Startlaphoz Csatlakozz!

Március 15-étől nem nyithatnak ki a nagyobb boltok a hét utolsó napján

Vasárnapi zárva tartás: tényleg robotoknak hisznek minket?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 26. hétfő, 17:20

Az állítás, hogy a vasárnap kieső forgalom áttevődik a hét többi napjára azt feltételezi, hogy minden ember pontosan megtervezi vásárlását és soha, egyetlen egy esetben sem csábul el egy olyan termék láttán, amelyet eredetileg esze ágában sem volt megvenni – olvasható az mfor.hu oldalán.

   Egyre közeledik március 15., amikortól a nagyobb boltok nem nyithatnak ki a hét utolsó napján. A vélemények ütköztetése a témában nem hagyott alább, a múlt héten például Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke „dobott be”a köztudatba egy 200-250 milliárdos összeget, amely szerinte hiányozni fog a büdzséből a foglalkoztatottak számának csökkenése és az általános forgalmi adó kiesése következtében.
 
  A válasz természetesen nem maradt el, múlt szerdán a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség nevezte riogatásnak a milliárdos üzletember állításait. Érveik hasonlóak a korábbiakhoz, vagyis, hogy a vasárnap kiesése csak átstrukturálódást jelent, forgalomcsökkenést nem. Ez az állítás ugyanakkor csak abban az esetben lenne igaz, ha feltételeznénk, hogy mindenki szigorú listák szerint vásárol. A valóság ugyanakkor az, hogy amikor betérünk egy üzletbe, legyen az egy hipermarket, vagy akár sarki kisbolt, nagyon gyakran veszünk le a polcokról olyan termékeket, amelyekre csak azután „lett szükségünk”, hogy megláttuk. Nem véletlen, hogy a pénztárak mellett csokik, cukrok, rágók és kisdobozos üdítők „várják”, hogy sorban állás közben elcsábuljunk.
 
  Hasonló forgalomcsökkenést hozhatott magával egyébként a dohány-kiskereskedelem átalakítása számos kisboltban, újságosnál, vagy benzinkúton is, mivel sokan csak „egy doboz cigiért” ugrottak be ezekbe az egységekbe, és ha már ott voltak, akkor vettek mást is. Nem véletlen, hogy a dohányboltok is széles termékpalettával várják a vásárlókat, hiszen a cigimonopólium hatalmas értékét jelent a biztosan betérő vevők miatt.
 
   Azzal, hogy vasárnap nem mehetünk be a nagyobb boltokba, azok egészen biztosan elesnek a spontán vásárolt termékekből származó bevételtől, tehát a pártolók érvelése már itt megbicsaklik. A dolog másik oldala pedig, hogy a hétköznapokra és főleg szombatra olyan forgalom tevődik, amely végképp abba az irányba tereli majd a vásárlókat, hogy gyorsan letudják a bevásárlást és meneküljenek a tömegből. Ennek folyománya pedig ugyancsak a csökkenő fogyasztás lehet.
 
Baj ez?
 
  Ha onnan közelítjük meg a kérdést, hogy kevesebb, zömmel egészségtelen terméket fogyasztunk, akkor nem, ha viszont onnan, hogy esik a kiskereskedelem volumene, és a fent említett termékek forgalmazóinak bevétele, akkor már igen.
 
   Persze a pénz, amely így az embereknél marad, más nemzetgazdasági ágakban jelentkezhet többletbevételként, de az is lehet, hogy a megtakarításainkat növeli vagy külföldön költjük el. Éppen ezért kéne óvakodni az olyan kijelentésektől, mint, hogy a vasárnapi nyitva tartás tilalmának semmilyen negatív hatása nem lesz a hazai gazdaságra.

Forrás: mfor.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vasárnapi zárva tartás: tényleg robotoknak hisznek minket?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector