Startlaphoz Csatlakozz!

A Dunántúlon hamarabb kezdenek el dolgozni

Nem mindegy hová születünk

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 30. péntek, 17:30

Régiónként alapvetően eltérnek a lehetőségek, de a társadalmi szokások is. A Dunántúlon hamarabb kezdenek el dolgozni és később házasodnak, míg a leginkább Észak-Magyarországon utasítják el a cigit és a drogot a fiatalok – írja a Piac&Profit.

   A mai 15-29 évesek életmódja, élethelyzete régiónként alapvetően eltérő – ez a legfőbb megállapítása a Harmadrészt – Magyar Ifjúság 2012 című tanulmánykötetnek. A nyolcezer 15-29 éves fiatal megkérdezésén alapuló vizsgálat szerint míg objektív kritériumokat tekintve a közép-magyarországi régió van az egyik legjobb helyzetben, a közvetlen környezetükben nagyobb társadalmi különbségeket tapasztalók helyzetüket mégis negatívabban értékelik. A közép-magyarországi ifjúság az országos adatokhoz viszonyított nagyobb frusztrációja és bizonytalansága – amely a családtervezéstől a vállalkozás alapításáig szinte minden területre kiterjed – mélyebb, strukturális problémára utal – jegyezték meg.
 
Éles különbségek az Alföldön
 
   Az észak-alföldi régióban a falusi fiatalok helyzete valamennyi megyében több lényeges  szempont szerint is jóval kedvezőtlenebb a városban és a megyeszékhelyeken élő társaikétól. A régióban nagyon jelentősek a kulturális, szabadidős rendezvényeken való részvétel és a számítógép használatának egyenlőtlenségei. Az észak-alföldi fiatalok érzékelik a régió kedvezőtlenebb társadalmi-gazdasági helyzetét, és ez passzivitásukban, kiábrándultságukban is megjelenik
 
  A dél-alföldi régióban éles a gazdasági és szociális helyzetbeli különbség mind Csongrád és a másik két megye, mind a nagyvárosok és vidék viszonylatában, a Csongrád megyei és megyeszékhelyi fiatalok javára. Itt az országos átlagnál magasabb az elvándorlási potenciál, a kulturális fogyasztás viszont átlag alatti. A vizsgálat szerint az internettel és a televízióval töltött idő átlag feletti, különösen Békés megyében.
 
Korai munkakezdés, kései házasság a Dunántúlon
 
  A nyugat-dunántúli régió gazdasági adatai az országos átlag felettiek, főként az ipari központok, a hozzájuk kapcsolódó beszállítói hálózat és az osztrák határ közelsége következtében. Országosan itt a legmagasabb a német nyelven beszélő fiatalok aránya, továbbá nagyon magas a már munkaerőpiacon dolgozók aránya, akik között, az országos átlaghoz képest, magasabb a bejelentett munkaszerződéssel dolgozók aránya. A korai munkakezdés és karrierépítés azonban a családalapítás rovására megy: itt a legkisebb a párkapcsolatban és élettársi kapcsolatban élők aránya, valamint a tervezett gyermekvállalás időpontját itt határozzák meg a fiatalok a legkésőbbi időpontban (30 éves kor).
 
  A munkanélküliség szempontjából a közép-dunántúli fiatalok helyzete is kedvezőbb az országos átlagnál, ám itt is nehéz leküzdeni az alacsony képzettséggel összefüggő munkaerő-piaci hátrányt, ami országos probléma – jegyezték meg. A közép-dunántúli férfiak esetében az első házasságkötés átlagéletkora már 2007 óta 30 év fölé emelkedett, és azóta is folyamatosan emelkedik, de a nőknél is meghaladja a 30 évet.
 
Észak-Magyarország: se cigi, se drog
 
  Az észak-magyarországi régióban különös módon a megyeszékhelyeken élőknek kisebb része tanul, mint a városokban és községekben élő kortársaik. Ebben a régióban különösen nagy különbségek vannak az egyes megyék között. Például míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 17 százalékponttal, és Nógrád megyében csaknem 40 százalékponttal marad el az idegennyelv-tudással rendelkező fiatalok aránya az országos átlagtól, addig Heves megyében ez az arány országos átlag feletti. Az Észak-Magyarországon élő fiatalok elsöprő mértékben utasítják el a cigarettát, de országosan Nógrád megyében a legalacsonyabb a droghasználat és az alkoholfogyasztás is – fűzték hozzá.
 
   Erős megosztottság jellemző a dél-dunántúli régióra is: a Balaton környékének és Pécsnek erős ellenpontot jelent az alacsony lélekszámú aprófalvas déli vidék. A gazdasági körülményeket tekintve ez a harmadik legrosszabb helyzetű régió, emiatt és a munkanélküliség miatt magas az elvándorlási potenciál.
 
Forrás: Piac&Profit

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem mindegy hová születünk.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector