Startlaphoz Csatlakozz!

Óránként 8,50 euró

Németország felfüggeszti a minimálbér alkalmazását a külföldi kamionok esetében

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 30. péntek, 15:21

A német kormány felfüggeszti azt a rendelkezést, amely szerint a Németországon keresztül haladó tranzitforgalom esetében is kötelezően a német minimálbér illeti meg a külföldi kamionsofőröket.

    A felfüggesztés addig marad érvényben, míg nem tisztázódnak az ügy uniós jogi kérdései - mondta Andrea Nahles német munkaügyi miniszter pénteken a lengyel kollégájával folytatott megbeszélés után.

    A felfüggesztés azonban nem vonatkozik a Németországban be- és kirakodó kamionokra, ezek esetében továbbra is érvényesíteni kell a német minimálbért.

    A német kormány korábban úgy rendelkezett, hogy a munkáltató a Németországon áthaladó külföldi kamionvezetőknek is az óránként 8,50 eurós német minimálbért köteles kifizetni.

    A lengyel és a cseh szállítmányozók már többször útelzárásokkal tiltakoztak a német minimálbér kötelező alkalmazása ellen, és az érintett magyar vállalatok is tiltakoztak, mindannyian azzal érvelve, hogy az intézkedés versenyképtelenné teszi őket. Az EU bizottsága is jelezte aggályait, és nyomást gyakorolt a német kormányra, hogy Berlin alaposan vizsgálja meg a szomszédos országok kifogásait.

    Németország szerint az intézkedés összhangban van az uniós normákkal, mindamellett Andrea Nahles üdvözölte, hogy az EU bizottsága megkezdte a vizsgálatot az ügyben. Az eljárás várhatóan nyárig befejeződik.

    A lengyel PAP hírügynökség beszámolója szerint Wladyslaw Kosiniak-Kamysz munkaügyi miniszter üdvözölte a német minimálbér-törvény tranzit teherforgalomra vonatkozó rendelkezéseinek a felfüggesztését. A miniszter azonban rámutatott, hogy az uniós tagországok nem csak a minimálbér-törvény tranzitforgalomra vonatkozó rendelkezései ellen emeltek kifogást. „Változatlanul fenntartásaink vannak a törvénynek a határokat átszelő áruszállításra vonatkozó uniós szabályokkal való összeegyeztethetőségét illetően” - fogalmazott a miniszter.  

    A labda most az Európai Bizottság térfelén van - mutatott ár Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök, megjegyezve, hogy „Németországnak jogában áll ugyan minimálbért bevezetnie, annak utólagos értelmezésével, végrehajtási rendeleteivel, egyes esetekben pedig rugalmatlan agyon-értelmezésével” viszont komoly károkat okozhat a lengyel vállalatoknak.

    A cseh teherfuvarozók érdekképviseleti szervezete, a Cesmad Bohemia szerint a minimálbér-törvény tranzit teherforgalomra vonatkozó rendelkezéseinek felfüggesztése nem megy eléggé messzire, mert nem terjed ki a Németországot cél- vagy kiindulópontként érintő útvonalakra. Mivel pedig Németország a Cseh Köztársaság legfontosabb kereskedelmi partnere, a tranzitforgalomra vonatkozó rendelkezés felfüggesztése a cseh fuvarozókat csak elenyésző mértékben mentesíti a többletköltségek alól.

    „A német minimálbér négyszerese az itteninek és duplája az átlagbérünknek” - mutatott rá a Cesmad Bohemia szóvivője Martin Felix a német dpa hírügynökségnek, jelezve, hogy a szervezet kész jogi útra terelni a probléma rendezését. „Egyetlen országnak sincs joga beavatkozni egy másik ország munkaügyi szabályozásába” - hangsúlyozta.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Németország felfüggeszti a minimálbér alkalmazását a külföldi kamionok esetében.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector