszonyt felmondással megszűnteheti felszámolási vagy csődeljárás alatt, a munkavállaló képességére alapított okból, vagy ha a munkaviszony fenntartása elháríthatatlan külső ok következtében lehetetlenné válik.
 
   A határozott idejű szerződések akkor is jó szolgálatot tehetnek, ha egy valamilyen okból meghatározott időre távol lévő kollégát kell helyettesíteni. Klasszikusan ilyen eset lehet például ha szülési szabadságra megy egy dolgozó, de a táppénzes időszak is lehet hasonló, ha előre látható, mennyi időre kell nélkülöznünk az alkalmazottunkat. Ha valaki hosszabb távon esik ki a munkából, akkor a rá eső feladatokat nem lehet a többi kolléga között elosztani, mindenképpen szükség van új emberre – feltehetőleg viszont csak az alkalmazottunk távollétének idejére. Ez esetben előnyt jelent, hogy nem kell külön intézkednünk a jogviszony megszüntetéséről, mert a határozott idő eltelte már önmagában megszűnési oknak számít. (Az új Mt.-ben már nincs benne az a szabály, hogy a munkavállaló határozott idejű munkaviszonya határozatlan idejűvé alakul át, amennyiben a munkáltató tudtával egy munkanapon át tovább dolgozik – végez munkát – a határozott idő utolsó munkanapját követően, a továbbfoglalkoztatás kérdését viszont nem rendezi.) A határozott idejű szerződéssel egyik felet sem éri felkészületlenül a jogviszony lezárása. A munkaviszony megszüntetése minden különösebb konfliktus nélkül megy végbe, tehát a munkáltató szempontjából csökkenti a jogi kockázatot.
 
   Nem biztos azonban, hogy csak a könnyebb lezárás az előny a határozott munkaidejű szerződés esetében. Mérlegelendő az is, hogy nehezebb a munkavállaló jogszerű távozása a cégünktől a határozott idő alatt, mert – ellentétben a határozatlan idejű munkaviszonyra vonatkozó szabállyal – a határozott idejű munkaviszony felmondását a munkavállalónak is meg kell indokolnia.
 
  Előnynek tekinthető munkáltatói szempontból, hogy ilyen szerződésénél a munkaviszony megszűnése esetén sem felmondási időre járó távolléti díjat, sem végkielégítést nem kell fizetni a munkavállalónak.
 
A szerződésről
 
  A munkaviszony időtartama többféleképpen meghatározható. Legcélszerűbb a szerződés lejártát naptárilag meghatározni, de természetesen elképzelhető olyan eset, amikor ez nem lehetséges egészen pontosan. A munkaviszony vége köthető valamely más feltétel bekövetkezéséhez is, viszont a munkáltató ebben az esetben is köteles tájékoztatni a munkavállalót a munkaviszony várható időtartamáról.
 
A munkavállalónak is van előnye
Határozott idejű szerződés esetén:
– a határozott (maximum 5 év időtartamú) idejű szerződés biztonságot adhat
- nem lehet felmondási ok a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása (de azonnali hatályú felmondás indoka lehet), és nem alkalmazható jogszerűen a munkáltató működésével összefüggő okkal (pl. átszervezés) való indokolás sem.
- a munkavállaló a határozott idejű munkaviszonyának felmondással történő megszüntetése esetén köteles indokolni azt. A felmondás indoka csak olyan ok lehet, ami a munkavállaló számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna.

Forrás: Piac&Profit

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Érdemes határozott idejű munkaszerződést kötni?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector