Startlaphoz Csatlakozz!

Az érintett boltokban dolgozókkal még nem közölték, mi vár rájuk

Több Spar-üzlet is lehúzhatja a redőnyt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 14. szerda, 18:53

Hamarosan bezárhatja több egységét a Spar, a hvg.hu-hoz eljutott információk szerint 9-12 boltra kerülhet lakat. Ennyit eddig négy év alatt csuktak be, most ehhez pár hét vagy hónap is elég lehet. Mindezt azonban nem vernék nagy dobra, inkább fű alatti megoldásban gondolkodnak. Az üzletlánc sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta értesülésünket, de jelezték, költséghatékonysági alapon valószínűleg zárnak be egységeket, igaz, nyitnak is párat.

   A Tesco mintha csak lavinát indított volna el, a brit kereskedelmi lánc 13 boltjának bezárásaután a hvg.hu tudomása szerint a Spar is hasonló számú üzletére tesz lakatot. A lapunkhoz nem hivatalos, a céghez közeli forrásokból eljutott információ szerint 9, más információ szerint 12 bolt ajtaja zárva lesz akár heteken belül. A társaságon belül többen már tudnak a bezárásra ítélt üzletekről, de az érintett boltokban dolgozókkal még nem közölték, mi vár rájuk. (Az áruház 4 év alatt 11 üzletet zárt be, ehhez képest jelzésértékű, hogy rövid időn belül körülbelül ugyanennyit zárhatnak be.)
 
   Tudomásunk szerint az élelmiszerlánc nem fogja nagydobra verni a karcsúsítást, inkább nem látványos megoldásokban gondolkodik. Például felújításra, átépítésre hivatkozva bezárják a boltot, amely soha nem nyit majd ki. (Ha lát olyan Spar-egységet a következő hetekben, amely átépítésre hivatkozva nem nyit ki, kérjük, írjon az  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  címre.)
 
Spar: számolgatunk, zárhatunk be, de nyitunk is
 
  Értesülésünket a Spar kommunikációs vezetője sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. Maczelka Márk állítása szerint azonban azzal együtt sem nem téma a Sparnál sem a kampányszerű üzletbezárás, sem a csoportos leépítés, hogy ilyen hírek terjedtek el a sajtóban és elég makacsul tartják magukat. A vasárnapi zárva tartás hatásai a március elsejétől való bevezetést követően csak további pár hónap működési tapasztalatai alapján derülhetnek ki, állította.
 
   A szakember azt azonban nem állította, hogy nem képzelhetők el bezárások 2015-ben, ezek lehetséges oka elmondása szerint viszont az, hogy a 2014-ben nem volt gazdaságos a működésük. A Spar kontrolling osztályán ugyanis minden év január első felében végzik el az üzletekre lebontott költséghatékonysági számításokat, amelyek eredménye nyomán dönt(het) a társaság egyik vagy másik egységének bezárásáról. Az elmúlt 4 évben ilyen okok miatt 11 üzletet zártak be. Maczelka szerint valószínűleg idén is zárnak be költséghatékonysági alapokon boltokat, hogy pontosat mennyit és melye(ke)t, az a következő 2-3 hétben derül ki – a csúszást az élelmiszerbiztonsági díjjal összefüggő kalkuláció okozza.
 
   Ilyen esetekben a bezárt üzletek dolgozóit a közeli egységekbe irányítják át, a költséghatékonysági bezárások során legfeljebb néhány dolgozó távozott.
 
   A Spar, bár jelentősen megvágja idei fejlesztési terveit, a valószínű bezárások mellett új egységeket is nyit a kommunikációs vezető elmondása szerint, közöttük 3 szupermarketet Budapesten. Folytatják a sikeresnek bizonyult együttműködést az OMV benzinkút hálózattal, várhatóan február végéig 3 új Spar Express nyílik a fővárosban és további 5 engedélyeztetési eljárását indították meg. A Spar-franchise terjesztése is nagy erőkkel folyik, már meglévő boltokat pályáztatnak saját dolgozóik között (körülbelül 70-en jelentkeztek, de ez nem jelent 70 üzletet), valamint a magánkézben lévő független kereskedéseket próbálják bevonni franchise rendszerükbe.
 
Karcsúsításra ítélve
 
  A márciustól élő vasárnapi boltzár, az év elejétől sokszorosára emelt, és a Spart sok milliárd forinttal terhelő élelmiszer-felügyeleti díj kedvezőtlenebbé tette – a többi külföldi hátterű céghez hasonlóan – a Sparnak is a működési környezetet. A Tesco már be is jelentette, 13 üzletét bezárja.

Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Több Spar-üzlet is lehúzhatja a redőnyt.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector