Startlaphoz Csatlakozz!

Az orvosok, szakdolgozók megbecsülésének növelése elengedhetetlen az itthon tartásukhoz

Katasztrófához vezet a magyar orvosok elvándorlása?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 20. kedd, 14:10

 Évi százmilliárd forintos többletre lenne szükség az egészségügyben ahhoz, hogy ne termelődjön újra a kórházi adósságállomány - mondta a Magyar Kórházszövetség elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Velkey György hozzátette: az integrált központok létrehozása fontos lépés lehet, de szoros a határidő.

  Kevés a forrás a magyar egészségügyben, így törvényszerűen termelődik újra az adósság - mondta a Magyar Kórházszövetség elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Velkey György hozzátette: Magyarország GDP-arányosan is keveset áldoz az egészségügyre a környező országokhoz képest, de az egyes műtétek állami finanszírozása is nagyságrendekkel kisebb például a lengyel térítés mértékénél.
 
   „Egy kolonoszkópiáért egy magyar kórház körülbelül 50 eurót kap, egy lengyel 110-et, egy angol 400-at, egy csípőprotézisért egy magyar 1100 eurót, egy lengyel 2000-et, egy angol pedig 5600-at, tehát nagyságrendi különbségek vannak” - jelezte a kórházszövetség elnöke.
 
  Velkey György hozzátette: a lejárt összegű adósságállomány - a szervezet adatai szerint - november végén 68,9 milliárd forint volt.
 
   A Beteshda Gyermekkórház főigazgatója hangsúlyozta: évi 100 milliárd forintos többletre volna szükség az egészségügyben ahhoz, hogy ne keletkezzen többé ilyen mértékű adósság.

   „Ha egy kormányzati ciklusban növekedne a keret évi 100 milliárd forinttal, az már talán a növekedő gazdasági lehetőségek és a különböző gazdasági mutatók javításával lehetséges pénz lenne és biztos, hogy meghozná - a jóérzésen túl - azt az egészség nyereséget, ami például a gazdaságélénkítésben is jelentős lehetne a munkaerő regenerálásával, illetve az egészségügyi szolgáltatásoknak mint a piacon megjeleníthető szolgáltatások erősödésével” - mondta Velkey György.

  A Magyar Kórházszövetség elnöke úgy véli: jó irányba mutat az integrált megyei központok létrehozásának terve, azonban a nyugati példák azt mutatják: érdemes egy-másfél milliós lefedettségű körzetekben gondolkodni. Így ez Magyarországon nem is megyei, hanem inkább egészségügyi térségek szerinti centrumokat jelenthet.

   Velkey György megjegyezte: egyelőre nem tudni, mi alapján osztják majd ki a kvótákat, és mely intézmények milyen ellátási területen juthatnak kiemelt szerephez. A határidő szerint áprilisig ki kell alakítani ezeket a központokat - a néhány hónap azonban nem biztos, hogy elegendő lesz ehhez - jegyezte meg.

  Az elmúlt évben nem volt béremelés, és idén sem várható, pedig az orvosok, szakdolgozók megbecsülésének növelése elengedhetetlen az itthon tartásukhoz - fogalmazott a Magyar Kórházszövetség elnöke.

   „Talán kevésbé ismert, hogy a százezer főre jutó szakdolgozók száma a fejlett egészségügyi kultúrájú országokban 2-2,5-szerese a Magyarországon lévőknek, de nemcsak sokkal több pénzt kapnak, hanem sokkal nyugodtabb és nagyobb szakértelmet lekötő, elmélyültebb munkát tudnak ezek az emberek végezni” - jelezte.

  Velkey György megjegyezte: a szakorvosképzésbe sokat invesztált a kormány az elmúlt években, s ez érezhető volt a 2013-as orvoselvándorlási statisztikákon is, az adatok valamelyest javultak. A kórházszövetség elnöke kiemelte: a szakorvosi minimálbér bevezetése esetén elengedhetetlen, hogy a többi szakorvos is részesüljön a plusz juttatásban.

   „A szakorvosképzésbe nagyon sokat invesztált az elmúlt időszakban a kormány. Nagyon helyes út is volt ez. Az ösztöndíjrendszerek és a különböző nagyjából természetbeni juttatások - az például, hogy a képzés során a tanfolyamok ingyenessé váltak - javítottak a rendszerünkön és több fiatalt itthon is tartott. Az utolsó, 2013-as adatokból látszik, hogy emiatt csökkent a migráció, a tavalyi számokat még nem ismerjük. Igaz, hogy a rendszerben dolgozó szakorvosok várták és várják, hogy ők is megkapják a kiemelt szerepet és elismerést a bérükben is”  - mutatott rá.

   A szakorvosi minimálbér bevezetésekor nem lehet különbséget tenni a most végzett és a már praktizáló szakorvosok között - hangsúlyozta a Magyar Kórházszövetség elnöke.
 
   Velkey György beszélt az elvándorlásról is. Úgy fogalmazott: katasztrofális helyzet állhat elő, ha ugyanannyi orvos megy külföldre, mint ahány végez az egyetemen. 

   „Kiélezett helyzetnek érzem azt, hogy a szakorvosjelöltek elérik a szakorvoskort és az ösztöndíjnak megfelelő szakorvosi minimálbért meg kell, hogy kapják majd, mert különben tarthatatlan bércsökkenés következik be. Itt nem szabad differenciálni, a szakorvosi minimálbért, ha ilyen módon bevezetik, akkor nagyon lényeges, hogy a mellette dolgozó, valamivel idősebb szakorvos is ugyanazt megkapja. A rendszer azt már nem tolerálja, ha itt kettéválasztunk embereket. Azt még elviselte, hogy a szakorvosjelölt a képzéséhez több pénzt kapjon. Az idei költségvetésben, ez egy nagy plusz, 950 millió forint van a szakorvosok képzésbe integrálására. Erre megvan a koncepció, központi szakorvosképzés, hogy legyen mindenkinek státusza - ez egy jó út és ezen kell továbbhaladni. A vészharangok kongatása nélkül muszáj megjegyezni, ha ugyanannyi orvos vándorol ki - mi azt tudjuk csak, hogy hányan kérnek engedélyt a külföldi tájékozódásra -, mint amennyien végeznek az országban, az katasztrófahelyzetet vetít elő. Radikális változásra van szükség, ami a prioritási sorrendben való előrehelyezését jelenti, amivel nem szabad tétovázni” - húzta alá a főigazgató.

   Velkey György hangsúlyozta: a három évvel ezelőtti béremelésből kimaradtak bizonyos munkaköri csoportok, az ő rendkívül alacsony bérüket feltétlenül rendezni kellene.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Katasztrófához vezet a magyar orvosok elvándorlása?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector