Startlaphoz Csatlakozz!

Tavaly 0,2 százalékkal mérséklődtek a fogyasztói árak

Az NGM szerint a családok és a nyugdíjasok az alacsony infláció nyertesei

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 14. szerda, 15:31

 A kormány gazdaságpolitikája egyértelműen sikeres az infláció leszorításában, az alacsony infláció legfőbb nyertesei pedig a családok mellett leginkább a nyugdíjasok, hiszen a bérekkel együtt a nyugdíjak vásárlóértéke is nő - reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium a legfrissebb inflációs adatokra szerdán.

    A KSH közlése szerint tavaly 0,2 százalékkal mérséklődtek a fogyasztói árak, decemberben az árszínvonal csökkenése éves összevetésben 0,9 százalékot ért el, novemberhez viszonyítva pedig 0,7 százalék volt.

    A minisztérium megjegyzi, hogy a mínusz 0,2 százalékos érték megegyezik a tárca előzetes becslésével.

    Az 2014-es év egészét mérsékelt árdinamika jellemezte, főként az Európa-szerte tapasztalt alacsony inflációs környezet, a kedvező termésből adódó élelmiszerár-csökkenés és a rezsicsökkentések eredményeként. Tavaly 11,7 százalékkal legnagyobb mértékben a háztartási energia ára lett alacsonyabb - fejti ki az NGM.

    Az inflációt az év utolsó hónapjában alakító főbb tényezők közül az egyre erőteljesebb üzemanyagár-csökkenés hatását emelik ki. A rezsicsökkentések, valamint az élelmiszer- és energiaárakat kiszűrő maginfláció magasabb volt (0,8 százalék), de ez szintén mérsékelt értéknek számít - jegyzik meg.

    A kormány gazdaságpolitikája egyértelműen sikeresnek bizonyult az infláció leszorítását illetően: 2003 és 2010 között az infláció átlagosan 5,3 százalék volt, ezzel szemben 2011 és 2014 között mindössze 2,8 százalék - áll a közleményben.

    Az alacsony inflációnak köszönhetően emelkedik a bérek és a nyugdíjak vásárlóértéke, a növekvő reáljövedelmek pedig a fogyasztás és a megtakarítások bővülését erősítik - hangsúlyozza az NGM.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az NGM szerint a családok és a nyugdíjasok az alacsony infláció nyertesei.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector