Startlaphoz Csatlakozz!

Csökkentek a nominális és a reálbérek

Elmaradtak a prémiumok a közszférában

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 24. szombat, 12:30

Meglepetésre csökkentek a nominális és a reálbérek is az állami szférában novemberben, ami az adatok alapján az elmaradt novemberi prémiumoknak köszönhető – írja az mfor.hu.

  2014 novemberében 12,8 ezerrel csökkent októberhez képest a közmunkások száma, a KSH szerda reggelt adatsorai alapján. Mivel már októberben is fel lehetett jegyezni egy 23,8 fős zsugorodást, így a közmunkások száma a szeptemberi 202,3 ezer főről 165,7 ezerre csökkent két hónap leforgása alatt.
 
   Ez a csökkenés komolyan nyomot is hagyott az 5 főnél többet foglalkoztatók felmérése alapján készült alkalmazotti létszámban, mely így októberhez képest 12 ezer fővel csökkent, míg az egy évvel korábbi adatokhoz mért összehasonlításnál jelentkező többlet 51,6 ezer főre redukálódott az októberi 118,1 ezerről.
 


  Ugyanakkor ezek a számok azt is elárulják, hogy aggodalomra egyelőre nincs ok, hiszen a közmunkások nélkül számolt létszám az év utolsó előtti hónapjában minimálisan tovább tudott nőni. Ráadásul a bővülés egyértelműen a versenyszféra létszámgyarapodására vezethető vissza. Ez már csak azért is örömteli, mivel novemberben a versenyszféra alkalmazotti száma a szezonalitás miatt (építőipar, mezőgazdaság, turizmus) már inkább csökkenni szokott. Az idei év azonban kivétel, hiszen ahogy az alábbi grafikonon látható, a versenypiac az év első 11 hónapjában töretlenül nőtt. Ennek köszönhetően pedig az alkalmazotti létszám ebben a szférában is a válság elmélyülése előtti szinteket közelíti.
 


Elmaradt a novemberi bónusz a közszférában

   A közmunkások számának csökkenésével párhuzamosan azt feltételeznénk - mivel az ő alacsony keresetük lefele húzza az átlagot -, hogy a novemberi bérdinamika intenzívebb lesz. De nem lett, sőt, a prémiumok nélkül számolt átlagjövedelem októberhez képest 700 forinttal csökkent. Igaz, ez éves összevetésben továbbra is 2,8 százalékos növekedést jelent, míg ha a prémiumokat is figyelembe vesszük, akkor 1,1 százalékot látunk. Ez utóbbi viszont a tavaly évben a legalacsonyabb plusz volt.

  A lanyhuló dinamikáért egyértelműen az állami szféra a felelős, hiszen a piaci átlagbérek éves összevetésben prémiumok figyelembevételével 2, anélkül 2,6 százalékkal nőttek novemberben. Ugyanezek a számok a költségvetéshez tartozó szervezeteknél mínusz 1,4, illetve plusz 3,5 százalék. Vagyis a prémiumok nélkül kimutatott bér a közszférában is nőtt éves összevetésben, viszont a prémiumokkal együtt csökkent.


Ez pedig annak köszönhető, hogy a prémiumok 37 (!) százalékkal estek vissza novemberben. Ezt pedig még a novemberi 0,7 százalékos defláció sem tudta kompenzálni, így a közszférában a teljes átlagkeresetre 0,7 százalékos negatív reálbérváltozást lehetett feljegyezni (közmunkások nélkül mínusz 1,5 százalékot). A versenyszféra azonban itt is besegített, hiszen az ott mért 2,7 százalékos reálbérnövekedés 1,8 százalékra húzta fel a nemzetgazdasági adatot.
 
Forrás: mfor.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Elmaradtak a prémiumok a közszférában .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector