Startlaphoz Csatlakozz!

A katasztrófavédelem átveszi a lakossági kéményseprést a kéményseprőktől

Közmunkások a tetőn: lesznek áldozatok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 26. hétfő, 15:37

A Belügyminisztérium akár betanított közmunkásokkal is elvégeztetné az év végével ingyenessé váló kéményseprést. Kérdés, így is kiszűrhető-e az életveszély. Áldozatok mindenképpen lesznek: egy szakmát például garantáltan tönkretesz a kormány – írja a Népszabadság.
 
  Az eljövendő kéményseprő-ipari szerv tűzoltókat, közfoglalkoztatottakat is alkalmazhat, ha a személy rendelkezik az előírt szakmai képzettséggel – közölte lapunkkal a Belügyminisztérium (BM). A tárca által benyújtott törvénytervezet szerint novembertől a katasztrófavédelem „egyszerűen” átveszi a lakossági kéményseprést a kéményseprőktől.
 
  A BM emlékeztet: ez alapján a magánlakások kötelező felülvizsgálatát egy megalapítás előtt álló, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) alá tartozó szerv hajtaná végre, a jelenleg meglévő kéményseprőcégek pedig a lakosságon kívüli körhöz szállnának ki. Ennek kapcsán korábban felmerült: ha a meglévő cégektől addig nem szerződik át hozzájuk kellő számú kéményseprő, akkor a teendőket tűzoltókkal vagy akár közmunkásokkal is elvégeztethetik.
 
  A tárca erre utalva leszögezi: a szükséges létszámigény tekintetében a törvény elfogadását követően tudnak információval szolgálni, de a kéményseprő-ipari tevékenység végzésének továbbra is feltétele marad az eddig előírt szakmai képzettség. Vagyis pusztán a váltás miatt még ki is kellene képezni a közmunkásokat. Ez Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprő-mesterek Szövetsége (Mokész) elnöke szerint személyenként több millió forint.
 
  Az érdek-képviseleti vezető lapunknak adott korábbi nyilatkozata szerint teljesen értelmetlennek és pazarlónak tartja a váltást, amivel a kéményseprőszakmát végképp leírják, az adott esetben helyükre állított közmunkások kiképzése, a célszerszámok beszerzése, a különleges munkakörülmények kialakítása akár több tízmilliárd forintos állami pénzkidobást is jelenthet, míg a másik oldalon a kiképzett kéményseprők az utcára kerülnek, eszközeik elenyésznek.
 
  Az önkormányzatoktól mindennemű kéménysepréssel kapcsolatos jogot magához vonó BM – amely érdeklődésünket még néhány nappal terveik közzététele előtt is elhárította – rögzíti, hogy a lakosság felé végzett kéményseprő-ipari tevékenység ingyenessé válna. (Leikauf Tibor szerint ingyenes szolgáltatási kötelezettség mellett is jóval ésszerűbb lenne az állam által erre szánt összegeket a kéményseprőcégeknek adni.)
 
  A várható feladatokkal kapcsolatos konkrét kérdéseinkre a BM OKF katonás, ám rendre kitérő válaszokat adott. E szerint épp felmérik a szükséges erők és eszközök forrásigényét, valamint előkészítik az új teendőknek a szervezet tevékenységi körébe illesztését. A feladatot a jogszabályi időpontban átveszik, akkorra felkészülnek és rendelkeznek majd a szükséges erőkkel-eszközökkel, a munkákat megfelelő képzettségűek fogják végezni, a szolgáltatás pedig fennakadásmentes lesz.
 
  A szerencsehozónak tartott kéményseprőszakmára mostanság kétségtelenül rájár a rúd. A kitapintható feszültségekhez egyértelműen a rezsicsökkentés vezetett. Németh Szilárd fideszes rezsibiztos kezdeményezésére 2013-ban lényegében megfelezték a kötelező lakossági kéményseprőmunkákért elkérhető tarifákat. Ennek nyomán számos – főként magántulajdonú – helyi kéményseprő-vállalkozás egyszerűen tönkrement.
 
  A talpon maradt, zömében önkormányzati társaságok egy része is csak a tulajdonosától kapott százmilliós-milliárdos közpénz révén volt képes megtartani a jogszabályban előírt szolgáltatási szintet. (A kormány célkeresztjébe került iparágban nincsenek „multik”, csak önkormányzati cégek és magyar magánvállalkozások.)
 
  A tömeges bedőléseket látva a kormány hamar rendelkezett: ilyenkor a katasztrófavédelem jelöl ki egy másik, még talpon lévő vállalkozást a közelből a munkák folytatására. A BM OKF tájékoztatása szerint 2013. év eleje óta 309 hazai településen volt szükség arra, hogy a feladatot addig ellátó cég levonulása miatt közérdekű szolgáltatót jelöljenek ki. Ez a szám Heves megyében 121, Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron megyében közel száz, Baranya megyében körülbelül egy tucat. Szakértők figyelmeztetnek, hogy a kijelölt szolgáltatók keletkezett pluszköltségeit megint csak az állam állja.

Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Közmunkások a tetőn: lesznek áldozatok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector