Startlaphoz Csatlakozz!

Nem elég népszerű a söralatét

Indul az adóbevallási szezon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 14. szerda, 13:42

Hamarosan elkezdődik az adóbevallási szezon, a hatóság postázza a boritékokat, a munkáltatóknak pedig át kell adniuk január végéig az igazolásokat. Miután az adótörvény tavaly nem sokban változott, a bevallás sem lesz nagyon új. A megszokás pedig a bevallásoknál fontos – olvasható a Világgazdaságban.

   Január végéig – mivel az idén szombatra esik, február elejéig – kell minden munkáltatónak átadnia a tavalyi jövedelmekről szóló igazolásokat, lassan pedig mindenki meg is kapja a saját csomagját a Nemzeti Adó és Vámhivataltól (NAV) – az idén először azok is, akik az interneten át adták be korábban a bevallásukat: persze ők elektronikus levelet kapnak. Ez így korszerűbb és olcsóbb is. A hatóság oldaláról már letölthetők azok a nyomtatványkitöltő programok, amelyeket a döntő többség használ a bevallás elkészítésére: a személyi jövedelemadó íveknek alig 16 százalékát töltögetik ki kézzel. Jellemzően azok, akiknek tényleg csak néhány számot kell beírniuk és az adónyilatkozatot – a söralátétes bevallást – választják. Ők azonban nincsenek olyan sokan, amit leginkább a megszokás magyaráz. Ugyan tényleg csak a legegyszerűbb helyzetben lévők választhatják ezt az adózási formát, de ők nincsenek kevesen. A söralátétes bevallásból nagyjából azok vannak kizárva, akik egyszerre több munkáltatótól kaptak pénzt, pénztári kedvezményt vennének igénybe, vagy esetleg a családi kedvezmény elvitte a teljes szja-jukat és a járulékból is kaptak engedményt.
 
   A döntő többség azonban nem ilyen. Tavaly a 4,5 millió bevallást leaadó magánszemély 63 százaléka nem érvényesített semmilyen kedvezményt, kevesen estek bele a kizáró feltételekbe, mégsem választották a könnyebb utakat. A söralátéten kívül még lehetősége volna sokaknak az egyszerűsített bevallást választani (amikor a hatóság tulajdonképpen a rendelkezésre álló dokumentumokból készíti el a bevallást, majd elküldi és azt csak le kell ellenőrizni és elfogadni), és ha ez nem tetszik, akkor is mód volna kérni, hogy a munkáltató bajlódjon a papírokkal. Mégis az adózók adózók több mint 70 százaléka maga készíti el a bevallását. A munkáltatók csak az adózók 15 százalékának készítik el a bevallásokat, az adóhatóság alig hét százaléknak, míg a söralátétet egy százalék választotta csupán – igaz az arányok lassan, de évről évre javulnak.
 
   A megszokottól azért is jó volna eltérni, mert mindenki számára előnyösebb, ha a lehető legegyszerűbb bevallási formát választják: olcsóbb lesz az adózás maga. Sokba kerül ugyanis az NAV-nak – vagyis az államnak és így az adófizetőknek – a papíralapú levelezés, és a feldolgozás is: minél vastagabb és nagyobb a boríték, ez annál drágább. (Nem véletlen, hogy a cégeknél, vállalkozóknál már kötelező az elektronikus bevallás). Több mint hárommillió magánszemélynél ez sokat számít, azonban a megszokás ebben is nagy úr. A legnépszerűbb, a bonyolultabb bevallásoknak – a teljes és az úgynevezett csökkentett adattartalmú, vékonyabb papíroknak – is a négyötöde számítógéppel készül el. Az egyéni vállalkozók nélkül számolva (nekik kötelező az elektronikus beküldés) is 2,5 millió bevallásról van szó, ám ezek közül csak 4-500 ezren küldik el a bevallást az interneten át.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Indul az adóbevallási szezon .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector