Startlaphoz Csatlakozz!

Megoldást találtak a kettészakadó munkerőpiac gondjaira

Új munkaerő-toborzási és integrálási modell készül

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 23. péntek, 10:01

 Új időszámítás kezdődhet a munkaerő toborzás és integrálás piacán. A JobGroup egy olyan, összetett fejlesztési programba vágott, amelynek eredményeként a munkáltatói márkaépítés, a toborzás és az egyedi igényű munkavállalók integrálása közös szemlélet alapján és konkrétan mérhető eredményességgel zajlik majd a vállalatoknál. A JobGroup vezetői szerint fejlesztésük megoldást jelenthet a kettészakadó munkerőpiac gondjaira – írja az mmonline.hu

   „Az elmúlt években a munkaerőpiac mindhárom szereplője, a környezet, a vállalatok és a munkát keresők is jelentős változásokat éltek meg. A környezetet illetően a recessziót követően egyes területeken markáns módon növekszik az új munkaerő iránti kereslet, ugyanakkor szinte teljes ágazatok esetében a visszaesés már nem a recesszió, hanem egy hosszan elnyúló strukturális átalakulás következménye. Esetükben elmúltak az „aranyidők”, és új szerepük megtalálásához nem feltétlenül új munkaerő keresésén át vezet az út. A fellendülés kapcsán látszik, hogy miközben számos munkakör esetében viszonylag könnyen lehetett a pozíciókat betölteni, addigra mára bizonyos szakmák kiszáradtak. Jónéhány területen - részben a jelentős arányú külföldi munkavállalás, részben pedig a szakmák keresettsége és az utánpótlás hiánya miatt - komoly egyensúlytalanság alakult ki. Műszaki, egészségügyi, ügyfélszolgálati és IT-s állások százainak hirdetéseivel lehet találkozni, miközben folyamatosan csökken a felkészült jelentkezők száma. Ezek az állások így többnyire üresen maradnak” - mondta Dobár Attila, a Job Kft. ügyvezető igazgatója.
 
  Megváltoztak a cégek toborzási szokásai is. A nagyobb cégek túlnyomórésze önálló úgynevezett recruiteri, vagyis toborzási pozíciót alakított ki. Remélt költséghatékonysági és folyamat-egyszerűsítési okokból a feladatkört házon belülre vonták. Ez a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó cégek számára az egyszerűbb feladatok eltűnését, és az egyedi, bonyolultabb vagy nehezen betölthető állásokra vonatkozó megbízások megszaporodását eredményezte. Ilyen területen ismételten az a cég bizonyult sikeresnek, amelyik a részletekre, az egyedi igényekre odafigyelve tudott szolgáltatást nyújtani.
 
  „Az állást keresők igényei, szokásai és elvárásai is jelentősen átalakultak. Különösen az Y generáció esetében a vonzó munkahely, a rugalmasság, az önálló munkavégzés lehetősége számít az elsődleges húzóerőnek. Őket megnyerni csak akkor lehet, ha ezeket a sajátosságokat már az első pillanattal kezdve érzik. Ennek kell tehát alárendelni a cég munkáltatói márkájának kialakítását, hiszen a cég csak így tudja magához vonzani és megtartani a feltörekvő generáció tagjait” - tette hozzáHadi László, a BrandJob ügyvezető igazgatója.
 
   „Mindezek a változások a JobGroup munkájának újragondolására késztettek minket. Úgy döntöttünk, nem pusztán alkalmazkodni akarunk a változó tényezőkhöz, hanem katalizátorai is akarunk lenni a folyamatoknak. Ehhez részben a három cégben eddig felhatalmazott tapasztalatokra, részben pedig nemzetközi partnerünk, a TMP Worldwide, a világ legjelentősebb munkáltatói márkaépítő ügynökségének tudására építünk” - mondta Hadi László.
 
   „Egy, az eddigieknél is hatékonyabb toborzást akarunk kínálni ügyfeleinknek. A TMP Worldwide tavaly az USA-ban végzett kutatása szerint az erős munkáltatói márka, a vonzó vállalati név révén az úgynevezett átcsábítási költség, vagyis egy adott jelentkező jelenlegi, illetve az új pozícióhoz ígért bérezése közötti különbség akár 50 százalékkal csökkenthető. Akkor eshet töredékére a keresési idő és költség, ha a cég hajlandó több energiát és időt fordítani a munkáltatói márka építésére, a vonzó munkahely kialakítására. A cégeknél folytatott mélyinterjús kutatásaink megerősítik, hogy a vonzó munkahely fogalmához a nyitott, befogadó légkör, az egyéni igények és adottságok tolerálása is hozzátartozik. A jelöltek körében végzett kutatások pedig arról árulkodnak, hogy mindenki másképp határozza meg a számára vonzó munkahely fogalmát, hiszen mindenkinek más jelenti a motivációs erőt. Új toborzási stratégiánk keretében tehát összekapcsoljuk az egyénre szabottan vonzó munkáltatói márka kialakítását, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának ügyét és a toborzási folyamatok lerövidítésének és hatékonyabbá tételének követelményét” - mondta Dobár Attila.
 
   Mindehhez a JobGroup a csoporton belüli szinergiákra kíván építeni. A munkerőkereséssel és közvetítéssel foglalkozó Job, a megváltozott munkaképességűek ügyét felkaroló RehabJob és a munkáltatói márka erősítésére specializálódott BrandJob közös fejlesztési programjának az a célja, hogy kialakítsa a munkaerő-toborzás és integrálás 21 századi modelljét, mindezzel pedig a toborzás költségeinek és időigényének lényegesen csökkentését érje el. „Egy ilyen fejlesztési munkának a cégek és az állást keresők lehetnek a nyertesei” - vélte Dobár Attila.

Forrás: mmonline.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Új munkaerő-toborzási és integrálási modell készül.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector