Startlaphoz Csatlakozz!

Bővül a beszerzési menedzser index

Jönnek az új magyar munkahelyek?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 02. hétfő, 13:57

Immár tizennyolcadik hónapja bővül a beszerzési menedzser index (bmi), melynek szezonálisan kiigazított januári értéke 54,2 pont volt – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). A foglalkoztatottsági index 1995 óta a legmagasabb januári értékén áll.

   Jó hír, hogy az elmúlt egy évben egyszer sem volt 50,0 pont alatt az index, a januári index pedig 3,3 százalékponttal volt magasabb a decemberi értéknél (50,9). Január összességében átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,0; a januároké szintén). Az elmúlt három évben a januári átlag azonban 53,4 pont volt. Az idei a hatodik legmagasabb januári érték 1995 óta.
 
  Amennyiben a részleteket nézzük, úgy azt látjuk, hogy a termelési mennyiség indexe nőtt decemberi értékéhez képest, és egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi első hónapja. A mostani érték átlag felettinek számít, az elmúlt 19 évben tízszer volt kisebb az index értéke januárban.
 
   Az új rendelések indexe enyhébben emelkedett, de a mostani így is csak a tizenegyedik legmagasabb januári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya azonban magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, bár az elmúlt három év átlagától elmarad.
 
  A januári szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett decemberhez képest, de az ütem némileg lassult. A korábbi januári értékeket nézve az idei a negyedik legalacsonyabb érték 2000, 2011 és 2012 után. Az index értéke hatvanöt hónapból hatvanegyszer volt 50 pont alatt, amire korábban nem volt példa.
 
   A vásárolt készletek ötödik hónapja tovább növekednek, és az ütem erősebb lett. Az idei januári érték az elmúlt tizennyolc év értékei alapján átlag feletti, és a harmadik legnagyobb januári. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, amit 2014-ben is tartott.
 
   2013-ban a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Május-július között folyamatosan csökkenést mértek, majd decemberben is 50 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától majdnem mindig bővült a jelzőszám, csak a májusi érték jelzett enyhe csökkenést, megtörve a trendet. Az e havi folytatja a kedvező szériát, értéke ráadásul a legmagasabb januári 1995 óta.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Jönnek az új magyar munkahelyek?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector