Startlaphoz Csatlakozz!

Négyhavi mélypont

13 ezerrel megint ugrott az állástalanok száma

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 16. péntek, 13:50

 A november végi adatok szerint egy hónap alatt ismét 13 ezer fővel emelkedett a regisztrált álláskeresők száma, ami négyhavi mélypontot jelent így - derül ki a foglalkoztatási szolgálat adataiból, melyet az mfor.hu ismertetett.

   A munkaerőpiacon a legfrissebb adatok szerint olyan volt a tavalyi november, mint annak lennie kell. Persze, ez csak statisztikailag lehet örömteli, a gyakorlatban ugyanis az ilyenkor meginduló negatív hatások mutatkoztak meg a számokban. Vagyis immár második hónapja tovább emelkedett az állástalanok száma. Ilyenre pedig 2012 év vége óta nem volt példa. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikája szerint 408 295-en voltak, és ez igaz, hogy az egy évvel korábbi állapothoz képest még közel 80 ezer fővel kevesebb embert jelent, havi szinten 13 ezer fős a növekedés. Csak emlékeztetőül, már októberben is 15 ezerrel magasabb létszámot közöltek az előző hónaphoz képest.
 
   Bár az állástalanok számának emelkedése nem örömteli, a trendek és a munkaerőpiac sajátosságai szempontjából nevezhetjük erős túlzással élve kedvezőnek. A 2013-as téli közfoglalkoztatás miatt teljesen felborult trend ugyanis úgy tűnik, kezd visszatérni a megszokott medrébe. Vagyis ősszel és télen a szezonális munkalehetőségek és a közfoglalkoztatás kifutása miatt átmenetileg növekszik az állástalanok száma, míg a foglalkoztatottság csökken. Most pedig már a kormányzati beavatkozás torzító hatása kezd elenyészni.
 
   Pedig jelentős számban jöttek létre egyébként novemberben is államilag támogatott állások, közel 41,9 ezer új pozíció nyílt meg, melynek döntő többsége közmunkás állást jelent. Ez egyébként több mint 101 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál, amikor is a téli közmunka miatt tömegével jelentek meg új álláslehetőségek a piacon, viszont a 2014 októberinél is 15 ezerrel kevesebb.
 
   Emellett egyébként a 2014-es átlagtól elmaradó számban hozott létre a piac önerejéből munkahelyeket, 13 203 új munkaerőigényt jelentettek be. Ez majdnem 3000-rel kevesebb az egy hónappal korábbinál, viszont közel 1000-rel magasabb a 2013 novemberinél. Sőt, 2008 óta ez a legjobb novemberi hónapnak számít a piaci munkahelyteremtés szempontjából.
 
  Összesen így tehát valamivel több mint 55 ezer új munkalehetőség nyílt meg. Ez tavaly április óta a legkevesebbnek számít.
 
  Az állástalanokra visszatérve, minden főbb kategóriában megmutatkozott a létszám növekedése, mely azonban nem volt drasztikus mértékű. 6000-rel 129,6 ezerre emelkedett a szociális segélyen élők száma, 5000-rel volt több olyan állástalan, aki bármiféle ellátás nélkül kénytelen átvészelni a munka nélküli időszakot, a tartósan állástalanok száma azonban stagnált.
 
   Ami az arányokat illeti, a szociális segélyesek aránya az állástalanokon belül növekedett, ez azt jelenti, hogy számuk nagyobb mértékben emelkedett, mint a teljes regisztrált álláskeresői létszám - 32 százalékot tettek ki novemberben. Mellettük a szakképzetlenek esetében sem volt túl jó a helyzet, hiszen az 52,7 százalékos arány május óta a legmagasabbnak számít.

   Októberben még „csak” az állástalanok 51,8 százalékát képviselték. Sokat javult a helyzet azonban a tartósan állástalanok és az ellátás nélküliek esetében. Előbbiek az állástalanok 54,2 százalékát tették ki, ami 2013 júniusa óta a legjobb adatnak számít, a tartósan állás nélküliek pedig 24,8 százalékot képviseltek, ami 2014 májusa óta a legkedvezőbb arányt jelenti.
 
Forrás: mfor.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - 13 ezerrel megint ugrott az állástalanok száma.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector