Startlaphoz Csatlakozz!

Az Európai Bizottság már egyeztet Németországgal az ügyben

A fuvarozók szerint továbbra sem egyértelműek a részletszabályok a német minimálbérrel kapcsolatban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 27. kedd, 15:27

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) szerint továbbra sem egyértelműek a részletszabályok a német minimálbérrel kapcsolatban, a szervezet egyelőre arra sem tud válaszolni, hogyan számfejtik majd a cégek az érintett fuvarozók januári bérét, miközben az Európai Bizottság már egyeztet Németországgal az ügyben - tudta meg az MTI kedden az MKFE-től.

    Németországban január 1-jével vezették be a valamennyi ágazatban egységesen kötelező, óránkénti 8,5 eurós (mintegy 2700 forint) minimálbér intézményét. A szabály az ország területén folytatott munkavégzésre vonatkozik, így azokban az esetekben is, amikor a munkavállaló csak ideiglenesen tartózkodik Németországban, és nem németországi székhelyű cég alkalmazásában áll. A minimálbér így a külföldi szállítmányozó cégek alkalmazottainak is jár, amíg német területen végeznek munkát, akkor is, ha csupán átutaznak az országon.

    Az MKFE az MTI érdeklődésére kedden azt írta: részben választ kaptak a német Szövetségi Munkaügyi és Szociális Minisztériumnak január 8-án eljuttatott kérdéseikre, ugyanakkor több részletszabály - így a minimálbér megfizetése, a bérszámfejtés, a munkaidő feljegyzése, az ellenőrzés - ennek ellenére sem egyértelmű. Hozzáfűzik: nem tudják, a cégek hogyan számfejtik majd érintett alkalmazottaik januári bérét.

    A magyar fuvarozói érdekképviseletek mellett a lengyel, a cseh, a szlovák és a román egyesületek is felléptek az ügyben, és ehhez az összefogáshoz csatlakoztak a balti államok, továbbá Románia, Bulgária és Horvátország, Szlovénia is - jelezte az MKFE.

    Hozzáfűzik: egyelőre nem tudnak arról, hogy bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt magyar fuvarozókat megbírságoltak volna. Az MKFE felhívja tagjai figyelmét arra is, hogy a német hatóságok hivatalos álláspontja a szabályozás hatályát, valamint a bejelentési kötelezettséget illetően változatlan, így utóbbi elmulasztása 30 000 euróig terjedő bírságot vonhat maga után.

    „Egyre több országban látják úgy, hogy a német intézkedés indokolatlanul versenykorlátozó, több ponton is sértheti az Európai Unió jogát és az egységes piac alapelveit, amellett, hogy jelentős adminisztratív terheket ró az érintettekre” - hangsúlyozza az MKFE.

    A Der Spiegel német hírmagazin múlt pénteken írt arról, hogy az Európai Bizottság hivatalosan magyarázatot kért a német kormánytól arról, hogy miért terjed ki a minimálbérről szóló törvény hatálya a külföldi fuvarozó cégek alkalmazottaira akkor is, amikor csupán átutaznak az országon. A lap értesülései szerint a brüsszeli bizottság hozzákezdett az esetleges kötelezettségszegési eljárást megelőző úgynevezett strukturált párbeszédhez.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A fuvarozók szerint továbbra sem egyértelműek a részletszabályok a német minimálbérrel kapcsolatban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector