Startlaphoz Csatlakozz!

222-ből 209 Tesco marad Magyarországon

A Tesco dolgozói félnek, a cég a kormányt hibáztatja

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 01. vasárnap, 09:23

Munkahelyük elvesztésétől és további üzletek bezárásától tartanak a Tesco dolgozói – tudta meg a Hír TV Célpont című műsora. A brit áruházlánc szerdán jelentette be, hogy 570 dolgozó helyett mindössze 170-től kell megválniuk, a többieknek máshol biztosítanak állást.

   Videóüzenetben jelentette be a Tesco magyarországi vezérigazgatója a magyar áruházak bezárását. 222-ből mindössze 209 Tesco marad Magyarországon. „Az elmúlt hónapokban számos jogszabályi változással szembesültünk. Törvénymódosításokkal, melyek nem engedik a vasárnapi kereskedést vagy az éjjel-nappali nyitva tartást. Különféle új adókkal és felügyeleti díjakkal, vagy azzal az elvárással, amely nyereséges teljesítményhez köti a működést” – mondta Nigel Jones. Az áruházlánc a kormányt okolja a bezárások miatt. A gazdaságszabályozási államtitkár szerint azonban az anyavállalat rossz gazdálkodása vezetett az intézkedéshez. „A Tescónak azért kell Magyarországon boltokat bezárnia – vagy pontosabban azért döntött boltok bezárása mellett –, mert odahaza az anyavállalatnál, úgy tűnik, hogy lényegesen rosszabbul gazdálkodtak, mint ahogy azt korábban várták” – hangsúlyozta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
 
   A Tesco a korábban bejelentett félezer helyett csak 170 embertől válna meg, a többieket megpróbálják áthelyezni.
 
   Riporter:– Kaptak valamilyen ígéretet a Tescótól, hogy valahova elmehetnek?
Tesco-dolgozó: – Azt mondták, hogy mindent megpróbálnak megtenni, hogy másik áruházakba átkerüljünk, ezzel csak az a baj, hogy a többi áruház olyan messze van, hogy nem éri meg bejárni. Ez a 9 forintos üzemanyag-visszatérítés, ha kocsival megy az ember, akkor nem éri meg eljárni, mert egy hónapban elkocsikázik 30-40 ezer forintot, és akkor semmi nem marad a fizetéséből szinte.
 
   Míg a dolgozók nagy része 100 ezer forintnál is kevesebbet vitt haza, a brit cég csak a 2013-as üzleti évben 143 milliárd forinttal csökkentette az adóalapját. Londonban már vizsgálják, hogyan becsülhették túl 100 milliárd forinttal a várható hasznukat.
 
   „A Magyarországon működő Tesco vállalat több mint 143 milliárd forintos tételben számolt el olyan rendkívüli ráfordítási tételeket, illetve vállalt be olyan kötelezettségeket másik leánycége vonatkozásában, amellyel pozitív nyereségadó-alapját lényegében eltüntette, és egy 600 milliárd forintos nettó árbevételt bonyolító cégnél 43 milliárd forintos veszteség alakult ki” – mondta Lentner Csaba közgazdász.
 
   A Tesco-részvények tavaly csaknem negyven százalékot estek, és ha március végén bóvli minősítést kapnak a nagy hitelminősítőktől, akár az egész üzletlánc bedőlhet.

Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Tesco dolgozói félnek, a cég a kormányt hibáztatja.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector