Startlaphoz Csatlakozz!

MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet:

Nehezebb új munkahelyet teremteni

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 30. péntek, 14:18

 A bérkompenzáció segített semlegesíteni az elvárt béremelés foglalkoztatás-csökkentő hatását. A MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet friss kutatása a 2012-ben életbe lépett jogszabályi változások foglalkoztatási hatásait mutatja be – írja a Figyelő.

   2012-ben több ponton is változott a bérek jogszabályi környezete: jelentős mértékben és kötelező jelleggel emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum. Az adójóváírás eltörlésével az alacsony keresetűek nettó munkabére a bruttó munkabér függvényében csökkent volna, ezért a kormány - a munkabérek megőrzése érdekében - egy elvárt béremelésre vonatkozó rendeletet hozott.
Minthogy az elvárt béremelés végrehajtása jelentősen növelte volna a vállalatok bérköltségeit, e terhek enyhítésére különböző bérkompenzációs lehetőségeket tettek lehetővé.
 
   A 2012-es kötelező és elvárt béremelések az Egyéni bérek és keresetek 2011-es adatgyűjtése (Bértarifa felvétel) szerint a munkavállalók összesen 74 százalékát érintették. A minimálbér kötelező növelése közel 3 százalékukra, a garantált bérminimum magasabbá tétele közel 4 százalékukra gyakorolt hatást. Az adójóváírás eltörlése miatt további 67 százalékuk nettó fizetése csökkent volna, ha a kormány az elvárt béremelésről nem hozott volna rendeletet. Az érintettek közül egyébként legkevésbé a felsőfokú végzettséget igénylő munkakörök, leginkább pedig a szakképzettséget nem igénylő foglalkozások bére lett volna kevesebb - az előbbi csoport esetében 24 százalékukat, utóbbiban 97 százalékukat sújtotta volna a változás.
 
  A kutatás eredményei szerint ha az elvárt béremelés kötelező lett volna és nem kapcsolódott volna hozzá bérkompenzáció, akkor a kisvállalkozásoknál állások szűntek volna meg, csökkent volna a foglalkoztatás. Ám az elvárt béremelés - amelyet a bérkompenzáció intézménye részben semlegesített - nem vezetett elbocsátásokhoz, inkább csak az újonnan létrejövő munkahelyek megteremtését nehezítette meg.
 
Forrás: Figyelő

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nehezebb új munkahelyet teremteni.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector