Startlaphoz Csatlakozz!

A munkanélküli ellátás már csak 3 hónapig jár

A legtöbb korábbi közfoglalkoztatott újra visszakerült a programba

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 02. hétfő, 14:33

A közfoglalkoztatottak száma 2014-ben már 150 ezernél is magasabb volt. Bár a program deklarált célja őket a nyílt munkaerőpiacra vezetni, a közfoglalkoztatottak egyre csökkenő hányada, a 2013 őszén kezdők kevesebb mint 10 százaléka volt munkaviszonyban fél évvel közfoglalkoztatotti munkájuk végezte után. A legtöbb korábbi közfoglalkoztatott újra visszakerült a programba, azt sugallva, hogy az ott dolgozók jelentős része hosszú távon bezáródik a közfoglalkoztatásba – olvasható blog.defacto.io oldalán.
  
   A közfoglalkoztatás a hazai foglalkoztatáspolitika szuperprojektje, amelynek deklarált célja, hogy „a közfoglalkoztatott sikeresen vissza-, illetve bekerüljön az elsődleges munkaerő-piacra.” Vajon hány embert érint ez a program, és mennyire sikeres abban, hogy az elsődleges munkapiacra vezesse őket?
 
  Első ábránk 2011 és 2014 között mutatja havi bontásban a közfoglalkoztatásban részt vevők számát (piros vonal). Az összehasonlítás kedvéért a regisztrált munkanélküliek számát is mutatjuk (kék vonal). Ábráink adatai elérhetők itt.
 


   A közfoglalkoztatottak száma jelentősen növekedett. A jelenlegi program bevezetése után, 2011 első félévében a havi átlagos létszám 52 ezer fő volt; ez 2014 első félévére 156 ezer főre emelkedett. Ezzel egy időben a regisztrált munkanélküliek száma 624-ról 447 ezer főre csökkent. Bár nem minden közfoglalkoztatott volt előtte regisztrált munkanélküli, az a tény, hogy a munkanélküliség-csökkenés 59 százalékának felel meg a közfoglalkoztatás növekedése, mutatja a program komoly szerepét. (Érdekes az is, hogy a két vonal szezonális ingadozásai együtt mozognak. Ennek valószínű magyarázata, hogy a  gyakran januárban lejáró közfoglalkoztatási programok alkalmazottai közül sokan kerülnek a regisztrált munkanélküliek közé.)
 
   A közfoglalkoztatás ábrán látható bővülése 2015-ben valószínűleg folytatódni fog: Mivel a munkanélküli ellátás már csak 3 hónapig jár, az ennyi idő alatt elhelyezkedni nem tudók jelentős része várhatóan a közfoglalkoztatásban köt majd ki.
 
  Látjuk tehát, hogy a közfoglalkoztatás sok és egyre több embert érint. Vajon mennyire sikeres abban a program, hogy ezeket az embereket visszavezesse az elsődleges munkapiacra? A válaszhoz nézzük meg, hogy a közfoglalkoztatás után hova kerülnek az ott dolgozók. Második ábránk megmutatja, hogy azok, akik egy adott hónapban léptek be a közfoglalkoztatásba, 180 nappal a közfoglalkoztatotti munka befejezése után milyen arányban voltak munkaviszonyban (kék terület), újra közfoglalkoztatottak (piros terület), illetve egyéb helyzetben, tipikusan munkanélküliek vagy feketén foglalkoztatottak (zöld terület). Ha a program teljesíti a kitűzött célt, akkor a munkaviszony dominanciáját várjuk.
 


  Az ábra szerint a munkaviszonyba kerülők (kék terület) az időszakban végig kisebbségben voltak, ráadásul arányuk fokozatosan csökkent, 25 százalékról 10 százalék alá. Munkaviszony helyett a közfoglalkoztatottak egyre nagyobb része, az időszak végén már közel a fele, került vissza ismét a közfoglalkoztatásba (piros terület). Vagyis a program nem érte el kitűzött célját: a benne részt vevők alacsony, és egyre csökkenő hányadát segítette rendes munkaviszonyhoz.
 
   A közfoglalkoztatás nem hivatalos, de időnként óvatosan megfogalmazott célja az is, hogy a hosszú távon munkanélkülieket támogatás fejében alkalmazza. Ezt a célt a program részben teljesíti; azonban ennek társadalmi költsége van. Komoly a veszély, hogy a résztvevők bezáródnak a programba, és hosszú évekig végeznek majd támogatott bérért gazdaságilag kevéssé fontos munkát.
 
   A Defacto szerint nem kellene lemondani arról, hogy ezek az emberek visszakerüljenek a nyílt munkaerőpiacra. A tény, hogy a közfoglalkoztatottak száma magas, azt mutatja, hogy sok munkanélküli hajlandó alacsony bérért is munkába állni. Azt kellene tehát elősegíteni, hogy a vállalatok szívesen adjanak—-akár kis fizetésű—-munkát ezeknek az embereknek. Ehhez valószínűleg érdemes lenne piaci foglalkoztatásuk költségét (járulékok, adók) csökkenteni, képességeiket pedig javítani. Ez a megközelítés sem garantálja a sikert, de hosszú távon hatékonyabb foglalkoztatási programhoz vezethet.

Cseres-Gergely Zsombor és Molnár György, MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet

Forrás: blog.defacto.io

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A legtöbb korábbi közfoglalkoztatott újra visszakerült a programba.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector