Startlaphoz Csatlakozz!

Eurostat:

Csökkenő munkanélküliség az Európai Unióban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 30. péntek, 13:08
 
A munkanélküliség 2011 októbere óta tavaly decemberben először csökkent 10 százalék alá az Európai Unióban.

    Az Eurostat, az EU statisztikai hivatala pénteken azt jelentette,  hogy az euróövezetben a múlt év decemberében szezonálisan kiigazított adatok szerint 11,4 százalék, az EU egészében pedig 9,9 százalék volt a munkanélküliek aránya, szemben az egy évvel korábbi 11,8, illetve 10,6 százalékkal. 2014 novemberéhez képest mind az eurózónában, mind az EU 28 tagállamában 0,1 százalékkal csökkent az állástalanok aránya.

    Az Eurostat becslése szerint az EU-ban decemberben 24,056 millióan voltak állás nélkül, ebből 18,129 millióan az euróövezetben.

    A legalacsonyabb decemberben Németországban (4,8 százalék) és Ausztriában (4,9 százalék) volt a munkanélküliségi ráta, míg a legmagasabb Görögországban (25,8 százalék) és Spanyolországban (23,7 százalék).

    Egy év alatt 24 tagországban csökkent a munkanélküliség, Finnországban, Olaszországban és Franciaországban nőtt, Belgiumban pedig nem változott.

     A legnagyobb csökkenést Észtország mutatta fel, ahol tavaly novemberhez képest 2014 novemberéig 9,9 százalékról 6,6 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta, majd Bulgária, Görögország és Magyarország következik, ahol 12,8 százalékról 10,8 százalékra, 27,8 százalékról 25,8 százalékra, illetve 9,3 százalékról 7,3 százalékra csökkent a munkanélküliek aránya.

    A KSH szerdán közzétett jelentése szerint Magyarországon a munkanélküliek száma 80 ezerrel 319 ezerre csökkent a múlt év negyedik negyedében az előző év azonos időszakához képest, a munkanélküliségi ráta pedig 2,0 százalékponttal 7,1 százalékra mérséklődött.

    Az EU 28 tagállamában a 25 év alattiak körében 21,4 százalék, az euróövezetben pedig 23,0 százalék volt az állástalanok aránya decemberben, míg egy évvel korábban még 23,1 százalékos, illetve 23,9 százalékos rátát regisztráltak. A 25 év alattiak helyzete Spanyolországban volt a legrosszabb, ahol 51,4 százalékos volt a munkanélküliség ebben a korosztályban, majd Görögország (októberi adatok szerint 50,6 százalék), Horvátország (negyedik negyedévi adatok szerint 44,8 százalék) és Olaszország (42 százalék) következik.

    A 25 éven aluliak körében az Eurostat adatai szerint Magyarországon novemberben 18,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta a tavaly decemberi 23,5 százalékkal szemben.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Csökkenő munkanélküliség az Európai Unióban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector