Startlaphoz Csatlakozz!

Soka fizetnek

Megmenekülhetnek a magánnyugdíjkasszák

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 24. szombat, 17:21
 
 A magánnyugdíjpénztárak csak egy-két hete értesítették tagjaikat az év végi közgyűléseken elfogadott tagdíjakról, a díjfizetők aránya viszont már így is elég magas. A 70 százalékos arányt áprilisra kell elérni, hogy elkerüljék az októberi végelszámolást – írja a Világgazdaság.

  Jó úton haladnak a magánnyugdíjpénztárak a megmenekülés felé vezető úton. Ahhoz, hogy októbertől ne fenyegesse az intézményeket a végelszámolás, el kell érniük, hogy áprilisra a tagság többsége tagdíjfizetővé váljék. A vonatkozó törvény szerint ugyanis, októbertől a Magyar Nemzeti Banknak vizsgálnia kell, a tagság mekkora hányada fizeti rendszeresen a tagdíjat, és ha fél éven belül két olyan hónapot talál, amikor 70 százalék alá süllyed az arány, akkor el kell rendelnie az intézmény végelszámolását.
 
   A tét a 60 ezer megmaradt magán-nyugdíjpénztári tag több mint 200 milliárd forintja. Az ügyfélkör pedig elszántnak tűnik: bár még csak január van, a legnagyobb kassza, a 39 ezres tagsággal rendelkező Horizont ügyfeleinek a 38 százaléka már befizette a tagdíjat. A 8700 taggal rendelkező Szövetségnél még magasabb az arány, náluk a tagok 45-50 százaléka már fizetett. A 7263 taggal rendelkező Budapest Magánnyugdíjpénztár idei adatokat nem közölt lapunkkal, de optimisták a befizetéseket illetően. Tavaly december 10-én küldött, tagdíjfizetésre buzdító levelük után ugyanis három hét alatt a tagság több mint 60 százaléka kezdett fizetni, az idén pedig már olyanok is utaltak pénzt a számlájukra, akik tavaly nem, így biztosak abban, hogy eléri majd a 70 százalékot a fizető tagság aránya.
 
   Felfutásra még van idő, a pénztárak közgyűlései a múlt év utolsó napjaiban döntöttek az idei tagdíjakról és működési célú adományokról, amiről csak ezt követően tudták értesíteni a tagjaikat. A tagok tehát nagyjából egy-két hete tudják, mennyit kell fizetniük az idei évre. A havi tagdíj egyébként nem túlságosan magas a pénztáraknál, 200-1000 forint között mozog. A Horizont és a Budapest Magánnyugdíjpénztár azt javasolják, a tagok fizessék be az egész éves díjat már most januárban, A Szövetség és az MKB rendszeres átutalást, vagy csoportos beszedési megbízást is ajánlanak. (Az MKB honlapján arra hívja fel a figyelmet, hogy a jogszabály megfogalmazásából nem derül ki egyértelműen, hogy a minimális éves tagdíj egyszerre történő befizetését az év minden hónapjára szóló befizetésnek számolják-e el.) A kasszák többsége emellett működési célú adományt is kér fennmaradása biztosítására, ennek éves összege körülbelül megegyezik egyéves tagdíjéval.
 
  Aki a minimális tagdíjat sem hajlandó befizetni, annak a pénztárak azt javasolják, lépjen vissza az állami nyugdíjrendszerbe, ne veszélyeztessék a maradék tagság megtakarítását. Eddig csak kevesen tettek így, a Szövetségnél nagyjából tucatnyian jelezték, hogy inkább az egypilléres rendszert választanák, a Horizontnál és a Budapestnél is csak néhányan döntöttek a visszalépés mellett. Aki visszalép, az teljes állami nyugdíjra lesz jogosult a szolgálati ideje után, emellett megkaphatja a tagdíj-kiegészítéseket és reálhozamot is, ami tekintettel az elmúlt évek alacsony inflációjára és a magas pénztári hozamokra, akár a felhalmozott egyenleg negyede-harmada is lehet.
 
Örökölhető megtakarítás
 
   Aki a maradás mellett dönt, az megtarthatja a teljes egyenlegét, cserébe le kell mondania az állami nyugdíj egy részéről. A 2010 szeptember 30-ig szerzett szolgálati idejére, amíg a magánnyugdíjpénztárakba folytak be a munkavállalói járadékok, csak 75 százalékos nyugdíjra lesz jogosult, az ezt követően szerzett szolgálati időre viszont a magán-nyugdíjpénztári tagoknak is teljes nyugdíj jár. A tb-ből kapott, csökkentett nyugdíjat a pénztártagok a megtakarításukból egészíthetik ki. A magán-nyugdíjpénztár másik előnye, hogy a megtakarítás örökölhető, ha esetleg a tag még a nyugdíjba vonulás előtt meghalna.

Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megmenekülhetnek a magánnyugdíjkasszák.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector