Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

Kötetlen munkarend

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 16. péntek, 09:56

 Kötetlen munkarendben dolgozó munkavállaló végezhet-e munkát munkaszüneti napon? Elrendelhető-e részére munkaszüneti napon munkavégzés? Jár-e részére díjazás ebben az esetben? Ha igen, mekkora? A kérdésre dr. Kártyás Gábor munkajogász válaszolt a munkajog.hu oldalán.

  A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) szerint a kötetlen munkarend lényege, hogy a munkáltató a munkaidő beosztásának jogát – a munkavégzés önálló megszervezésére tekintettel – a munkavállaló számára írásban átengedi.
 
  A munkarend kötetlen jellegét nem érinti, ha a munkavállaló a munkaköri feladatok egy részét sajátos jellegüknél fogva meghatározott időpontban vagy időszakban teljesítheti. A kötetlen munkarendben a munkaidő beosztására vonatkozó előírásokat, köztük a munkaszüneti napi munkavégzésre vonatkozó korlátokat, nem kell alkalmazni [Mt. 96. §(2–3) bekezdés].
 
  A kötetlen munkarendben dolgozó munkavállaló tehát saját döntése alapján dolgozhat munkaszüneti napon. Más a helyzet, ha a munkaszüneti napi munkavégzést kifejezetten a munkáltató írja elő. Ez ugyanis csak akkor lehetséges, ha a munkavállaló valamely feladatát – sajátos jellegéből eredően – csak ezen a napon teljesítheti. Egyéb esetekben sem munkaszüneti napra, sem más időpontra (időszakra) nem írhat elő munkavégzést a munkáltató.
 
   A kötetlen munkarendben dolgozó munkavállalónak járó díjazást nem érinti, hogy a munkavégzést mikor teljesíti, így azért sem jár külön ellenérték (bérpótlék), ha munkaszüneti napon dolgozik. Esetében nincs szó a munkáltató által adott munkaidő-beosztásról, hiszen a munkavállaló maga dönti el, mikor teljesít.
 
Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kötetlen munkarend.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector