Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

Igazolt és igazolatlan távollétek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 03. kedd, 07:20

A munkavállaló számos okból mentesülhet rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségei alól. Ezen távollétek okától (jogcímétől) függően a munkavállalónak más-más díjazás jár, illetve az is elképzelhető, hogy a távollét idejére a munkavállalót nem illeti meg semmiféle juttatás – olvasható a munkajog.hu oldalán.

   A leghétköznapibb távollét a szabadság, amelyre minden esetben távolléti díj jár. Ezen túlmenően azonban az Mt. számos esetet nevesít, amikor a munkavállaló jogszerűen lehet távol a munkahelyéről. Ilyenek a következők:
a) keresőképtelenség,
b) a jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő, egészségügyi intézményben történő kezelés,
c) a kötelező orvosi vizsgálata tartama,
d) a véradáshoz szükséges, legalább négy óra időtartam,
e) a szoptató anya számára a szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy, ikergyermekek esetén kétszer két óra, a kilencedik hónap végéig naponta egy, ikergyermekek esetén naponta két óra,
f) hozzátartozó halálakor két munkanap,
g) általános iskolai tanulmányok folytatása, továbbá a felek megállapodása szerinti képzés, továbbképzés esetén, a képzésben való részvételhez szükséges idő,
h) önkéntes vagy létesítményi tűzoltói szolgálat ellátásának tartama,
i) bíróság vagy hatóság felhívására, vagy az eljárásban való személyes részvételhez szükséges időtartama,
j) a különös méltánylást érdemlő személyi, családi vagy elháríthatatlan ok miatt indokolt távollét tartama, továbbá
k) munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott tartam.
 
  A fentieken túl, a munkáltató, ha a munkavállaló által elkövetett kötelezettségszegés körülményeinek kivizsgálása miatt indokolt, a vizsgálat lefolytatásához szükséges, de legfeljebb 30 napos időtartamra mentesítheti a munkavállalót rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól. Az ilyen, fegyelmi vizsgálathoz szükséges mentesülés idejére a munkavállalót távolléti díj illeti meg.
 
   A munkavállalót keresőképtelensége esetén naptári évente 15 munkanap betegszabadság illeti meg, amelyre a távolléti díj 70%-a jár, majd ezt követően a társadalombiztosítási szabályoknak megfelelően táppénzre lehet jogosult. Ehhez szükség van a keresőképtelenség igazolására, amelyre a háziorvos, házi gyermekorvos (meghatározott esetekben más szakorvos), illetve kórházi ápolás idejére a kórház jogosult. Amennyiben a keresőképtelenség igazolására ennek megfelelően kerül sor, a munkavállaló távolléte igazolatlannak minősül.
 
   A fenti távollétek közül a c)-g) pontba tartozó esetekben a munkavállalót távolléti díj illeti meg, az i) pont esetén akkor jár távolléti díj, ha a munkavállalót tanúként hallgatják meg. A h) és j) pont esetében a munkavállalót díjazás nem illeti meg, míg a k) pont eseteiben rendszerint a jogalkotó rendelkezik a munkavállalót megillető díjazásról (pl. szakszervezeti tisztségviselő munkaidő kedvezménye).
 
   Amennyiben a munkavállaló a munkáltató hozzájárulásával mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, úgy a kiesett időre a felek megállapodásának megfelelő díjazás jár. Például, ha a munkavállaló már kimerítette éves szabadságát, de szüksége lenne egy napra, hogy magánügyeit intézhesse, és ehhez a munkáltató hozzájárul, akkor a felek szabadon megállapodhatnak, hogy erre az időre megilleti-e bármiféle juttatás a munkavállalót vagy sem.
 
  A távollétek igazolását természetesen a munkáltató ezeken az esetekben is megkövetelheti. Ilyen igazolás lehet például az emberi reprodukciós eljárásról szóló kezelésről kapott orvosi igazolás, tanulmányok folytatása esetén az oktatási intézmény által kiadott óra- és vizsgarend, hatósági eljárás esetén a kapott idézés stb.
 
   Az igazolt távollétek esetén a munkavállalóval szemben a távollét miatt semmiféle jogkövetkezmény nem alkalmazható, függetlenül attól, hogy a távollét idejére egyébként megilleti-e bármiféle juttatás a munkavállalót, vagy sem. Így például nem közölhető felmondás a rendszeres véradóval arra hivatkozva, hogy sokat marad ki a munkájából, vagy nem lehet felmondani, mert a munkavállaló (vagy éppen gyermeke) beteges és sok időt tölt keresőképtelenül otthon.
 
   Természetesen ezekre az esetekre is igaz, hogy amennyiben a munkavállaló távolléte jogszerűségét nem tudja igazolni, akkor a távollét igazolatlannak minősül.
 
   Az igazolatlan távollét jogkövetkezményeként - amellett, hogy annak idejére a munkavállaló biztosítási jogviszonya szünetel és arra nem jár munkabér sem - a munkáltató jogosult lehet a munkaviszony akár azonnali hatályú felmondással történő megszüntetésére is, hiszen a munkavállaló megszegi rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségét.
 
Forrás: munkajog.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Igazolt és igazolatlan távollétek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector