Startlaphoz Csatlakozz!

Óránként 8,5 euró

A német minimálbér tranzit esetén is jár a külföldi szállítmányozó cégek alkalmazottainak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 15. csütörtök, 17:47

Németországban az óránkénti bruttó 8,5 eurós (mintegy 2700 forint) minimálbér a külföldi szállítmányozó cégek alkalmazottainak is jár, amíg német területen végeznek munkát, akkor is, ha csupán átutaznak az országon - közölték az MTI-vel csütörtökön a német vámhatóságnál és a pénzügyminisztériumban.

    Németországban január 1-jével vezették be a valamennyi ágazatban egységesen kötelező, óránkénti 8,5 eurós minimálbér intézményét. A szabály az ország területén folytatott munkavégzésre vonatkozik, így azokban az esetekben is, amikor a munkavállaló csak ideiglenesen tartózkodik Németországban, és nem németországi székhelyű cég alkalmazásában áll.

    Ebből adódóan a szabály a Németországot érintő nemzetközi szállítmányozási tevékenységre is vonatkozik, vagyis a munkaadó legkevesebb 8,5 eurónak megfelelő összegű bruttó órabért köteles fizetni az alkalmazásában álló gépkocsi, kamion-, vagy buszsofőröknek arra az időre, amíg áthaladnak Németországon - mutatott rá a vámhatóság egy szóvivője.

    Ismertette: a közúti fuvarozó cégeknek előzetesen el kell juttatniuk a vámhatóságnak egy német nyelvű, úgynevezett munkavégzési tervet, amelyben jelzik, hogy ki, mikortól és várhatóan meddig végez teher- vagy személyszállítási tevékenységet az országban. A nyomtatványon nyilatkozniuk kell arról, hogy kötelezettséget vállalnak a vonatkozó német jogszabályi előírások betartására, és a hatóságok felszólítására bemutatják az ezt igazoló dokumentumokat, illetve azok német nyelvű fordítását.

    A pénzügyminisztérium egy szóvivője elmondta, hogy a minimálbért szabályozó előírások betartását „természetesen” ellenőrzik, és ennek céljából 2019-ig összesen 1600 fővel növelik a vámhatóság személyi állományát. 

    Hozzátette, hogy a környező országokban a szállítmányozó vállalkozások érdekképviseletei ismerik a január elején életbe lépett szabályt, és több országban, köztük Lengyelországban és Lettországban jogi lépéseket fontolgatnak miatta.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A német minimálbér tranzit esetén is jár a külföldi szállítmányozó cégek alkalmazottainak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector