Startlaphoz Csatlakozz!

A munkaügyi hatóság is nyilvántartja

Rendezetlen munkaügyi kapcsolatok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 27. kedd, 12:32

Amennyiben cégünk rendezetlen munkaügyi kapcsolatai a munkaügyi hatóság nyilvántartásába bekerülnek, valamennyi központi költségvetési támogatástól elesünk! De mit is jelent a gyakorlatban a rendezetlen munkaügyi kapcsolat? – e kérdésre keresi a választ cikkében a Pic&Profit szakértője.
 
   A munkaügyi hatóság a foglalkoztatók munkaügyi kapcsolatai rendezettségével kapcsolatos adatoknak más szervek eljárásában történő felhasználása céljából hatósági nyilvántartást vezet. Amennyiben cégünk neve itt szerepel, akkor felesleges elindulni bármilyen tenderen vagy megpályázni bármilyen támogatást. a támogatási szerződések megkötése során ugyanis nyilatkoznunk kell arról, hogy” megfelelünk-e a rendezett munkaügyi kapcsolatok feltételeinek”.
 
  Nem részesülhet állami támogatásban az a munkaadó, amely az államháztartási törvényben leírt – a rendezett munkaügyi kapcsolatokról szóló – feltételeknek nem felel meg. A témát az 1/2012. (I.26) NGM rendelet szabályozza, de nem árt, ha a Munka Törvénykönyvét és egyéb munkaügyi jogszabályokat is előveszünk.
 
   Az alábbi esetekben biztosan rendezetlennek számít a munkaügyi kapcsolat:
ha nem jelentjük be időben alkalmazottjainkat,
a törvény így szól:  „a biztosítási jogviszony első napján, a foglalkoztatás megkezdése előtt, álláskeresési támogatás esetén a támogatást megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 10 napon belül,” Art.) 16. § (4) a)
az  életkori feltételekre vonatkozó (ideértve a gyermekmunka tilalmát is) vonatkozó rendelkezéseket megsértjük. Általánosságban elmondható, hogy „munkavállaló az lehet, aki a tizenhatodik életévét betöltötte.”
munkabér mértékére és a kifizetés határidejére vonatkozó rendelkezések megsértése. Nem tartjuk be a vonatkozó minimálbéreket, nem tartjuk be a munkaszerződésben vállalt munkabér fizetési határidőt.
megsértjük  az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Ebktv.) alapján az egyenlő bánásmód követelményeit.
 
  A fentiek miatt akkor válunk „rendezetlen munkaügyi kapcsolatúvá”, ha a következő hatóságok, ezek alapján bírsággal sújtanak:
munkaügyi hatóság
állami adóhatóság
egyenlő bánásmód követelményének érvényesülését ellenőrző hatóság
idegenrendészeti hatóság
 
   Fontos viszont tudni, hogy „felmentést” kapunk és a bírságoktól, szabálytalanságoktól függően támogatást kaphatunk, ha általánosságban, két éven belül a hatóság a korábbival azonos jogsértés elkövetését nem állapította meg illetve jogviszony bejelentés elmulasztása esetén az alábbi esetekben:
a) a munkaügyi hatóság, valamint az állami adóhatóság által kiszabott munkaügyi bírság/mulasztási bírság összege nem haladja meg a harmincezer forintot,
b) a jogsértés első alkalommal, egy munkavállaló vonatkozásában került megállapításra,
c) két éven belül a hatóság a korábbival azonos jogsértés elkövetését nem állapította meg.
 
   Több telephely esetén telephelyenként kell mindezt értelmezni.

Forrás: Piac&Profit

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Rendezetlen munkaügyi kapcsolatok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector