Startlaphoz Csatlakozz!

Munkáltatók, figyelem!

Új szabályok a pénzbeli egészségügyi ellátásra

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 16. péntek, 15:27

A gyedre, illetve a TAJ-szám igénylésére vonatkozó előírások, valamint a méltányossági kérelmek foglalkoztatókra vonatkozó szabályai is változtak a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény végrehajtására vonatkozó kormányrendelet módosításával – ismertette az adozona.hu.

   A 187-es Magyar Közlönyben jelent meg 217/1997. (XII. 1.) kormányrendelet módosítása, amely a következő változásokat tartalmazza:

TAJ-szám igénylése

  A TAJ-szám igénylésére vonatkozó rendelkezések kiegészültek azzal a szabállyal, hogy azt nemcsak belföldi személy, hanem a biztosított személy – aki lehet belföldi és külföldi is – egyaránt igényelheti az ország bármely egészségbiztosítási szakigazgatási szervénél.

Foglalkoztatói kötelezettség

  Az egészségbiztosító – az EgészségbiztosításiAlap költségvetésében meghatározott keretek között – méltányosságból is támogatást nyújthat, ami kiterjed a pénzbeli ellátásokra is a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény szerint. (A méltányosságból igénybe vehető pénzbeli ellátásokat a törvény 50. paragrafusa szabályozza.)

   Ha a biztosított a méltányossági kérelmet a foglalkoztatójához nyújthatja be, akkor a végrehajtási rendelet szabálya alapján

– ha a foglalkoztató társadalombiztosítási kifizetőhelyet működtet, a biztosított méltányossági kérelmét, a foglalkoztató rendelkezésére bocsátott valamennyi dokumentumot, valamint az OEP által rendszeresített nyomtatványt kitöltve, a kérelem benyújtásától számított 5 napon belül megküldi az OEP-hez.

– ha a foglalkoztató társadalombiztosítási kifizetőhelyet nem működtet, a biztosított méltányossági kérelmét, a foglalkoztató rendelkezésére bocsátott valamennyi dokumentumot a kérelem benyújtásától számított 5 napon belül megküldi a foglalkoztató székhelye szerint illetékes egészségbiztosítási szakigazgatási szervhez. Ez esetben az egészségbiztosítási szakigazgatási szerv a kérelem benyújtásától számított 5 napon belül megküldi az OEP-hez a beérkezett dokumentumokat, valamint az OEP által rendszeresített nyomtatványt kitöltve.

Diplomás gyed

  Diplomás gyedre való jogosultsági feltételek között szerepel, hogy az igénylőnek legalább két félév aktív hallgatói jogviszonnyal kell rendelkeznie. A két aktív félév 300 naptári napi hallgatói jogviszonyban volt meghatározva, amely 2015. január 1-jétől összesen 260 naptári napi hallgatói jogviszonyra csökkent.

Több jogviszonyban igényelt gyed 

   A törvény alapján, aki egyidejűleg több biztosítással járó jogviszonyban kötelezett egészségbiztosítási járulék fizetésére, a táppénz, a baleseti táppénz, a csecsemőgondozási díj iránti kérelmét a 62. paragrafusban foglaltak szerint, a gyermekgondozási díj iránti kérelmét az egészségbiztosítónak kell elbírálnia és folyósítania. Ezen szabályhoz kapcsolódva szabályozza a végrehajtási rendelet azt, hogy a biztosított gyermekgondozási díj iránti kérelme elbírálásához a foglalkoztató „Foglalkoztatói igazolást” állít ki, melyet a biztosított által benyújtott igazolásokkal együtt a társadalombiztosítási kifizetőhely 5 napon belül továbbít a foglalkoztató székhelye szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervhez.
 
Forrás: adozona.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Új szabályok a pénzbeli egészségügyi ellátásra.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector