Startlaphoz Csatlakozz!

A statisztikák szerint egyre többet keres a magyar munkavállaló

Mennyiből lehet megélni?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 23. péntek, 09:12

Kevesen gondolnák, de a statisztikák szerint egyre többet keres a magyar munkavállaló. De míg a pénzügyi szektorban majdnem 320 ezer forint az átlagkereset, addig egy egészségügyi dolgozó csak alig 94 ezer forintot visz haza.Kérdés persze, hogy vajon meg lehet-e élni, és ha igen, milyen színvonalon ennyi pénzből – olvasható a Pénzcentrum oldalán.

  Ugyan a magyar bérek folyamatosan nőttek az elmúlt egy évben, sok más európai országbeli fizetéshez képest még mindig elmaradásban lehetünk. Átlagosan 2,7 százalékkal keresünk többet, mint 2013-ban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legújabb összesítéséből.

   2014 januárja és novembere közötti nettó átlagkereset Magyarországon 154 500 forint volt, a fizikai foglalkozásúaké 105 700, a szellemi foglalkozásúaké pedig 209 100 forint.

  A legtöbbet a pénzügyi, biztosítási szektorban (314 977 forint) dolgozók, az információ és kommunikáció (293 109 forint) terület, illetve az energiaipar (272 709 forint) munkavállalói keresték. A legkevesebb pénzt a humán-egészségügyi, a szociális ellátás (93 667 forint), és a vendéglátás (100 240 forint) dolgozói vitték haza hivatalosan. A közfoglalkoztatottak még ennél is kevesebbet, bruttó78 100, azaz adózás és a járulékok levonásával 51 156 forintot vittek haza. A béreket összevető 2014-es adatsorok pont ezért sokkal jobban mutatnak a közfoglalkoztatottak adatai nélkül. Az átlagkereseti értékek akár 30-40 ezer forinttal is többet mutathatnak havonta, ha a közfoglalkoztatottak alacsony fizetéseit nem veszik be a számításba.
 
De mégis mennyiből lehet megélni?
 
  Kérdés persze, hogy vajon meg lehet-e élni, és ha igen, milyen színvonalon ennyi pénzből. A Numbeo.com nemzetközi összehasonlító oldal (a felhasználók adatait gyűjti, ők töltik fel, mennyibe kerül az élet egy-egy városban) kalkulátora szerint egy budapesti lakos 118 ezer forintból tud kijönni havonta úgy, hogy a rezsin, a lakhatáson és az élelmiszeren túl szinte semmire sem költ.

  Ez azt jelenti, hogy nem jár se étterembe, se moziba, se szórakozni, nem dohányzik, csak a legszükségesebb élelmiszereket vásárolja otthonra, körülbelül 40 ezer forint értékben. Nem autózik és nem taxizik. Rezsire elkölt körülbelül20 ezer forintot, a lakásbérleti díjra 35 ezer forintot úgy, hogy a külvárosban osztozik egy lakáson minimum harmadmagával. A legszükségesebb ruhadarabokra költ 3 ezer forintot havonta, 20 ezer forintot pedig tisztító és tisztálkodó szerekre, egyéb vásárlásokra.
 
   Azaz a nemzetközi kalkulátor szerint, ha semmilyen extra kiadásunk sincs, átlagos egézségügyi dolgozóként akkor sem jönnénk ki a fizetésünkből.
 
  Keveseket vígasztal, hogy ugyanezzel az életvitellel Genfben 616 850 forintból élnénk meg, Rómában 285 ezer forintból, Berlinben 228 ezer forintból, New Yorkban pedig 493 ezer forintból. Persze valószínűleg ott a fizetésünk is más lenne.
 
Forrás: Pénzcentrum

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mennyiből lehet megélni?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector