Startlaphoz Csatlakozz!

A szabályozás ellentétes az uniós alapszabadságokkal és jogszabályokkal?

Közép-európaiak kedélyeit borzolja a német minimálbér

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 23. péntek, 17:30

Az Európai Bizottság csütörtökön közvetve megerősítette, hogy párbeszédet kezdett a német kormánnyal arról a törvényről, ami az ország területén tevékenységet végző más tagállambeli közúti teherfuvarozó cégeket is a helyi minimálbér megfizetésére kötelezi – írja a bruxinfo.hu.

   Jól értesült források szerint a Bizottság Lengyelország, Csehország és Magyarország, továbbá fuvarozó cégek panaszára néz a berlini kormány körmére a Németországban nemrég bevezetett minimálbér ellentmondásos alkalmazásának ügyében.

  Margaritisz Szkinász, Juncker-elnök szóvivője csütörtökön újságírók kérdésére válaszolva közvetve elismerte, hogy a Bizottság a szakzsargonban előzetes (pilot) eljárásnak nevezett párbeszédet kezdeményezett a berlini kormánnyal a minimálbér alkalmazása kapcsán, amelynek „bizonyos aspektusaira egyes tagállamok és a fuvarozó szektor hívta fel a figyelmünket”.

   Brüsszel önmagában üdvözölte azt a fejleményt, hogy Németország 22-ik tagállamként bevezette a minimálbért, ami úgymond összhangban áll a jelenlegi Bizottság szociális politikai elveivel. A szóvivő hozzátette, hogy Violeta Bulc közlekedési és Marianne Thyssen, foglalkoztatási és szociálpolitikai biztos jövő héten Berlinbe utaznak, hogy egyebek mellett erről a kérdésről is egyeztessenek a német kormány illetékes tagjaival.

  A közép-európai közúti fuvarozók körében nagy felháborodást váltott ki, hogy a német kormány - szerintük az uniós jog mellőzésével – lényegében minden teher- és árufuvarozóra is alkalmazni kívánja a minimálbért, aki csak áthalad az országon. A német hatóságok közölték, hogy a fuvarozó cégeknek, ha Németország területén van intéznivalójuk, fél évvel előre meg kell küldeniük egy listát, megjelölve a fuvar időpontját, időtartamát és az abban résztvevő személyeket.

  A német hatóságok három minősített esetben kívánják a saját szabályozásukat rákényszeríteni a külföldi szállítmányozókra. Először is akkor, ha valaki például Lengyelországból Németországba szállít árut. A második eset a kabotázs, vagyis, amikor a lengyel közúti fuvarozó két németországi település között is fuvart bonyolít le. A harmadik, talán legérthetetlenebb esetben a külföldi cégnek akkor is a német minimálbért kell folyósítania alkalmazottjának, ha kamionja egy másik országbeli célpont felé haladva csak átutazik Németországon.

   A közép-európai közúti fuvarozók és kormányaik úgy vélik, hogy a német szabályozás ellentétes az uniós alapszabadságokkal és jogszabályokkal.

  A minimálbér elvileg más közelekedési módokra és eszközökre, így a vasúti szállításra és a légiközlekedésre, a pilótákra és a légi utaskísérőkre is érvényes, noha utóbbiak jellemzően jobban keresnek a német minimálbérnél.

Forrás: bruxinfo.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Közép-európaiak kedélyeit borzolja a német minimálbér.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector