Startlaphoz Csatlakozz!

Ismertetik az Egyesült Királyságba készülőket megillető jogokat

A migráns munkavállalók tájékoztatását segítik a szakszervezetek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 15. csütörtök, 15:32

A migráns munkavállalók tájékoztatását segíti a Liga Szakszervezetek, valamint a brit és román érdekvédelmi képviseletek szervezésében megvalósult projekt, amely során információs kiadványokban ismertetik az Egyesült Királyságba készülő munkavállalókat megillető jogokat – közölték a szervezők csütörtökön Budapesten a program zárórendezvényén.

    A Migráns munkavállalók információs hálózatának fejlesztése nemzetközi szakszervezeti együttműködés keretében elnevezésű projekt zárókonferenciáját Kelemen Melinda projektmenedzser nyitotta meg. Elmondta: a 2013-ban indult projektet 90 százalékban az Európai Bizottság finanszírozta 173 ezer euróval (mintegy 55 millió forint), az önrész 10 százalék volt. A program fő kedvezményezettje a Liga Szakszervezetek volt, emellett brit és román szakszervezeti szövetségek vettek részt a szakmai munkában.   

  A programmal a szakszervezetek különböző országok migráns munkavállalói helyzetének jobb megismerését tűzték ki célul, valamint azt, hogy a munkavállalási célból külföldre vándorlók jobban fel tudjanak készülni a körülményekre, amik idegen országban várják őket.   

  A projekt során öt nyelven elkészített információs füzetekben megtalálhatók az Egyesült Királyságba készülő munkavállalók számára a legfontosabb információk a munkavállalói jogokról, szabadságokról, munkaidőről, fizetésről valamint a munkahelyi problémakezelésről. A füzetek elérhetők a migrantinfo.eu honlapon.   

  Tóth Judit, a Szegedi Tudományegyetem szakértője szerint Magyarország nem vonzó ország a migránsok számára, az utóbbi években jelentkező csökkenés mind az uniós, mind a harmadik országból érkező állampolgárokra igaz. Felidézte, hogy a 2011-es népszámlálás szerint tíz év alatt 2 százalékról 1,5 százalék alá csökkent a külföldi állampolgárok száma Magyarországon.  Ennek oka a magas munkanélküliségi arány és az alacsony fizetések voltak, a minimálbér összege alatta marad a minimális megélhetési költségeknek - mondta.  
    Kitért arra, hogy a munkáltatók 38 százaléka munkaerő hiánnyal küzdött 2014-ben a Manpower munkaerő-piaci cég nemzetközi felmérése szerint,  Magyarországon például az orvoshiány is akut probléma. 

    A kivándorolt munkavállalók által hazaküldött fizetések a GDP minimum 1,7 százalékát teszik ki, ez pedig fontos forrása az állami bevételeknek – tette hozzá.

    Tóth Judit rámutatott: a magyar társadalom nem igazán érzékeny a bevándorlók ügyével kapcsolatban, egy felmérés szerint a válaszadók több mint fele szerint kárt okoznak a gazdaságnak a bevándorlók és mindössze 22 százalékuk szerint járulnak hozzá a gazdaság erősödéséhez. Hozzátette: a kormány által tavaly elfogadott migrációs stratégia a képzett migránsokra helyezi a hangsúlyt, kompenzálva  a munkaerő kiáramlását Magyarországról.  

   Marco Cilento, az Európai Szakszervezeti Szövetség tanácsadója előadásában hangsúlyozta: a migráció jelensége szorosan kapcsolódik a biztonság kérdéséhez. A múlt heti franciaországi terrorcselekményekre utalva elmondta: az európai intézmények a közeljövőben elsősorban a biztonsági kihívásokra fognak koncentrálni. A bizottság már kezdeményezte, hogy jobban ellenőrizzék az unió határait kifelé vagy befelé átlépőket, ugyanakkor a titoktartást, személyiségi jogok védelmét és a szabad munkaerő áramlás jogait is tiszteletben kell tartani - mondta.  

    A tanácsadó az olaszországi migrációs helyzetre kitérve kiemelte: az olasz partokhoz tavaly 170 ezren érkeztek a tengeren, elsősorban Líbiából. A kaotikus líbiai helyzet miatt gyakorlatilag lehetetlen ellenőrizni a Földközi tengeri csatornát, amely egy nyitott ajtó Európába. „Ha meg akarjuk állítani ezt a fajta bevándorlást, akkor Líbiában kell kezdeni a probléma megoldását” - tette hozzá.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A migráns munkavállalók tájékoztatását segítik a szakszervezetek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector