Startlaphoz Csatlakozz!

Palkovics: lezajlott a felsőoktatás rendszerváltása

Versenyképes bérek kellenek a felsőoktatásban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 30. péntek, 12:20

A felsőoktatási államtitkár napjainkra befejeződött a felsőoktatás rendszerváltása, és az a cél, hogy a terület átalakítása során a rendelkezésre álló pénzügyi forrásokat hatékonyan használják fel, minőségi fejlődést érjenek el.

    Palkovics László erről a Magyar Felsőoktatás 2014 – Fokozatváltásra várva? című szerdai konferencián beszélt a fővárosban.

    Jól-rosszul, de lezajlott és befejeződött a felsőoktatás rendszerváltása – állapította meg az államtitkár. A beiratkozott hallgatók száma a négyszeresére nőtt, ez a képzettségi szint meghatározó a munkaerő-piacon, ugyanakkor a felsőoktatásban az állami kiadások mértéke alacsony, a GDP 0,6 százaléka – fejtette ki.

    A felsőoktatás átalakítása bonyolult, lassú folyamat, de most olyan hétéves időszak elején vagyunk, amikor adottak a pénzügyi feltételek, hogy a források hatékony felhasználásával minőségi fejlődést lehessen elérni el az oktatás és a tudományos kutatás területén - jelentette ki.

    A felsőoktatási államtitkár azt mondta, hogy a pedagógiai, az orvos-, a gazdasági, a matematikai, a természettudományos, a műszaki és az agrárképzésben beavatkozásra van szükség. Fontos az is, hogy növeljék a hallgatókkal szembeni követelményeket, bevezetik a kompetenciamérést, és létre kell hozni rövid képzési formákat a lemorzsolódók számára. Megerősítette, hogy mérni fogják az oktatói teljesítményt és megteremtik a versenyképes bérezés feltételeit is. 2023-ra a külföldi részképzésben részt vevők aránya 10,41 százalékról 20 százalékra nő - közölte. Szorgalmazta az alap- és az alkalmazott kutatás szétválasztását is. Palkovics László szerint probléma továbbá, hogy doktori fokozatot az ilyen képzésbe felvett hallgatók 23 százaléka szerez csupán.

    Világos profilú intézményeket hoznak létre, biztosítják az átmenetet a szakképzésből, új képzési szerkezetet és alapképzési típust alakítanak ki - mondta, példaként az üzemmérnököt és az üzemgazdászt említve. Az ezzel kapcsolatos egyeztetések elkezdődtek az egyetemekkel - tette hozzá.

    Az intézményrendszer átalakításáról szólva kiemelte: át kell tekinteni, hogy adott esetben mit jelent az összevonás vagy a karok áthelyezése, és mindezt megfontoltan kell tenni. Jelenleg alapvetően az állami források biztosítják a finanszírozást, alig jelennek meg a direkt kutatás-fejlesztési források, illetve az adományok. E téren a kormánynak és az intézményeknek egyaránt lesznek feladataik.

    Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke arról beszélt, évek óta várja a felsőoktatás, hogy végre egy egységes stratégia mentén működjön a terület, átláthatóan és megfelelően finanszírozva. Felidézve a stratégia elfogadását hozzátette: a kancellári rendszer önmagában nem jó vagy rossz, a körülvevő szabályok, valamint a funkciót betöltők képességei és hozzáállása határozzák meg a minőségét.

    A kiválasztás szinte politikai kérdés lett, sok elemzés rámutatott a kiválasztottak többségének politikai beágyazottságára - fogalmazott. Az egyetemekre jól felkészült menedzserek kellenek, akik értik egy-egy intézmény működését, de a kiválasztás során – az ígéret ellenére – a rektorok nem kaptak szerepet, nem volt szempont, hogy a jelölt ismerje a felsőoktatást, az intézményt - mondta Bódis József. Az első tapasztalatok nagyon vegyesek, a kancellárok jelentős része intellektuálisan nem készült fel a feladatra - fogalmazott.

    A rektori konferencia elnöke jelezte: örültek a doktori képzés átalakításának, és annak, hogy elfogadták az országos kreditalapú elszámolási rendszert. Az állam változatlan szerepvállalását ugyanakkor nem tartja pozitívumnak. Németországban hatvan százalékkal nőttek a ráfordítások - mondta, hozzáfűzve: ha az autógyártásban példa, legyen a felsőoktatásban is az.

    Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora felidézte: két éve azt mondta, válságközeli helyzetben van a felsőoktatás, és hiányolta a világos kormányzati szándékot, a stratégiát, tavaly pedig azzal zárta gondolatait, hogy már látszik a fény az alagút végén. Mostanra kifelé tartanak az alagútból - fogalmazott -, egyre világosabb a kép, elkészült végre a felsőoktatási stratégia, ami az elmúlt esztendő legfontosabb eseményei közé tartozott. Ugyanakkor minden a megvalósításon múlik – emelte ki a rektor, aki szerint nagy probléma a finanszírozás kérdése és az életpályamodell hiánya.

    Temesi József, a BCE Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központjának alapító tagja kiemelte: a felsőoktatás egészére kiterjedő országelemzések és rangsorok Magyarországot általában a középmezőnybe sorolják. Kifejtette: a pénzügyi autonómiát nézve a 6. helyre került Magyarország, a szervezeti és a személyzeti autonómiát tekintve ugyanakkor az alsó harmadban szerepel a 28 rangsorolt közül. Ez a gazdasági fejlettségnek megfelel ugyan, de enyhén romló tendenciát mutat. Kitért arra is, hogy Magyarország azon államok közé tartozik, ahol minden számítás szerint a legerőteljesebben csökkentették az intézményi támogatást.
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Versenyképes bérek kellenek a felsőoktatásban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector